- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Premierul Cîţu caracterizează drept „fake news” respingerea PNRR, dar nu neagă greşelile din documentele trimise la Comisia Europeană
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) nu a fost respins şi nu a fost retrimis de Comisia Europeană, asigură premierul Florin Cîţu într-o postare pe Facebook, anticipând un fake news „de la prima oră”.
Premierul Cîţu caracterizează drept „fake news” informaţiile privind PNRR, dar nu neagă greşelile din documentele trimise la Comisia Europeană
„Spulber un fake news de la prima oră. PNRR nu a fost respins. PNRR nu a fost retrimis”, a scris scurt premierul, într-o postare pe Facebook, fără a oferi detalii suplimentare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
În media a apărut un document cu zeci de observaţii făcute de Comisia Europeană la proiectul PNRR depus de România, expediat înapoi cu zeci de observaţii.
Potrivit unui document publicat şi explicat de Aleph News, care a fost preluat de Mediafax, Comisia evidenţiază că datele din documentele .xls nu corespund cu datele din documentele word pentru anumite proiecte, cum ar fi renovarea spitalelor. Un exemplu este că România a cerut bani prin PNRR pentru a renova terapia intensivă pentru nou-născuţi. În documentul word sunt ceruţi 80 de milioane de euro pentru asta, dar în documentul .xls anexat aceluiaşi proiect suma finală este de 71 de milioane de euro.
S-a depus cerere pentru finanţare a unui spital nou, doar că suma diferă de la un document la altul. Odată sunt ceruţi 570 de milioane de euro, iar în altul, 517 milioane de euro.
La capitolul „Scheme de ajutor de stat pentru tehnologiile viitorului”, spune Comisia că nu pot fi calculate costuri exacte, pentru că nu sunt suficiente informaţii.
La subcapitolul Research, Dezvoltare şi Inovare nu e dată mereu sursa datelor.
La alte capitole, cum e Turismul şi Fondul pentru Tranziţie Verde şi Digitală, nu sunt justificări pentru costuri. La Şcolile Verzi, au fost date costuri estimative din piaţă, când, de fapt, ar fi trebuit să fie folosite, ca toate celelalte state, un cost standard naţional. La trainingul pentru profesori, pentru tehnologie digitală, nu există raportare la cifre care sunt clare, din programele Erasmus.
Documentul poate fi găsit AICI, iar autenticitatea sa a fost confirmată de către Ministerul Investiţiilor şi proiectelor europene. Într-un răspuns pentru Aleph News, reprezentanţii MIPE spun că observaţiile fac parte din procesul normal de evaluare din această perioadă.
Într-o reacţie politică, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi seara că documentul PNRR prezentat de România a fost desfiinţat de specialiştii Comisiei Europene. Ciolacu vorbeşte despre o ruşine şi despre conflict de interese în cazul celor care au întocmit documentele.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO