- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (04.03.2014, 21:06)
- Adelina Dragomir
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedintele Băsescu: Cea mai rapidă soluţie - Mâine să se adopte în Guvern noul program, apoi să fie asumată răspunderea în Parlament
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că "cea mai rapidă soluţie", pe care i-a şi propus-o premierului Victor Ponta, este aceea a adoptării, miercuri, în Guvern, a noului program de guvernare, asupra căruia să fie asumată apoi răspunderea în Parlament.
Urmărește
1037 afișări
Traian Băsescu (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)
Băsescu: Soluţie rapidă, propusă premierului, mâine să se adopte în Guven noul program, apoi asumare
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că "cea mai rapidă soluţie", pe care i-a şi propus-o premierului Victor Ponta, este aceea a adoptării, miercuri, în Guvern, a noului program de guvernare, asupra căruia să fie asumată apoi răspunderea în Parlament.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te afectează financiar Ordonanța Trenuleț? Partidele au primit în primele 11 luni din an 400 mil. de lei
-
MAE consideră că incidentul cu atlasul ungar are „o natură provocatoare”
-
Joe Biden regretă că s-a retras din cursa prezidenţială şi consideră că l-ar fi învins pe Trump
-
Preşedintele azer dă vina pe Rusia pentru doborârea avionului în ziua de Crăciun. Ce solicită din partea Moscovei
Şeful statului a precizat, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni, că după adoptarea de către Parlament a hotărârii de numire a unui număr de miniştri, punctul său de vedere este că va respecta deciziile anterioare ale Curţii Constituţionale şi va numi toţi miniştri, când condiţiile vor fi îndeplinite.
El a menţionat că ceea ce a solicitat, în privinţa schimbării "extrem de importante" a structurii Guvernului, a fost să existe un program de guvernare "care să reflecte noua realitate politică a Guvernului, precum şi protocoalele convenite între partenerii din noua majoritate".
Preşedintele a adăugat că, "deocamdată, sunt două opţiuni", în accepţiunea sa.
"Una este cea care pleacă de la realitatea unei întâmpinări făcute la Curtea Constituţională de grupul parlamementar al PDL şi al PMP. Ei au avut numărul de semnături cu care au depus la secretariatul CC o întâmpinare legată de conţinutul hotărârii", a precizat el.
"Din păcate, la această oră nu ştiu conţinutul documentului pe care PDL şi PMP l-au înaintat la Curte. Pot intui că este vorba de aceeaşi problemă a legitimităţii guvernării pe un program de guvernare aprobat de Parlament atunci când era o realitate politică USL. De altfel, chiar comportamentul de astăzi, din Parlament, al fostului copreşedinte al USL demonstrează că USL nu există", a mai spus preşedintele.
Traian Băsescu a precizat că al doilea considerent este legat de "nevoia existenţei acestui program de guvernare adaptat la noua realitate politică".
Preşedintele a precizat că a discutat marţi cu premierul Victor Ponta. "Sper ca în perioada următoare să dea o soluţie, soluţia constituţională, a asumării răspunderii actualului guvern, repet, a actualului guvern, pe un nou program de guvernare, care să reflecte noile alianţe politice din Parlament", a continuat Băsescu.
În opinia lui Traian Băsescu, cea mai rapidă soluţie este aceea a adoptării, miercuri, în Guvern, a noului program, asupra căruia să fie asumată răspunderea în Parlament.
"Cred că este o soluţie foarte rapidă, pe care i-am şi propus-o premierului. Nu ştiu când va stabili CC un termen. Nici nu ai cu cine să vorbeşti la ora asta la CC. Probabil mâine (miercuri - n.r.) se va da un termen, dar cea mai rapidă soluţie mi se pare aceea a adoptării mâine, în Guvern, a noului program de guvernare, cu care premierul, Guvernul, să îşi asume răspunderea în Parlament, şi eu vă asigur că, în momentul în care programul de guvernare ar fi asumat, nu voi ezita să semnez decretele de instalare a noilor miniştri", a mai spus el.
Premierul Victor Ponta, prezent la Gala MEDIAFAX, a anunţat marţi seară că s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu, dar că nu a ajuns cu acesta la o concluzie privind procedurile care trebuie urmate şi că va avea miercuri o nouă discuţie cu şeful statului.
"M-am întâlnit cu preşedintele, dar nu am ajuns la nicio concluzie privind procedurile de urmat. Vom mai discuta şi mâine (miercuri - n.r.)", a spus Ponta, aflat la "Gala Mediafax 2014 - Gala valorilor".
Anterior, surse politice au precizat pentru MEDIAFAX că premierul Victor Ponta a mers marţi seară la Palatul Cotroceni, pentru discuţii cu preşedintele Traian Băsescu.
Premierul a mers la Palatul Cotroceni după ce, marţi, Parlamentul a adoptat prin vot secret cu bile (346 voturi "pentru", 191 "împotrivă"), proiectul de Hotărâre privind modificarea structurii şi compoziţiei politice a Guvernului.
Premierul Victor Ponta a afirmat, după votul din Parlament, că speră ca noul Guvern să înceapă să funcţioneze chiar de miercuri, precizând că îl va contacta în acest sens pe preşedintele Traian Băsescu şi că este dispus ca în şedinţa de miercuri a Guvernului să adopte măsuri pentru a evita orice confuzii legate de programul de guvernare.
El a precizat că este dispus inclusiv să îşi angajeze răspunderea pentru programul de guvernare, dar că pentru acest lucru este necesar ca Executivul să fie validat.
"Dacă există probleme legate că în program apare numele USL sau trebuie scos de acolo, i-am comunicat şi preşedintelui şi sunt dispus ca mâine, în prima şedinţă de guvern, să luăm toate msurile prevăzute de Constituţie, pentru a îndrepta orice fel de posibilă confuzie. Articolul 114 din Constituţie, care vorbeşte de angajarea răspunderii pentru un program poate fi aplicat - mâine, în şedinţa de guvern, declanşez, poate fi aplicat. În şedinţa de guvern adoptăm programul asupra căruia ne angajăm răspunderea - sunt nşte termene, trei zile în care trebuie să primim observaţii, mă prezint în faţa Parlamentului, după care cinci zle în care se poate depune o moţiune de cenzură, după care abia atunci se promulgă programul respectiv. Preşedintele ştia că aceste lucruri nu depind de mine, ci de Parlament şi că e vorba de opt zile. Dacă astă seară am Guvern, mâine transmitem către Parlament exact modificările cerute de preşedinte, îmi angajez rspunderea, opoziţia depune moţiune de cenzură, dar trebuie să avem Guvern pentru asta, altfel nu putem să procedăm", a spus Ponta.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că forţarea unui vot în Parlament pentru noul Guvern fără modificarea programului de guvernare produce riscul atacării la Curtea Constituţională de către 50 de parlamentari - "ceea ce se va întâmpla" - şi al unui conflict constituţional Preşedinţie-Parlament.
El propune asumarea răspunderii Guvernului pe programul de guvernare, el spunând că se poate face excepţie, prin decizia BP reunite, de la termenul de 5 zile pentru aşteptarea observaţiilor la program şi asigurând că imediat după asumare numeşte miniştrii.
Preşedintele a precizat că a discutat cu premierul Victor Ponta şi că are totală deschidere pentru găsirea unei soluţii, arătând că, în discuţia pe care au avut-o, premierul Victor Ponta i-a promis că "încearcă să rezolve această problemă la Parlament".
DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI
- S-a adoptat hotărârea de numire a unui număr de miniştri. Punctul meu de vedere este că voi respecta deciziile anterioare ale Curţii Constituţionale şi voi numi toţi miniştrii în momentul în care condiţiile vor fi îndeplinjite.
- Eu am solicitat să existe un program de guvernare care să reflecte noua realitate politică a Guvernului şi protocoalele convenite între partenerii din nouia majoritate.
- Nu a fost posibil aşa ceva în Parlament astăzi. Sunt două opţiuni: Una - cea care pleacă de la realitatea unei întâmpinări făcute la CC de grupul parlamentar al PDL-ului şi al Partidului Mişcarea Populară. La această oră nu ştiu conţinutul documentului pe care PDL şi PMP l-au înaintat la Curte, ştiu că este vorba de aceeaşi problemă a legitimităţii guvernării.
- Al doilea considerent este legat de nevoia existenţei programului de guvernare adaptat la noua realitate politică.
- În momentul în care programul de guvernare va fi respectat, nu voi ezita să semnez decretele de numire a miniştrilor.Nu văd ce ar putea să fie într-un program de guvernare atât de grav încât să încalce Constituţia. Exclud posibilitatea ca, odată adoptat noul program de guvernare în Parlament, să mai fie o problemă şi o eventuală moţiune de cenzură.
- În ambele situaţii rămânem cu o problemă: expirarea mandatului Ministrului interimar de Interne. Am convenit cu domnul ministru care este soluţia: Dacă mâine premierul va face solicitările convenite astăzi, cu siguranţă nu ieşim din termenul de interimat la Interne.
- Nu mai merge uzitatul "dă-i că merge şi aşa". E voprba de instalarea unui guvern şi vreau să răspundem la toate exigenţele instituţiei, legitimitatea Guvernului să fie cât mai bună având în vedere schimbarea masivă de suport parlamentar pentru guvernul care se prefigurează. Nu mai vreau să mai las în plus şi în activitatea mea un precedent în care să nu reflecte integralitate procedurile şi exigenţele constituţionale şi politice când este vorba de o schimbare de asemenea dimensiuni în susţinerea Guvernului de către Parlament.
- Procedura pe care am propus-o eu, cu asumarea guvernului şi a noului program, ridică semne de întrebare cu privire la legitimitatea desemnării premierului pe USL. Este un lucru care, după părerea mea, trebuia să-l vrea premierul fără să-l cer eu.
- Domnul Antonescu, până la publicarea în Monitorul Oficial, este preşedintele Senatului.
- Vreau să văd că ajunge în Parlament noul program de guvernare.
- Îmi doresc mult să fie un Guvern cu un nivel de legimitate acceptabil. Sunt multe lucruri care nu sunt trecute în programul de guvernare.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. Inteligența Artificială evoluează din ce în ce mai mult în medicină. Medicii sunt ajutați în gestionarea cazurilor dificile
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
„Living Apart Together” te învață cum să trăiești separat într-o relație. Ana Maria Ambrosa: „Este o alegere care reflectă evoluția relațiilor contemporane”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Imagini sfâșietoare! Constantin și Teodora au fost înmormântați împreună, iar micuța Sofia între ei
CANCAN.RO
Patru ZODII care vor avea parte fericire, bani și noroc până pe 4 ianuarie. Va fi o perioadă minunată pentru ele
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 20:26
MAE consideră că incidentul cu atlasul ungar are „o natură provocatoare”
-
astăzi, 20:13
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1040. AP: Trupele ucrainene riscă să piardă controlul asupra teritoriilor cucerite în regiunea Kursk / Yermak avertizează asupra posibilităţii de escaladare a războiului hibrid lângă graniţele NATO / Ucraina se concentrează pe garanţiile de securitate înaintea aderării la NATO