Premierul Finlandei, fotografiat într-o geacă de piele la un festival rock. A venit vremea ca politicienii să se îmbrace "casual"?

Sanna Marin pare să fie cel mai degajat lider politic din Europa. Multe persoane ar vedea-o ca pe o tânără obişnuită ce se îmbracă trendi, fără să ştie că este premierul Finlandei.

Urmărește
12318 afișări
Imaginea articolului Premierul Finlandei, fotografiat într-o geacă de piele la un festival rock. A venit vremea ca politicienii să se îmbrace "casual"?

(Poza zilei) Premierul Finlandei, fotografiat într-o geacă de piele la un festival rock

Sanna Marin - premier, mamă şi fan al muzicii rock 

Sursa Foto- Twitter, Sanna Marin 

În primăvară, premierul Finlandei s-a dus îmbrăcată într-o geacă de piele la o întâlnire informală cu premierul Suediei, Magdalena Andersson, pentru a discuta despre securitatea celor două ţări, aderarea la NATO şi combaterea agresiunii ruse.

Pe 9 iulie a postat o fotografie alb-negru pe Facebook cu ea îmbrăcată într-o geacă de piele şi cu blugi scurţi, şi încălţată cu cizme din piele. Fără a oferi alte detalii, a scris că se află la festivalul Ruisrock din Turku, Finlanda. 

Mulţi dintre comentatori i-au apreciat fotografia. 

"E super ca avem un premier care are curaj si e in stare sa vina la evenimente cu personalitate".   

"Acum bunica mea este mândră. Pentru asta am muncit noi, femeile mai în vârsta, pentru ca generaţia tânara sa fie cu adevarat egala Sana ne-o va dovedi, mama, prim-ministru şi fan ROCK. Bine, bine!"

"Chiar ştii să te îmbraci corespunzător şi cu stil pentru fiecare situaţie". 

" Bravo Sanna şi happy rocking "

Sanna Mirella Marin, născută în 1985, este unul dintre primii politicieni din generaţia milenială aflaţi la conducerea unei ţări europene, fiind pe locul 3 în topul celor mai tineri lideri politici la nivel global.

Este vegetariană, progresistă, ecologistă, fan al muzicii rock şi deşi este logodită şi are o fiică, este pentru drepturile homosexualilor. Când era mică, ea  a fost crescută de doi părinţi de acelaşi sex. 

Membră a Partidului Social Democrat din Finlanda, este deputat în parlamentul Finlandei din 2015.  Ea a mai apărut în ţinute rock şi în perioada când era deputat.

Marin a fost numită prim-ministru pe 8 decembrie 2019.  Primul mandat pentru ea nu a fost deloc uşor. 

În 2020 s-a confruntat cu pandemia de coronavirus şi a invocat starea de urgenţă, impunând restricţii. 

În 2021 a condamnat persecuţia uigurilor în China de către regimul comunist de la Beijing. 

În 2022, a depus cereri ca Finlanda să adere la NATO după invadarea rusă a Ucrainei. 

Mai există alţi politicieni care se îmbracă "cool"? 

Sanna Marin este considerată cel mai "cool" politician european pentru că nu se osteneşte să apară public îmbrăcată în costume scumpe şi formale cum procedează alţi politicieni liberali din Europa care se îmbracă mai "conservator".

Sursa Foto - Sanna Marin, Facebook 

Purtarea vestimentaţiei "casual" de către lideri politici  i-ar determina pe votanţi să le acorde mai multă încredere, să se simtă mai conectaţi, de altfel, n-ar strica ca tot mai mulţi să se deplaseze cu mijloacele de transport în comun, ca preşedintele Austriei care se deplasează deseori cu autobuzul, alături de alţi pasageri.

Şi România se poate lăuda cu câţiva politicienicare s-au prezentat îmbrăcaţi "casual" în public, unii purtând geci de piele la conferinţe de presă (Marcel Vela, fostul ministru de Interne) sau tricouri Metallica în spaţiul public (Florin Cîţu, fostul prim-ministru ). 

Sursa - Arhiva Mediafax Foto/Aleph News 

Acum 10 ani, fostul preşedinte al României, Traian Băsescu  apărea îmbrăcat într-un tricou polo la discursuri când îşi făcea campanie electorală pentru realegerea sa în funcţia supremă în stat de după suspendare.  

În Statele Unite ale Americii este o obişnuinţă ca politicienii americani să apară îmbrăcaţi casual în public.În anii 

Fotografiile cu Ronald Reagan îmbrăcat casual în blugi şi jachetă denim când călătorea la Rancho del Cielo au făcut senzaţii în presa de atunci. 

Probabil că se apropie vremea când politicienii din întreg occidentul nu vor mai trebui să ţină cont de conduită şi vor lăsa cămăşile, sacourile şi cravatele în cuier, pentru a se prezenta la televizor şi în spaţiul public ca simpli funcţionari,îmbrăcaţi modest, pentru a prinde priză la noile generaţii de votanţi,  şi nu ca demnitari privilegiaţi, îmbrăcaţi conservator în costume demodate care nu-şi mai au locul în secolul 21. 

 

Sursa - Reagan Library 

În anii 1960, pentru un politician era scandalos să se expună public îmbrăcat lejer. 

Preşedintele John F.Kennedy era în vacanţă când a fost fotografiat îmbrăcat într-o simplă bluză. 

Sursa Foto - White House

 

Quartz at Work se întreabă dacă omenirea este pregătită ca politicienii să vină îmbrăcaţi lejer la locul de muncă

Asta pentru că regulile codului vestimentar pentru politicieni – în special pentru femei – nu sunt neapărat însemnate în piatră.

Nu există un cod vestimentar specific în Parlamentul britanic. Standardul dictează că oficialii aleşi trebuie să respecte regulile de conduită şi curtoazie ale Camerei Comunelor .

Aceste reguli stipulează că ţinuta trebuie să arate „respect pentru Cameră şi pentru poziţia sa centrală în viaţa naţiunii”. Anterior, era obişnuit ca „bărbaţii să poarte sacouri şi cravate” şi „un nivel similar de formalitate trebuie respectat de către femei”, dar modificările aduse acestor reguli în 2018 excludeau cerinţa cravatei. Nimic nu este specificat acum pentru femei.

Adunarea Naţională a Franţei a impus membrilor săi un cod vestimentar încă din 2018. Aceste reglementări îi obligă pe politicieni să respecte următoarele reguli :

„Îmbrăcămintea adoptată de deputaţi în Cameră trebuie să rămână neutră şi să semene cu ţinuta de afaceri. Nu poate fi folosită ca pretext pentru exprimarea vreunei opinii. Este interzisă purtarea oricărui simbol religios, logo-uri extremiste sau mesaje comerciale sau sloganuri de natură politică care să fie vizibile”.

Rochiile fără mâneci sunt permise în SUA. Pentru bărbaţii din Congres sunt recomandate sacourile şi cravata, iar pentru femei doar îmbrăcăminte adecvată. Purtarea de sandale şi adidaşi este interzisă tuturor aleşilor.

În Parlamentul României sunt interzise pentru femei purtarea de rochii decoltate şi fuste scurte, iar bărbaţilor li se cere să vină îmbrăcaţi adecvat, în costume în culori sobre, şi cravată, dar care pare să fie un accesoriu opţional în ultima vreme având în vedere apariţiile deputatului George Simion de la AUR. Politicianul poartă rareori cravată. 

În 2017, deputatul PSD Andreea Cosma a venit într-o ţinută destul de lejeră în timpul unei şedinţe parlamentare - pantaloni de stofă, bluză specifică sezonului cald şi geacă denim.

Niciun parlamentar român nu şi-a exprimat nemulţumirile atunci din cauza vestimentaţiei deputatului. Deputatul ar fi fost însă aspru criticat pentru îmbrăcămintea neadecvată în parlamentele din alte ţări precum Marea Britanie sau Canada unde a izbucnit un scandal monstru pentru că un deputat a venit îmbrăcat într-un hanorac din lână în timpul unei sesiuni parlamentare. 

Sursa Foto - Arhiva Mediafax 

În 2019, în parlamentul din Canada a fost un scandal monstru din cauza unui hanorac 

Membrii Adunării Naţionale din Québec au reclamat la preşedintele legislativului şi au sancţionat-o pe Catherine Dorion pentru că a intrat în parlament  în timpul unei sesiuni, purtând un hanorac portocaliu din lână.

Dorion, care a spus mai târziu că s-a simţit inconfortabilă de reacţia colegilor ei, a decis să părăsească sala.

Alţi politicieni au spus că ţinuta ei nu a respectat decorul şi instrucţiunile de cod vestimentar date la deschiderea sesiunii parlamentare.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici