”Categoric, pe proiecte importante pentru ţară, pentru români, trebuie o colaborare între preşedintele României, Guvern, Parlament. (…) O divizare şi o colaborare, care nu este bună între aceste instituţii, cu siguranţă, nu vor aduce plusvaloare. (…) Voi avea o colaborare corectă atât cu preşedintele României, cât şi cu Parlamentul României”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, la RTV.
Viorica Dăncilă a afirmat că va avea o relaţie ”corectă şi transparentă” cu şeful statului.
”Eu am vorbit întotdeauna despre echilibru şi faptul că avem nevoie de normalitate în România. Deci relaţia pe care o voi avea cu domnul preşedinte Klaus Iohannis va fi o relaţie corectă, o relaţie transparentă, o relaţie care este necesară în România. (…) Faptul că domnul preşedinte Klaus Iohannis, respectând majoritatea parlamentară, m-a desemnat pentru acest post, cred că (…) arată o responsabilitate mult mai mare din partea mea pentru a fi ceea ce oamenii au nevoie în ziua de azi – normalitate, echilibru şi o colaborare comună pe proiectele importante pentru România şi pentru români”, a spus premierul.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat, duminică seara, că Guvernul trebuie să dinamizeze relaţia pe care o are cu Comisia Europeană, afirmând că oficialii europeni trebuie să fie informaţi la timp şi în mod corect.
”Am această certitudine că noi, ca şi Guvern, trebuie să punem accent pe dimensiunea europeană. Asta înseamnă o dinamizare a relaţiilor pe care le avem cu Comisia Europeană. Comisia Europeană trebuie informată corect şi la timp şi cred că acest lucru va duce la rezultate pozitive în ceea ce priveşte guvernarea”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, la RTV.
Viorica Dăncilă a afirmat că o informare bună va aduce plusvaloare în relaţia cu Bruxelles, iar România nu va mai fi ”judecată” de alte state numai pe baza ”dezinformărilor”.
”Cred că o informare bună, o relaţie bună cu Bruxelles-ul poate aduce plusvaloare atât pe absorbţia fondurilor europene, pe proiecte europene, dar şi în ceea ce ne priveşte, pentru a cunoaşte situaţia reală şi a nu mai avea situaţii în care România a fost pusă în postura de a fi judecată de alte state membre numai pe baza dezinformării a unor oameni de rea-credinţă”, a spus premierul
Dăncilă a afirmat că se va implica ”foarte mult” în colaborarea cu oficialii europeni.
”Şi eu mă voi implica foarte mult în această colaborare cu Bruxelles-ul. Este normal. Voi încerca să vorbesc cu toţi comisarii, dar în primul rând cu preşedintele Comisiei Europene, cu preşedintele Tusk, dar şi cu preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani”, a spus Dăncilă.
Viorica Dăncilă a precizat că şi-a propus creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene.
”România are un procent al absorbţiei fondurilor europene de 12,29%. Ne aflăm pe locul 16 din 28, sub media europeană de 13,8%. Avem în urmă ţări puternice, ca Franţa, Germania, Austria, Italia, Olanda, dar, bineînţeles, ţelul nostru nu este să avem o politică comparativă, ci (…) să facem toate eforturile pentru a creşte gradul de absorbţie, astfel încât, în anul 2020, să ajungem la un procent de 72,5%, urmând ca, în 2023, (…) să ajungem la 100%”, a spus Viorica Dăncilă.