- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (21.07.2017, 11:28)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Premierul Mihai Tudose, în timpul vizitei la Chişinău: În Moldova suntem acasă/ Guvernele de la Bucureşti şi Chişinău vor organiza o şedinţă comună
Premierul Mihai Tudose a ajuns, vineri, la Chişinău, afirmând că ”în Moldova suntem acasă”, el subliind că îşi doreşte ca Transgaz şi Transelectrica să continue investiţiile din Republica Moldova.
Urmărește
1429 afișări
Premierul Mihai Tudose, în timpul vizitei la Chişinău: În Moldova suntem acasă (Imagine: Facebook Mihai Tudose)
”În Moldova suntem acasă”, a spus, la începutul vizitei în Republica Moldova, premierul român Mihai Tudose.
El a mai spus că întâlnirile la nivel de miniştrii ai celor două state vor fi foarte dese .
Totodată, prim-ministrul român a subliniat că îşi doreşte ca Transgaz şi Transelectrica să-şi continue investiţiile în Republica Moldova.
Din delegaţia României fac parte vicepremierul Marcel Ciolacu, ministrul Dezvoltării şi vicepremier Sevil Shhaideh, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi secretarul de stat Raed Arafat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
-
Dinamo-Rapid, un derby clasic al fotbalului românesc, duminică, în etapa a 21-a Superligii / Anii 60 au oferit confruntări memorabile între cele două echipe
-
Avion de vânătoare american, doborât într-un „caz aparent de foc aliat” deasupra Mării Roşii
Premierul Mihai Tudose şi delegaţia română au ajuns la Chişinău vineri dimineaţa, la bordul unui avion aparţinând Forţelor Armate Române.
După aterizare, Mihai Tudose a postat două fotografii pe o reţea de socializare, însoţite de mesajul ”La Chişinău - Legăturile dintre România şi Republica Moldova sunt mai mult decât speciale, sentiment pe care-l are toată delegaţia. Ne aşteptăm la o vizită extrem de bună!”.
Prim-ministrul român are în program o întrevedere cu omologul său moldovean, Pavel Filip, dar şi o întânlore cu preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu. De asemenea, Mihai Tudose va şi prezent şi la ceremonia de donare a celor 96 de microbuze şcolare acordate de Guvernul României autorităţilor din Republica Moldova.
Guvernele de la Bucureşti şi Chişinău vor organiza o şedinţă comună la Chişinău, la toamnă
Premierii României şi Republicii Moldova, Mihai Tudose şi Pavel Filip, au stabilit, vineri, organizarea în toamnă a unei şedinţe comune a celor două guverne, la Chişinău, Pavel Filip afirmând că între cele două ţări ”există o relaţie de suflet”, având aceeaşi limbă, cultură şi istorie.
”Am stabilit cu domnul prim-ministru o şedinţă comună de guvern în toamnă la Chişinău şi până atunci întâlniri lunare la nivel de echipe de miniştri pentru a impusiona proiectele comune”, a spus premierul Mihai Tudose, în timpul conferinţei comună de presă susţinută alături de omologul său din Republica Moldoca, Pavel Filip.
El a mai spus că, printre ”avocaţii buni” pe care România îi are la Chişinău se numără fostul ministru al Educaţiei din Guvernul Boc, Daniel Funeriu.
”Rămânem în continuare un avocat, un susţinător frecvent al Modovei pe plan internaţional. (...) La Chişinău sunt patru înalţi oficiali europeni care sunt români, unii foşti miniştri, şi care sunt avocaţii buni ai intereselor Moldovei şi le mulţumim. Chiar mă uit la unul dintre domniile lor, fostul ministru Funeriu”, a spus Tudose.
El a mai vorbit să despre necesitatea finalizării proiectelor comune ale celor două ţări.
”Este un efort comun, dar este nevoie de stabilitate şi continuitate, fiindcă altfel toate eforturile făcute de către Guvernul din Moldova şi de către Guvernul din Bucureşti pentru a ajuta, dacă nu au şi o finalitate - în câţiva ani să parcurgem cât mai repede drumul către Uniunea Europeană pe care era înscris Moldova, este păcat să fi fost eforturi inutile”, a menţionat premierul român.
De asemenea, Tudose a anunţat că săptămâna viitoare sau cel târziu peste două săptămâni va avea loc o întâlnire între miniştrii de Interne ai României şi Republicii Moldova pentru a discuta despre traficul de frontieră şi problemele legate de cetăţenie.
La rândul său, premierul moldovean a ţinut să sublinieze importanţa relaţiei dintre cele două state, precizând că este ”o relaţie de suflet”.
”Vreau să vă mulţumesc pentru faptul că aţi decis să faceţi această vizită de lucru la Chişinău în mai puţin de o lună de când v-aţi asumat responsabilitatea de a conduce guvernul de la Bucureşti (...). Acest lucru vorbeşte şi despre atitudinea pe care o are România faţă de Republica Moldova, acest lucru vorbeşte şi despre relaţia specială pe care o are Republica Moldova cu România, pentru că nu este o simplă relaţie bilaterală între două state, nu este o simplă relaţie între două state vecine, dar este o relaţie mult mai profundă, o relaţie de suflet, pentru că vorbim aceeaşi limbă, pentru că avem aceeaşi cultură, pentru că avem aceeaşi istorie”, a spus premierul Republicii Moldova Pavel Filip.
El a trecut în revistă proiectele comune ale celor două ţări, precizând că indiferent de culoarea politică a guvernelelior de la Bucureşti, atitudinea României faţă de Republica Moldova nu s-a schimbat.
”În pofida unor declaraţii tari care se mai fac de unii oficiali de la Chişinău, Republica Moldova ştie care îi sunt adevăraţii prieteni şi ştie care este adevăratul ei drum. Acest drum este spre Europa şi spre valorile care definesc spaţiul Uniunii Europene”, a mai spus Filip.
Cei doi oficiali au participat după conferinţa comună de presă la ceremonia de donare a celor 96 de microbuze şcolare acordate de Guvernul României autorităţilor din Republica Moldova.
Mihai Tudose, despre schimbarea sistemului electoral în Republica Moldova: Nu e nimic ieşit din comun
Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, la Chişinău, că schimbarea sistemului electoral din Rep. Moldova este ”schimbarea unui sistem democratic cu alt sistem democratic”, nefiind ”nimic ieşit din comun”, deşi Comisia de la Veneţia şi UE au cerut să Moldovei nu introducă sistemul electoral mixt.
„Schimbarea acestui sistem e un drept al Parlamentului. E schimbarea unui sistem democratic cu alt sistem democratic. Sunt multe ţări care au acest sistem electiv, deci nu e nimic ieşit din comun. Ceea ce e ieşit din comun este distorisionarea realităţii de cei neprieteni care au ajuns mesajul la Bruxelles complet diferit. Eu am încredere că instituţiile democratice din Moldova funcţionează. (...) România şi-a modificat şi ea de câteva ori sistemul de alegeri, cu acel vot uninominal... Am trecut prin aceleaşi lucruri, iar lucrurile s-au liniştit când s-au convins că ceea ce am făcut nu a ieşit din zona democratică. Guvernul de la Chişinău va trebui să fie mai atent să explice de ce se întâmplă unele lucruri”, a declarat Mihai Tudose.
Mii de cetăţeni au demonstrat joi în faţa clădirii Parlamentului din Republica Moldova, împotriva proiectului de schimbare a sistemului electoral, informează presa locală.
Proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral din sistem uninominal în mixt, a fost publicat vineri în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, după ce a fost promulgat, joi, de preşedintele Igor Dodon.
Proiectul de lege pentru votul mixt a fost votat de 74 de deputaţi, deşi proiectul fusese avizat negativ de către Comisa de la Veneţia, iar liderii europeni recomandaseră să nu fie schimbat sistemul de vot.
Deputaţii Partidului Comuniştilor (PCRM), Partidului Liberal-Democrat din Republica Moldova (PLDM) şi Partidului Liberal (PL) au părăsit sala unde a avut loc şedinţa parlamentară la care s-a votat schimbarea sistemului electoral.
Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, Maia Sandu, preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi Andrei Năstase, preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, au solicitat susţinătorilor să participe la demonstraţie pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de sistemul electoral mixt.
În aprilie au fost organizate mai multe dezbateri publice de către societatea civilă, dar şi pe platformă parlamentară, pe marginea proiectului de schimbare a sistemului electoral, informează Unimedia.
Citeşte şi: Şeful Direcţiei Antifraudă a fost demis de premier/ Bogdan Stan, fostul preşedinte ANAF, a fost numit vicepreşedinte al Fiscului
Citeşte şi: Premierul Tudose a discutat cu reprezentanţii Dacia despre dezvoltarea investiţiilor în industria auto
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe