- Home
- Politic
- ASHGABAT, (11.10.2012, 12:29)
- Corespondenţă De La Trimisul Mediafax În Turkmenistan , Marius Fratila ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedintele Băsescu a sosit la Ashgabat, pentru vizita oficială în Turkmenistan
Preşedintele Traian Băsescu a sosit, joi, la Ashgabat, capitala Turkmenistanului, unde face o vizită oficială joi şi vineri, la invitaţia preşedintelui Gurbangulî Berdâmuhamedov.
Urmărește
430 afișări
Preşedintele Băsescu a sosit la Ashgabat, pentru vizita oficială în Turkmenistan (Imagine: Radu Stefan / Arhiva MediafaxFoto)
Cei doi şefi de stat vor avea joi după-amiază, la Palatul Prezidenţial din Ashgabat, convorbiri tete-a-tete şi cu participarea celor două delegaţii, urmând să susţină şi declaraţii de presă comune.
Din delegaţia României mai fac parte Bogdan Aurescu, secretar de stat în MAE, Rodin Traicu, secretar de stat în Ministerul Economiei, Lucian Iliescu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Neculai Plăiaşu, şeful Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, precum şi consilierii prezidenţiali Cristian Diaconescu, Iulian Fota, Iulian Chifu, Bogdan Drăgoi şi Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
Potrivit programului oficial al vizitei, Băsescu şi Berdâmuhamedov vor semna şi un plan de acţiuni privind implementarea "Declaraţiei Comune a Preşedintelui României şi a Preşedintelui Turkmenistanului", încheiată la Ashgabad, în 22 iulie 2009.
În prezenţa celor doi vor mai fi semnate şi alte documente bilaterale: un plan de acţiuni pentru 2013-2014 între MAE român şi MAE turkmen, un Memorandum de Înţelegere interguvernamental privind cooperarea în domeniul transporturilor, precum şi un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea în domeniul schimbului de informaţii având legătură cu spălarea banilor şi finanţarea terorismului, între Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor şi departamentul specializat al Ministerului de Finanţe de la Ashgabat.
Preşedintele Băsescu va vizita joi după-amiază Mausoleul lui Saparmurat Niazov, primul preşedinte al Turkmenistanului independent între 1991 şi 2006, precum şi Moscheea "Turkmenbaş Ruhy Metjidi", cea mai mare moschee din Asia Centrală, construită în 2004 la ordinul fostului preşedinte Niazov. În cursul serii, el va participa împreună cu delegaţia României la un dineu oficial oferit în onoarea sa de preşedintele Berdâmuhamedov.
Vineri dimineaţă, Traian Băsescu va vizita Monumentul Constituţiei din Ashgabat, unde va depune o coroană de flori şi va planta un copac pe Aleea Oaspeţilor de Onoare ai Monumentului Constituţiei. El va mai vizita Muzeul Naţional Principal al Turkmenistanului şi hipodromul din Ruhabat, inaugurat în 2012, unde va putea vedea exemplare din rasa de cai Ahal Teke, considerat simbol naţional al Turkmenistanului independent, care se găseşte şi pe stema statului.
Aceasta este cea de-a doua vizită efectuată în Turkmenistan de către preşedintele Băsescu, după cea din iulie 2009, în 2008 Gurbangulî Berdâmuhamedov vizitând la rândul său România.
Turkmenistan este considerat al doilea partener comercial al României din Asia Centrală. Aceasta ţară deţine locul patru în lume în privinţa rezervelor de gaze naturale, este şi un important exportator de petrol. Turkmenistanul este privit ca potenţial furnizor de gaze pentru proiectul Nabucco, coridorul sudic de aprovizionare energetică a UE.
Citește pe alephnews.ro: COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
România este pe primul loc la consumul de droguri în trafic. Expert antidrog: „Sunt zeci, sute sau poate chiar mii de tineri care au nevoie de ajutor”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe