Opoziţia din Ungaria doreşte să stimuleze creşterea economică şi investiţiile prin reprimarea corupţiei şi aderarea la Parchetul European deoarece astfel va putea accesa fondurile Uniunii Europene pentru redresare.
Uniunea Europeană se află în conflict cu Budapesta de ani de zile pe diferite teme, de la drepturile LGBT până la libertatea presei şi respectarea instituţiilor academice. Consecinţele nu au întârziat să apară: disputa cu Bruxelles-ul în privinţa standardelor democratice a dus la îngheţarea plăţilor.
Ungaria ar urma să primească aproximativ 7.2 miliarde de euro din fondurile de stimulare ale UE menite să revigoreze creşterea economică afectată de pandemie.
Liderul opoziţiei Peter Marki-Zay susţine că prin aderarea la Parchetul European şi lupta împotriva corupţiei, Ungaria îşi va asigura încrederea contribuabililor din UE că banii lor sunt cheltuiţi în mod corespunzător. Fondurile ar urma să fie investite în scheme de eficienţă energetică, programe de locuinţe sociale şi proiecte energetice.
Pe data de trei aprilie se vor organiza alegeri parlamentare în Ungaria. Dacă va fi ales, Marki-Zay a promis că guvernul său va creşte salariile profesorilor, lucrătorilor din domeniul sănătăţii, poliţiei şi asistenţilor sociali.
Budapesta a amânat investiţii în valoare de 755 de miliarde de forinţi anul acesta pentru a susţine finanţele, după avertismentele repetate ale băncii centrale privind riscurile economice crescute.