Prima pagină » Politic » Preda: Amendament pentru românii din Serbia, respins în comisie a PE, cu votul PSD şi PNL

Preda: Amendament pentru românii din Serbia, respins în comisie a PE, cu votul PSD şi PNL

Europarlamentarul PDL Cristian Preda scrie, pe blogul său, că un amendament pe care l-a depus la raportul adoptat de PE privind Serbia şi care viza situaţia minorităţii române a fost respins Comisia de Afaceri Externe, împotriva sa votând inclusiv europarlamentari liberali şi socialişti români.
Preda: Amendament pentru românii din Serbia, respins în comisie a PE, cu votul PSD şi PNL
Marina Plopeanu
01 mart. 2012, 16:01, Politic

Comisia AFET a votat, joi, raportul referitor la Serbia alcătuit de Jelko Kacin.

„Din păcate, comisia a respins un amendament pe care l-am depus împreună cu colegii români din PPE – Elena Băsescu, Monica Macovei şi Traian Radu Ungureanu”, scrie Preda pe blog.

Potrivit europarlamentarului PDL, acest amendament încuraja autorităţile sârbe „să introducă educaţia în limba română în şcolile din nord-estul Serbiei, să asigure accesul la mijloace de comunicare în limba română pentru românii/«vlahii» din nord-estul Serbiei, să introducă limba română în viaţa publică în oraşele şi satele în care aceştia reprezintă peste 15% din populaţie, precum şi să acorde Bisericii Ortodoxe Române statutul de «biserică tradiţională» şi să extindă jurisdicţia religioasă a acesteia pe întregul teritoriu al Serbiei”.

Preda spune că a fost sprijinit de grupul PPE.

„În schimb, au votat împotriva amendamentului liberalii şi socialiştii. Inclusiv cei din România”, a spus el.

Protocolul privind minorităţile între România şi Serbia a fost semnat, joi, la Bruxelles, de ambasadorii la UE ai celor două state, au declarat pentru MEDIAFAX surse europene.

Din partea României a semnat ambasadorul Mihnea Motoc, care a primit depline puteri în acest sens din partea MAE, iar din partea Serbiei a semnat ambasadoarea la UE, Roksanda Ninčić. Semnarea a avut loc la Comisia Europeană.

Semnarea Protocolului a fost condiţia României pentru a accepta acordarea statutului de ţară candidată la UE pentru Serbia.