Premierul anunţă că salariile demnitarilor vor fi îngheţate / Ludovic Orban este de acord şi cu interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat

Premierul Ludovic Orban a anunţat că îngheţarea salariilor demnitarilor se va face prin modificări aduse la Legea bugetului de stat sau prin OUG „trenuleţ”. Şeful Executivului a subliniat că prin acest demers indemnizaţiie demnitarilor nu vor mai creşte odată cu majorarea salariului minim.

Urmărește
4133 afișări
Imaginea articolului Premierul anunţă că salariile demnitarilor vor fi îngheţate / Ludovic Orban este de acord şi cu interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat

Orban: Nu e normal ca o persoană să beneficieze şi de pensie şi de un venit din sectorul public

„Veniturile, indemnizaţiile celor care ocupă funcţii de demnitate publică sunt trecute în raport cu salariul minim pe economie. Ce decizie am luat? Când se va majora salariul minim pe economie să nu le crească indemnizaţiile celor care deţin funcţii de demnitate publică. Avem două variante, fie în cuprinsul Legii bugetului de stat, ca să fie anumite reglementări specifice sau mai avem varianta unei OUG trenuleţ, care cuprinde diferite măsuri”, a spus Orban, întrebat despre îngheţarea indemnizaţiilor aleşilor locali.

Orban: Nu e normal ca o persoană să beneficieze şi de pensie şi de un venit din sectorul public

Premierul Ludovic Orban a afirmat că e de acord cu interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat. Şeful Executivului susţine că nu e normal ca o persoană care s-a pensionat să beneficieze şi de pensie şi de un venit din sectorul public.

„Nu e normal ca persoane care s-au pensionat şi beneficiază de pensie să beneficieze şi de un venit din sectorul public. Aici este vorba de a nu permite ca cineva care s-a pensionat şi e vorba de mulţi care s-au pensionat la 40 şi ceva de ani din poliţie sau alte structuri şi care după ce s-au pensionat şi au dobândit nişte pensii mari mai cumulează şi venituri în sectorul public. E vorba de a nu permite ca persoane care s-au pensionat să poată cumula simultan pensia cu un venit din sistemul public. Dacă vor să lucreze în privat nu avem niciun fel de problemă. Nici dacă vor să îşi continue activitatea nu avem o problemă, dar să aleagă între venitul dobândit din salariu”, a spus Ludovic Orban, întrebat dacă e de acord cu interzicerea cumulul de pensie cu salariul.

Şeful Executivului a adăugat că administraţia publică are nevoie de o modernizare.

„La ora actuală s-a perpetuat acest sistem care din punctul meu de vedere nu e normal. Cred că administraţia are nevoie de modernizare, de oameni proaspeţi, cu o altă viziune şi de asemenea cred că o persoană care lucrează în serviciul public şi în administraţia publică trebuie să primească venit din activitatea pe care o desfăşoară”, a subliniat Orban.

Ministrul Muncii Violeta Alexandru a declarat, sâmbătă, că lucrează la un proiect de lege de interzicere a cumulării pensiei cu salariul de la stat, măsura fiind considerată una justă: „După ce primeşte pensia, se angajează tot într-o instituţie publică, de unde vine concluzia că poate munci”.

Ministrul consideră că o astfel de măsură este justă, câtă vreme după ce ies la pensie, unii români se angajează tot la o instituţie publică.

Ministerul Muncii a finalizat un proiect de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat, au declarat, vineri, surse guvernamentale pentru MEDIAFAX. Actul normativ ar urma să fie trimis la celelalte ministere pentru a primi un punct de vedere, au adăugat sursele citate.

În anul 2009, Guvernul Boc a emis o ordonanţă de urgenţă cu acelaşi obiect de reglementare, cei care intrau sub incidenţa actului normativ fiind obligaţi să aleagă între pensie şi salariul de la stat.

La articolul 17, Legea 329/2009 prevedea că:

„Beneficiarii dreptului la pensie aparţinând atât sistemului public de pensii, cât şi sistemelor neintegrate sistemului public care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, pot cumula pensia netă cu veniturile astfel realizate, dacă nivelul acesteia nu depăşeşte nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat”.

În septembrie 2014, Parlamentul a abrogat acele prevederi ale Legii 329/2009, proiectul legislativ fiind iniţiat de aleşi ai PSD şi susţinut de Guvernul de atunci.

Ulterior, PNL a depus, la finalul lunii februarie a acestui an, un proiect de lege privind reglementarea cumulului pensiilor cu câştigul salarial. Iniţiativa legislativă a fost adoptată tacit, în luna iunie, de către Senat. Proiectul este în procedură legislativă la Camera Deputaţilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
orban,
pensie,
salariu

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici