- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (12.02.2018, 11:50)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Premierul Dăncilă nu renunţă la Vâlcov nici după condamnare: Nu am abandonat niciodată un membru al echipei mele/ Apelul USR
Premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, că Darius Vâlcov nu va fi schimbat din funcţia de consilier de stat până la o decizie finală, ea precizând că nu şi-a ”abandonat” niciodată un membru al echipei sale şi că trebuie aplicată prezumpţia de nevinovăţie şi în cazul său.
Urmărește
850 afișări
Dăncilă nu renunţă la Vâlcov nici după condamnare: Nu am abandonat niciodată un membru al echipei mele
”Nu am abandonat niciodată un membru al echipei mele care trece printr-un moment dificil. Atunci când vom avea o hotărâre definitivă abordarea mea, probabil, va fi alta”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.
Ea a mai spus că fiecare cetăţean are dreptul la prezumţia de nevinovăţie până la decizia definitivă.
”Cred că acest lucru (prezumţia de nevinovăţie - n.r.) trebuie să se aplice pentru fiecare român indiferent de locul în care se află. Eu voi merge pe acest lucru. Aşa cum am menţionat, am votat o directivă europeană care susţine prezumţia de nevinovăţie până la decizia finală, deci nu pot să neg ceva ce am votat”, a adăugat Dăncilă.
La insistenţele jurnaliştilor, potrivit cărora există riscul ca Darius Vâlcov să fie încătuşat în Palatul Victoria, premierul a repetat că abordarea sa se va schimba după decizia finală.
Darius Vâlcov, fostul ministru al Finanţelor, în prezent consilier de stat al premierului Viorica Dăncilă, a fost condamnat, joi, de instanţa supremă, la opt ani de închhisoare. Decizia judecătorilor nu este definitivă.
Vâlcov este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile.
USR vrea ca persoanele condamnate penal să nu mai ocupe funcţii publice
USR a anunţat, luni, crearea Grupului de iniţiativă a campaniei „Fără penali în funcţii publice”, un demers prin care formaţiunea vrea să modifice Constituţia, astfel încât persoanele condamnate penal să nu mai poată ocupa funcţii publice alese în stat.
Grupul de iniţiativă al campaniei „Fără penali în funcţii publice” a fost autentificat la notar, luni, şi este primul pas din acest demers al USR. Grupul este format din filosoful Mihai Şora, scriitorul Gabriel Liiceanu, pianistul Dan Grigore, juristul Eugen Vasiliu, activistul civic Valeriu Nicolae, preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010 Eugen Iancu, Oana Negru şi Mihai Tudorică, membri ai grupului „Rezistenţa”, Klaus Fabriţius – reprezentantul Forumului Democrat al Germanilor din România, cetăţeni implicaţi în acţiuni civice şi preşedintele comitetului, avocatul Mihai Badea.
„Fără penali în funcţii publice este o iniţiativă cetăţenească susţinută de USR, care îşi propune să stângă 500.000 de semnături în 6 luni pentru a modifica Constituţia. În acest sens, persoanele condamnate penal nu vor mai putea ocupa funcţii publice alese în stat. Înainte de începerea efectivă de strângere a semnăturilor, vor mai fi necesari doi paşi: avizul de la Consiliul Legislativ şi publicarea proiectului în Monitorul Oficial.
În prezent, integritatea membrilor din Guvern este reglementată prin lege, dar nu şi cea a reprezentanţilor autorităţilor publice locale, deputaţilor, senatorilor şi Preşedintelui României.
„Noul alineat propus va fi introdus la Art.37 din Constituţie şi ar urma să reglementeze acest aspect: <<(3) Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”, potrivit unui comunicat al USR.
Liderul USR, Dan Barna, a susţinut, luni, că această iniţiativă este pentru oamenii care îşi doresc curăţarea clasei politice.
„În urmă cu un an eram în stradă şi protestam împotriva ordonanţei 13. Alături de sute de mii de oameni din toată ţara. Cele mai mari proteste de stradă de la Revoluţie încoace, mai mulţi oameni decât la Revoluţie. După un an lucrurile sunt cam în acelaşi punct. Două guverne au fost schimbate, dar asaltul împotriva legilor justiţiei continuă pentru că un grup de politicieni penali, strânşi în jurul lui Liviu Dragnea, folosesc puterea pe care o au pentru a scăpa de puşcărie sau pentru a continua să fure, iar oamenii continuă şi ei să iasă în stradă. Noi credem că astăzi sunt suficient de mulţi oameni în societate care îşi doresc o curăţare a clasei politice. Care s-au săturat să vadă în fruntea statului oameni condamnaţi penali. Care s-au săturat ca viitorul lor să fie decis de nişte infractori. Iniţiativa aceasta este pentru ei”, a declarat Barna.
Scriitorul Gabriel Liiceanu a precizat că iniţiativa USR are rostul de a-i pune pe cei din Parlament să voteze pentru ca penalii să deţină funcţii publice, deoarece aceasta nu va trece de Legislativ.
„Legea pe care o propune USR-ul nu va fi votată în Parlament, ştim asta, să nu ne îmbătăm cu cuvinte mari. Şi atunci ce rost are ceea ce facem acum? Are un rost foarte simplu. Îi vor pune pe cei din Parlament să voteze că vor cu infractori în funcţii publice. Dar o vor face, vor vota. De ce? Pentru că pot. Deci, cadrul lor legal le permite să ne ţină în această situaţie. Oamenii care trebuie să dea legea de curăţire a Parlamentului, în principal, sunt cei care n-au interesul să o dea. Şi atunci, singura variantă este asta”, a susţinut Liiceanu.
Juristul Eugen Vasiliu şi-a exprimat speranţa că şi Biserica se va alătura acestui demers, deoarece într-una din cele zece porunci se spune să nu furi.
„Vreau să îmi exprim speranţa că şi Biserica se va alătura acestui demers, aşa cum s-a alăturat şi celuilalt demers, al Coaliţiei pentru Familie, pentru că este fără echivoc, între cele zece porunci este scris: să nu furi. Este un motiv foarte serios, chiar profund, ca şi Biserica să se alăture acestei iniţiative”, a subliniat Vasiliu.
Citește pe alephnews.ro: O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Tu cum păstrezi spiritul Crăciunului? Liana Nica: „Privește-ți interiorul ca pe un brad pe care îl împodobești cu emoții bune”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:57
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1035. Rusia încearcă să stabilească un punct de sprijin pe malul vestic al Niprului, fără intenţia de a ataca Hersonul / SUA intenţionează să impună mai multe sancţiuni asupra energiei ruse până la sfârşitul anului
-
ieri, 22:38
Compania responsabilă de ChatGPT ia în calcul construirea unui robot umanoid