Ministrul a făcut aceste declaraţii la finalul unei întrevederi cu omologul său slovac Mikulas Dzurinda. „Este prima mea vizitiă în Slovacia la invitaţia omolohului slovac, am abordat mai multe subiecte. Evident, pe palierul bilateral, unde lucrurile funcţionează foarte bine, avem un miliard de euro schimburi comerciale cu un uşor deficit de partea noastră, dar avem totodată vederi comune în afacerile europene”, a spus Baconschi.
El a precizat că atât România cât şi Slovacia sunt foarte interesate de succesul strategiei UE privind regiunea Dunării. „Ne-am dori ca procesul de extindere să continue conform calendarului cu Balcanii de vest. România şi Slovacia au, de asemenea, interesul de a coopera mai intens în ceea ce priveşte parteneriatul estic. Am constatat că la Bratislava există un interes pentru evoluţia pozitivă a Republicii Moldova”, a spus Baconschi.
Ministrul a precizat că şi în domeniul extinderii Schengen, Slovacia susţine partea română fără nicio altă condiţie, existând o cooperare foarte bună între cele două poliţii naţionale.
Teodor Baconschi a spus că a discutat cu omologul său şi probleme legate de securitate energetică, precizând i-a oferit lui Dzurinda detalii despre proiectul Nabucco, dar şi despre proiectul AGRI.
Ministrul a spus că este posibilă în viitor interconectarea Slovaciei la proiectul AGRI. „Există posibilitatea ca, odată pus în practică AGRI, să includă şi Slovacia pe traseu”, a spus ministrul.
Baconschi a abordat la Bratislava în discuţiile cu oficialii slovaci şi problematica romă. „I-am expus omologului meu faptul că am pus la punct Agenţia Naţională pentru Romi (…) Şi noi şi prietenii slovaci avem aceeaşi abordare în sensul că trebuie făcută o legătură între acţiunea naţională şi strategia europeană în acest domeniu”, a mai spus Baconschi.
El a precizat, răspunzând unei întrebări, că a discutat cu omologul său şi despre legea ungară privind cetăţenia: „Am deschis acest subiect, eu am prezentat omologului propria noastră lege a cetăţeniei, i-am explicat că la noi legea ungară nu a provocat emoţie colectivă fiindcă relaţia bilaterală s-a normalizat complet. Lucrăm într-un spirit european, încercăm să ţinem sub control orice puseu naţionalist şi este important să ţinem cont de sensibilitatea propriilor vecini în această materie a cetăţeniei”.
Ministrul a reamintit că România a creat Agenţia Naţională pentru Cetăţenie şi că cererile se tratează individual. „Până la ora actuală nu s-au înregistrat afluxuri supradimensionate de solicitări nici în ceea ce priveşte minoritatea ungară din România nu avem cifre ieşite din comun şi nici în ceea ce priveşte cererile de restituire a cetăţeniei române pentru cetăţenii de etnie română care au pierdut cetăţenia română fără să-şi dorească acest lucru”, a mai spus ministrul.
El s-a întâlnit de asemenea cu preşedintele Comisiei de politică externă din parlamentul de la Bratislava, cu care a discutat perspectiva vizitei preşedintelui slovac în România în luna mai dar şi teme europene.
Ministrul a participat de asemenea la o expoziţie de documente diplomatice deschisă la Bratislava pentru a marca 90 de ani de relaţii bilaterale.