Premierul sârb: Discuţiile România-Serbia au fost prieteneşti, dar în final au existat obiecţii la UE

Problemele dintre România şi Serbia trebuie abordate pragmatic, deoarece multe întâlniri bilaterale anterioare au fost prieteneşti, dar au avut ca finalitate obiecţiile ridicate de România atunci când s-a discutat despre statutul de candidat al Serbiei la UE, a declarat premierul sârb, Ivica Dacic.

Urmărește
586 afișări
Imaginea articolului Premierul sârb: Discuţiile România-Serbia au fost prieteneşti, dar în final au existat obiecţii la UE

Premierul sârb: Discuţiile România-Serbia au fost prieteneşti, dar în final au existat obiecţii la UE (Imagine: David Nika - MediafaxFoto)

Declaraţia a fost susţinută la finalul întâlnirii cu premierul Victor Ponta, aflat la Belgrad.

"Datoria noastră, ca premieri, este să înlăturăm toate problemele care ar putea să afecteze relaţiile bune dintre cele două ţări. Consider că ar trebui să adoptăm pragmatic toate problemele care există între cele două ţări. Am participat personal la multe întâlniri dintre România şi Serbia, care au fost prieteneşti şi care în final au rezultat cu obiecţiunile pe care România le-a ridicat atunci când a fost vorba despre acordarea statutului de candidat Serbiei. Ca atare, consider că toate problemele care există trebuie abordate deschis, trebuie soluţionate pentru ca în relaţiile dintre noi să nu existe nimic ce ar putea afecta aceste relaţii", a spus premierul sârb.

El a arătat că cele două ţări pot derula multe proiecte comune, precum deschiderea de noi puncte de frontieră sau puncte de mic trafic pentru ca cetăţenii să nu fie obligaţi să se deplaseze sute de kilometri pentru a trece frontiera.

Premierul Ponta a precizat la rândul său că a asigurat Guvernul Serbiei de sprijinul total pe care România îl acordă procesului de negociere şi de integrare în Uniunea Europeană.

"Pentru România, o Serbie integrată în Uniunea Europeană reprezintă o bucurie şi un avantaj, iar România trebuie să fie un sprijin, nu o piedică. Eram liderul opoziţiei atunci când Uniunea Europeană a luat decizia oficială a începerii negocierilor cu Serbia şi am criticat decizia Guvernului României de a lega o problemă a minorităţii româneşti din Serbia de ceea ce înseamnă procesul de negociere al Serbiei cu Uniunea Europeană. Nu mi-am schimbat părerea, acum, când sunt la guvernare. În primul rând, pentru că nici României nu i-a plăcut atunci când a fost împiedicată în negocierile cu Uniunea Europeană de alte ţări. Şi în România există o vorbă: "Ce ţie nu-ţi place, altuia nu trebuie să-i faci". Am crezut şi cred că România trebuie să fie primul sprijinitor al Serbiei şi nu cel care se opune, în vreun fel", a spus Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici