Premierul francez: Relaţia Franţei cu România nu trebuie rezumată la problema romilor

Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a declarat, vineri, că relaţia Franţei cu România nu trebuie rezumată la problema romilor, el arătând că va face tot posibilul ca francezii să cunoască mai bine România, dar şi pentru întărirea parteneriatului strategic Paris-Bucureşti.

Urmărește
387 afișări
Imaginea articolului Premierul francez: Relaţia Franţei cu România nu trebuie rezumată la problema romilor

Premierul francez, Jean-Marc Ayrault (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

El a subliniat, în discursul ţinut la recepţia organizată la Ambasada Franţei cu ocazia Zilei Naţionale, că nu vrea să aplice "logica simplistă a stigmatizării" României pentru problemele cauzate de romi în Hexagon.

"Şi trebuie făcută cunoscută România, mai ales în Franţa şi eu îmi asum pe deplin acest angajament. Am rezumat de prea multe ori în ultimele luni relaţiile între Franţa şi România la problema romilor. Bineînţeles că există această problemă, iar dumneavoastră sunteţi primul-ministru care a spus prima oară atât de sincer că minoritatea romă trebuie să trăiască în ţara sa natală şi trebuie să îi oferite mijloacele în acest sens. Şi trebuie să împărţim şi misiunea de a lupta împotriva criminalităţii organizate care exploatează fiinţe umane în cerşetorie, prostituţie, cu o cooperare poliţienească şi judiciară reîntărită. Iar Franţa trebuie să îşi asume responsabilităţile în această privinţă. Dar eu nu vreau să intru în această logică simplistă a stigmatizării. Vreau şi eu, ca şi dumneavoastră, să rezolvăm aceste probleme, să le abordăm, dar nu vreau să rezum relaţia cu România la această chestiune", a afirmat Ayrault în discursul său ţinut în prezenţa premierului român Victor Ponta.

De asemenea, premierul Ayrault a arătat că, dincolo de acordurile economice încheiate, cel mai mult l-a marcat în vizita la Bucureşti întrevederea cu oamenii de cultură români, care vorbesc "atât de minunat limba franceză".

"Ceea ce m-a emoţionat cel mai mult a fost întâlnirea din această după-amiază cu artiştii, oameni din lumea culturii, care vorbesc atât de frumos limba franceză şi care mi-au transmis acest mesaj: că esenţial în relaţia dintre Franţa şi România este cultura, limba, valorile pe care le împărtăşim. (...) Sunteţi un membru activ, dinamic al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, dar trebuie mers mai departe. Aceasta mi-au spus oamenii de cultură, că trebuie fără încetare să reînnoim această cunoaştere a culturilor noastre. Să invităm artiştii francezi să vină în România, să invităm artiştii români în Franţa", a spus premierul Franţei.

Totodată, el a arătat că întărirea relaţiei bilaterale poate produce rezultate şi în plan european, unde cele două ţări au avut poziţii comune în privinţa negocierii Politicii Agricole Comune, a acordului comercial cu SUA sau în problema Siriei.

"Este important ca francezii, în numele cărora vorbesc astăzi, să cunoască mai bine România, să cunoască această ţară mare cu peste 20 de milioane de oameni din Europa Centrală şi de Est. Este un mesaj de încredere, de amiciţie, un mesaj al voinţei pentru a reîntări relaţia economică, culturală şi ştiinţifică dintre ţările noastre. Să reîntărim cooperarea noastră într-o Europă pe care ne-o dorim mai ambiţioasă în privinţa creşterii economice şi locurilor de muncă, pe care o vrem mai solidară în privinţa energiei, a asigurării securităţii şi diversităţii surselor de aprovizionare cu energie", a spus premierul Franţei.

El a spus că ambele ţări au o responsabilitate comună ca la alegerile europarlamentare din mai 2014 partidele xenofobe şi eurosceptice să nu obţină prea multe locuri în forul legislativ european.

"E responsabilitatea noastră comună ca anul viitor partidele populiste, xenofobe şi eurosceptice să nu aibă prea multe locuri în Parlamentul European. Deci trebuie să acţionăm împreună", a spus Ayrault.

Premierul francez i-a mulţumit premierului Victor Ponta pentru sprijinul acordat de România în acest an în plan european în problema Mali, sprijinind atât politic iniţiativa Guvernului francez, cât şi prin trimiterea de instructori pentru armata statului african, care în prezent este stabilizat.

La recepţia organizată la Ambasada Franţei participă, pe lângă premierul Victor Ponta, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, fostul preşedinte Ion Iliescu, ministrul Jusiţiei, Robert Cazanciuc, ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, consilierul prezidenţial Daniel Funeriu, precum şi alţi reprezentanţi ai mediului politic, ai celui academic şi diplomatic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici