Preşedintele Băsescu participă vineri la lucrările Consiliului European dedicate situaţiei din Libia

(Ştire redifuzată. Ştirea a fost publicată iniţial joi, 10 martie.)

Urmărește
6 afișări

Preşedintele Traian Băsescu va participa, vineri, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European convocată ca urmare a situaţiei din Libia, liderii europeni urmând să ia o decizie în legătură cu liniile de acţiune ale Uniunii Europene în acest context.

"Summit-ul a fost convocat de preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, ca urmare a situaţiei politice din Libia şi statele din vecinătatea sudică a Uniunii Europene. Consiliul European va decide orientările politice şi liniile de acţiune ale Uniunii în regiune şi va adopta o declaraţie în acest sens", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei remis, joi, aenţiei MEDIAFAX.

Şefii de stat şi de guvern vor dezbate măsurile necesar a fi luate de către Uniune atât pe termen scurt, precum acordarea de ajutor umanitar, gestionarea fluxurilor de refugiaţi şi a celor migratorii, cât şi pe termen lung, precum modalităţile de susţinere a transformărilor democratice, a reformelor şi securităţii regionale în statele din vecinătatea sudică a Uniunii Europene, menţionează Preşedinţia.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, va propune partenerilor săi din Uniunea Europeană "atacuri aeriene punctuale" în Libia, precum şi bruierea sistemelor de transmisie ale comandamentului colonelului Muammar Kadhafi, a declarat joi o sursă apropiată dosarului, citată de AFP.

Preşedintele Sarkozy va propune atacuri în trei puncte, potrivit acestei surse. Acestea vizează aeroportul militar din Sirt, situat la 500 de kilometri est de Tripoli, cel din Sebha, din sudul ţării, în apropiere de frontiera cu Ciadul, dar şi tabăra de la Bab al-Azizia, centrul de comandamentul al lui Muammar Kadhafi la Tripoli.

Uniunea Europeană a adoptat joi sancţiuni suplimentare împotriva regimului lui Muammar Kadhafi, care vizează cinci entităţi financiare, între care banca centrală şi un fond suveran, dar şi o persoană, relatează AFP.

Aceste sancţiuni se adaugă celor adoptate la sfârşitul lui februarie, contra unui număr de 26 de oficiali libieni.

La 1 martie, ţările europene au instituit un embargou asupra vânzării de armament şi materiale care pot servi reprimării, concomitent cu interdicţia acordării de vize de călătorie în Uniune şi îngheţarea averilor lui Muammar Kadhafi, membrilor familiei sale şi membrilor regimului libian.

Omul de afaceri libian Mustafa Zarti, suspectat că este "omul" lui Kadhafi în Austria, ar fi noua persoană introdusă pe listă, potrivit unor surse diplomatice.

Guvernul austriac a blocat, deja, averile din Austria ale lui Zarti, care a depus, miercuri, un recurs la Curtea Constitţională austriacă.

De asemenea, unele ţări, ca Germania, au blocat, încă de joi, conturile Libiei, aplicând aceste noi sancţiuni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici