- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (31.08.2021, 11:13)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedinta Comisiei Juridice din Senat: „Soluţiile pentru desfiinţarea SIIJ se regăsesc în avizul Comisiei de la Veneţia”
- Soluţiile pentru desfiinţarea SIIJ se regăsesc în avizul Comisiei de la Veneţia, declară preşedinta Comisiei Juridice din Senat, Iuliana Scântei.
- Ea precizează că proiectul trebuie actualizat cu chestiuni legate de rezolvarea rapidă a plângerilor şicanatorii şi răspunderea penală a magistraţilor.
Urmărește
1911 afișări
Preşedinta Comisiei Juridice din Senat: „Soluţiile pentru desfiinţarea SIIJ se regăsesc în avizul Comisiei de la Veneţia”
Soluţiile pentru desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) se regăsesc în avizul Comisiei de la Veneţia, declară la RFI preşedinta Comisiei Juridice a Senatului, Iuliana Scântei (PNL).
Ea susţine, în contextul blocajului din coaliţie pe tema desfiinţării SIIJ. că lucrurile se îndreaptă către consens.
„Cred că ieri am intrat pe drumul spre consens, pentru că PNL prin cei doi lideri, premierul Florin Cîţu şi preşedintele partidului, împreună cu mine, în calitate de preşedintă a Comisiei Juridice, am mers tocmai pentru a încerca să ajungem la un consens şi să mediem. Noi am apreciat că soluţiile se regăsesc în avizul Comisiei de la Veneţia, pe care însuşi ministrul Justiţiei l-a solicitat după dezbaterea acestui proiect la Camera Deputaţilor, aviz transmis din 3 iulie şi care în mod surprinzător am văzut că nu a fost valorificat sub aspectul întregului conţinut, ca să putem debloca situaţia. Ieri am pus în discuţie în integralitate conţinutul acestei opinii transmise de Comisia de la Veneţia strict pe desfiinţarea Secţiei Speciale şi cu surprindere vă mărturisesc că atât ministrul Justiţiei, cât şi alţi colegi lideri din zona USR PLUS erau la o primă lectură pe soluţiile alternative acolo oferite de Comisia de la Veneţia (...). Asta înseamnă să-ţi upgradezi proiectul şi să laşi acolo nişte soluţii legislative, care să nu mai permită nici unui alt partid care ar mai ajunge vreodată la guvernare să introducă în România o structură de Parchet, de şantaj şi de presiune pentru magistraţi”, spune Scântei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: România şi Europa onorează sacrificiul românilor
Întrebată cum anume ar trebui îmbunătăţită legea privind desfiinţarea Secţiei Speciale, Iuliana Scântei a răspuns: „Vă dau exact ceea ce a enunţat Comisia de la Veneţia şi de exemplu ministrul a punctat şi domnia sa ieri în cadrul coaliţiei. Un lucru pe care nu l-a spus niciodată de la adoptarea avizului până ieri a fost cel referitor la procedura de soluţionare a plângerilor şicanatorii, acele mii de petiţii, pe care cetăţenii nemulţumiţi de soluţiile pe care le primesc în dosare, nemulţumiţi de faptul că sunt urmăriţi penal de un procuror, fac plângeri penale la diverse parchete sau la Inspecţia Judiciară. Sunt de ordinul miilor (...). Pentru ele, ministerul trebuie să găsească o procedură rapidă de soluţionare administrativă. Ele nu pot fi transformate şi raportate ca fiind mii de dosare penale împotriva magistraţilor. Plângerile împotriva soluţiilor pe care le dau magistraţii nu fac obiectul unor dosare penale, decât dacă soluţiile pe care acel magistrat le-a pronunţat le-a pronunţat prin săvârşirea nu ştiu... a luat o mită, a săvârşit o infracţiune de trafic de influenţă. Deci nu poţi să încarci parchetele cu petiţii şi să raportezi că ai o activitate eficientă ca structură de Parchet şi în acelaşi timp să creezi în percepţia publică faptul că există un fenomen infracţional în rândul magistraţilor”.
De asemenea, senatoarea vorbeşte despre răspunderea penală a magistraţilor.
„O altă soluţie pe care Comisia o tratează în contextul desfiinţării SIIJ este aceea a consacrării la nivel legislativ a faptului că magistraţii nu răspund penal pentru soluţiile pe care le dau, cu respectarea legii. Este un principiu de Drept european, toate ţările europene au această soluţie consacrată. Prin urmare, un judecător nu poate să judece sau un procuror nu poate să investigheze un politician corupt sau un antreprenor care a dat mită, ştiind că există o structură de Parchet care are ca scop să îl urmărească penal pentru soluţiile pe care le dă. Aceasta ţine de adevărata independenţă a justiţiei, libertatea judecătorului şi a procurorului de a-şi face treaba. Or SIIJ a fost creată pentru a afecta şi timora atât pe procurori, cât şi pe judecători, atunci când îşi fac treaba. Or lucrul acesta, dacă este consacrat, nimeni nu mai poate spune, indiferent cine soluţionează dosarele, că sunt la DIICOT, că sunt la Parchetul General sau că sunt la DNA, câtă vreme ai această garanţie la nivel legislativ că un judecător şi un procuror sunt liberi să-şi facă treaba din atribuţia aceea specifică din activitatea lor judiciară în acord cu legea şi că nu răspund penal pentru acest lucru, cred că lucrurile vor rezolva în mare parte cea mai importantă componentă a răspunderii penale a magistraţilor”, conchide Scântei.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a spus, luni, după şedinţa coaliţiei, că se caută în continuare „acea formă care să întrunească consensul partidelor” în ceea ce priveşte desfiinţarea SIIJ.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe