Presa internaţională scrie despre "atmosfera încinsă" de la Parlamentul României

Valul de căldură din Bucureşti ar putea afecta amploarea protestelor de la Parlamentul român, însă nici măcar canicula nu poate fi suficientă pentru a ajuta Guvernul lui Emil Boc în cadrul dezbaterii moţiunii de cenzură, care va fi probabil respinsă, comentează presa internaţională.

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului Presa internaţională scrie despre "atmosfera încinsă" de la Parlamentul României

Presa internaţională scrie despre "atmosfera încinsă" de la Parlamentul României (Imagine: Cosmin Andrei/Mediafax Foto)

Mii de persoane au format marţi un lanţ uman în zona Parlamentului, în pofida temperaturilor de 37 de grade Celsius şi a nivelului crescut de umiditate în aer, scrie The Economist. Pachetul de austeritate al Guvernului a atras acuzaţii de "genocid social" din partea sindicaliştilor, pensionarilor, mamelor sau altor protestatari.

Luna trecută, zeci de mii de persoane au demonstrat în Bucureşti împotriva planurilor de reducere cu un sfert a salariilor în sectorul public, a pensiilor şi ajutoarelor de şomaj cu 15 la sută. Chiar dacă Guvernul lui Emil Boc supravieţuieşte acestui vot, probabil printr-o diferenţă foarte mică de voturi pentru şi contra, protestele ar urma să continue în această vară, apreciază publicaţia britanică.

Ceea ce îi solidarizează pe protestatari este faptul că persoanele cu venituri mici par să plătească preţul pentru ineficienţa notorie şi corupţia din cadrul Guvernului, comentează The Economist. Tardiv, Boc le-a cerut miniştrilor săi să diminueze cu un sfert numărul posturilor şi să realinieze salariile în cadrul instituţiilor pe care le conduc.

"Dar va fi nevoie de mult mai mult decât atât pentru a schimba o cultură de nepotism, clientelism şi scandaluri privind licitaţii publice. Cu doar o perspectivă de refacere economică lentă, temperatura din străzi s-ar putea menţine periculos lângă punctul de fierbere, până când cei care au câştigat atât de mult în ultimii ani vor fi văzuţi făcând şi ei sacrificii", comentează publicaţia britanică.

Guvernul de centru-dreapta român se confruntă marţi cu o moţiune de cenzură vizând planul său draconic de măsuri de austeritate, în timp ce mii de sindicalişti furioşi erau masaţi în faţa Parlamentului, notează la rândul său agenţia France Presse.

După aproape zece ani de creştere economică puternică, România a intrat în recesiune la sfârşitul anului 2008, Produsul Intern Brut contractându-se cu 7,2 la sută anul trecut. Pentru a fi adoptată şi a provoca o cădere a Guvernului, moţiunea trebuie să primească 236 de voturi, dintr-un total de 471 de parlamentari. Opoziţia dispune de 212 mandate şi speră să obţină alte 24 de voturi din rândul majorităţii, continuă agenţia.

Mii de români protestează în faţa Parlamentului faţă de reducerea salariilor şi pensiilor, înaintea votului parlamentarilor asupra moţiunii de cenzură a cărei adoptare ar duce la căderea Guvernului, relatează şi agenţia Associated Press. La un moment dat protestatarii au ameninţat că vor pătrunde în Parlament dacă Guvernul nu va fi demis prin moţiunea de cenzură. Totuşi, Cabinetul condus de Emil Boc probabil că va supravieţui votului de marţi după-amiază, apreciază aceeaşi sursă.

Guvernul de coaliţie al României probabil că va înregistra o victorie în cadrul votului de marţi din Parlament asupra moţiunii de cenzură vizând programul de reduceri bugetare, apreciază şi agenţia Reuters.

Respingerea moţiunii cu un scor strâns ar duce la o slăbire a capacităţii Guvernului de a implementa reforme, însă o adoptare a moţiunii de cenzură ar provoca o nouă criză politică în România. Totuşi, ultimul caz pare improbabil, deoarece parlamentarii se tem că urmările acestei acţiuni ar fi mult mai grave decât reducerile de salarii şi pensii. Chiar dacă moţiunea de cenzură este respinsă, programul de reducere cu 25 la sută a salariilor în sectorul public şi cu 15 la sută a pensiilor ar putea fi totuşi suspendat, notează Reuters.

Mii de persoane au protestat marţi în faţa Parlamentului României faţă de planul nepopular de austeritate prezentat de Guvern, notează CNN, precizând că aproximativ 5.000 de persoane s-au adunat în faţa Palatului Parlamentului, unele dând foc unor manechine reprezentând membri ai Guvernului.

"Premierul Emil Boc şi Guvernul său se confruntă cu ample proteste din cauza planului de reducere a salariilor bugetarilor cu 25 la sută şi a pensiilor cu 15 la sută", scrie agenţia DPA.

Şi postul Euronews a relatat pe larg despre protestele organizate în faţa Palatului Parlamentului, în contextul în care membrii Legislativului dezbat moţiunea de cenzură.

Presa austriacă avertizează că România riscă să ajungă la o nouă criză politică. Cotidianul Der Standard, citat de Deutsche Welle, atrage atenţia că dacă Guvernul va trebui să treacă de această probă, riscă să se confrunte cu o nouă moţiune din partea PSD, pe tema politicilor în domeniile educaţiei, sănătăţii şi pensiilor.

Ziarul austriac Wirtschaftsblatt avertizează asupra unei evoluţii similare cu cea din octombrie 2009, când Guvernul minoritar condus de Emil Boc nu a supravieţuit moţiunii de cenzură, ceea ce a dus la o profundă criză politică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici