Presa străină: "O lovitură pentru efortul de ani de zile împotriva corupţiei din ţara est-europeană“

În noaptea de marţi spre miercuri oameni au protestat în faţa Guvernului, după ce Executivul a adoptat proiectul de lege privind graţierea şi ordonanţa privind modificarea Codurilor Penale. Protestele au fost relatate şi în presa străină.

Urmărește
20014 afișări
Imaginea articolului Presa străină: "O lovitură pentru efortul de ani de zile împotriva corupţiei din ţara est-europeană“

Protestele românilor împotriva graţierii, în presa străină

Guvernul României plănuieşte să dezincrimineze o serie de abuzuri de putere printr-o ordonanţă de urgenţă care ar putea încuraja corupţia, scrie Reuters în baza unui anunţ al procurorului general.

Noul cabinet de stânga a dezvăluit luna aceasta planurile de a acorda graţiere şi de a dezincrimina o serie de infracţiuni. Măsurile au pornit cele mai ample valuri de proteste din 1989, de la căderea Comunismului, potrivit Reuters, şi au atras critici din partea preşedintelui, sistemului judiciar, grupurilor civice şi diplomaţilor.

Şi publicaţia americană The Washignton Post a scris despre proteste: „Guvernul României a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru a dezincrimina  abuzurile de putere, o lovitură pentru efortul de ani de zile împotriva corupţiei din ţara est-europeană.“ 

De asemenea, site-ul indianexpress.com a comentat pe marginea protestelor: ”În Bucureşti, protestatarii s-au adunat spontan în faţa Guvernului, scandând ”hoţii” şi cerând demisia guvernului social-democrat”.

Şi publicaţia dw.com a scris despre manifestaţiile de noaptea trecută din Capitală, concluzionând că ”România este una dintre cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană, cu precîdere în birourile guvernamentale şi instituţiile de stat”. 

Un alt site care a încheiat într-o notă asemănătoare este Financial Times: ”Cu toate că încă se clasează printre ţările cu cele mai sărace performanţe din UE cu privire la anumite acte de corupţie, în special luarea de mită, România a devenit în ultimii ani un model de anticorupţie în Europa Centrală şi de Est”.

Site-ul Euronews scrie despre ordonanţele de urgenţă adoptate marţi seara de Executiv,  declarând că este cel mai mare pas înapoi făcut în cadrul luptei anticorupţie din România. Acesta a amintit şi de protestele care au izbucnit la scurt timp după aflarea veştii.

Şi Bulgaria a scris despre evenimentele de aseară din România, pe site-ul novinite.com, amintind că modificările adoptate vor interveni pentru foşti oficiali de la PSD, care sunt puşi sub acuzare pentru abuz de putere.

Deutesche Welle relatează discursul preşedintelui Klaus Iohanis, ale cărui puteri sunt limitate în Guvernul român, dar este un critic al ordonanţei partidului conducător. Acesta a transmis că: ”Este o zi de doliu pentru statul de drept”.

”Românii au ieşit în stradă în majoritatea oraşelor importante pentru a protesta faţă de decizia surprinzătoare a Guvernului de a anula investigaţiile oficialilor care sunt anchetaţi de corupţie şi caută anularea condamnărilor infractorilor. Demonstraţiile din Bucureşti, unde temperaturile au atins minus 7 grade Celsius, au adunat aproximativ 12.000 de persoane ce au solicitat demisia Guvernului”, conform canalului de televiziune Bloomberg.

Cancelarul german, Angela Merkel, i-a transmis preşedintelui Klaus Iohanis vineri prin intermediul unei convorbiri telefonice că relaxarea eforturilor anticorupţie, relativizarea normelor statului de drept şi a politicilor de reformă ar transmite "semnale false" din partea României. Cancelarul german a exprimat întreaga susţinere pentru continuarea luptei anticorupţie în România şi s-a arătat preocupată de eventualitatea ca anumite demersuri să afecteze parcursul pe care s-a înscris România în combaterea acestui fenomen.

”Cabinetul social-democratului Sorin Grindeanu a aprobat bugetul pentru anul 2017, dar şi o măsură de urgenţă ce decriminalizează anumite infracţionalităţi. Abuzul de putere nu va mai fi anchetat dacă se consideră că a cauzat pagube financiare mai mici de 44.000 de euro. Legea a fost făcută publică numai după întrevederea Guvernului. Schimbările vor intra în vigoare în termen de 10 zile, fără a necesita aprobarea Parlamentului”, informează EU Observer.

”Mai multe proteste au avut loc într-o serie de oraşe în urma anunţului. Demonstratorii au numit Partidul Social Democratic ”ciuma roşie”, scrie The Washington Post.

”Această măsură cataloghează lupta anti-corupţie ca fiind irelevantă”, a declarat pentru The Associated Press Laura Codruţa Kovesi, şefa Direcţiei Naţionale Anti-Corupţie.

”Proiectul de lege a fost denunţat de o serie de oficiali şi instituţii din România, inclusiv procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, dar şi de preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea”, potrivit canalului de televiziune France 24.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici