Premierul Ponta, discuţie cu Tăriceanu, pe tema reprezentării la Consiliul European

Premierul Victor Ponta a venit, luni, la biroul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, pentru o discuţie pe tema scrisorii trimisă de premier Parlamentului, privind reprezentarea la Consiliul European.

Urmărește
497 afișări
Imaginea articolului Premierul Ponta, discuţie cu Tăriceanu, pe tema reprezentării la Consiliul European

Premierul Ponta, discuţie cu Tăriceanu, pe tema reprezentării la Consiliul European (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Victor Ponta a spus la intrarea în biroul lui Tăriceanu că a vrut să discute cu preşedintele Senatului pe tema acestei scrisori transmisă legislativului.

"Legea mă obligă pe mine să informez Parlamentul şi eu nu aveam cu ce să informez, că nu ştiu decât de la alţi prim-miniştri despre ce se întâmplă la Consiliul European, nu ştiu de la preşedintele ţării", a spus premierul Ponta.

Premierul a mai spus că nu a discutat cu preşedintele despre mandatul la Consiliul European.

"Am transmis în scris Parlamentului şi preşedintelui i-am cerut mandat, pentru că l-am informat despre subiectele aflate pe agendă, care sunt subiecte de Guvern", a spus Ponta.

Întrebat de ce nu participă la Consiliul European din 21 martie, în condiţiile în care subiectele sunt economice, premierul a răspuns: "Ei, asta nu mă întrebaţi pe mine".

Premierul Victor Ponta a transmis conducerii Senatului o informare în care precizează că preşedintele Traian Băsescu nu a solicitat Guvernului elemente de mandat pentru reuniunea Consiliului European şi nici nu a prezentat Executivului poziţia sa.

Ponta a transmis o informare referitoare la reuniunea Consiliului European din 20-21 martie de la Bruxelles, cu precizarea că nu poate oferi informaţii cu privire la mandatul României conform Legii 373/2013.

"Agenda Consiliului European din martie este axată, în principal, pe creştere economică, competitivitate, creare de locuri de muncă (semestrul european, competitivitate industrială, schimbări climatice şi energie, Mecanismul Unic de Rezoluţie, impozitare). Vor fi discutate, de asemenea, pregătirea Summit-ului UE - Africa, precum şi alte subiecte de relaţii externe, funcţie de evoluţii. Conform Legii 373/2013 privind cooperarea dintre Guvern şi Parlament în domeniul afacerilor europene, Guvernul are obligaţia de a transmite Parlamentului cu minim 10 zile calendaristice înainte de reuniunea Consiliului European propunerea de mandat pe care delegaţia României intenţionează să o prezinte Consilului European", se arată în scrisoarea semnată de Victor Ponta.

De asemenea, premierul precizează că preşedintele Traian Băsescu "nu a solicitat Guvernului elemente de mandat pentru participarea sa la reuniunea Consiliului European din martie".

"De altfel, Guvernul nu a fost informat asupra poziţiei pe care preşedintele României a susţinut-o la reuniunile Consiliului European la care a participat. În consecinţă, având în vedere aspectele de mai sus, Guvernul este în măsură să informeze Parlamentul României doar asupra agendei reuniunii", se mai arată în adresa semnată de Ponta.

Potrivit articolului 18 din Legea 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, "Guvernul transmite celor două Camere ale Parlamentului, cu minimum 10 zile calendaristice înaintea reuniunii Consiliului European, propunerea de mandat pe care delegaţia României intenţionează să o prezinte".

De asemenea, articolul precizează că, "înaintea reuniunii Consiliului European, Parlamentul poate adopta propuneri privind mandatul", iar aceste propuneri se vor include în proiectul de mandat formulat de Guvern.

Totodată, se precizează faptul că "preşedintele României se poate adresa Parlamentului pentru a-şi prezenta mandatul".

În plus, Legea menţionează la articolul 3 că "în exercitarea atribuţiilor sale (...) Parlamentul sau una dintre cele două Camere adoptă hotărâri", iar "hotărârea Parlamentului sau a uneia dintre cele două Camere este preluată de către Guvern la definitivarea poziţiei naţionale de negociere în Consiliu, prevăzută în mandate".

Legea 373/2013 a intrat în vigoare în luna decembrie a anului trecut, după ce a făcut obiectul unei analize a Curţii Constituţionale, care a constatat că Parlamentul nu poate interveni asupra mandatului cu care România ia parte la reuniunile Consiliului European decât în situaţia în care la acestea participă primul ministru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici