- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedintele Băsescu, prezent la Curtea Constituţională
Preşedintele Traian Băsescu se află, miercuri, la ora transmiterii acestei ştiri, la Curtea Constituţională, unde are o întâlnire cu judecătorii CC.
Preşedintele Băsescu, prezent la Curtea Constituţională (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Întâlnirea are loc cu uşile închise şi nu a fost anunţată public nici de către Administraţia Prezidenţială, nici de către Curtea Constituţională.
De asemenea, Curtea Constituţională nu avea programată pentru miercuri vreo şedinţă, conform informaţiilor de pe site-ul instituţiei.
Este pentru a treia oară, după ceremonia validării în funcţia de şef al statului în actualul mandat, când Traian Băsescu este prezent la Curtea Constituţională.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Care este cel mai mare pericol pentru România? Răspunsul lui Iohannis
-
Preşedintele Klaus Iohannis anunţă consultări la Palatul Cotroceni, zilele următoare
-
Bolojan, după retragerea PSD de la negocieri: PNL e pregătit să-şi asume răspunderea
Prima dată, şeful statului a fost prezent la Curtea Constituţională în 8 decembrie 2010. Atunci, preşedintele Traian Băsescu a participat la sesiunea specială consacrată sărbătoririi Zilei Constituţiei României, organizată de Curtea Constituţională. Nici acea reuniune nu a fost anunţată public, însă ulterior Preşedinţia a precizat, într-un comunicat, că "a fost abordată tema asigurării unui dialog interinstituţional permanent". "Perioada dificilă din punct de vedere economic prin care trece România necesită şi mai mult o cooperare a tuturor autorităţilor statului pentru evitarea unor blocaje de funcţionare", mai preciza Administraţia prezidenţială.
Participarea lui Traian Băsescu la sesiunea specială a CC din decembrie avea loc la finalul unui an în care Curtea a luat o serie de decizii legate de acte normative ce vizau măsuri iniţiate de Guvern în contextul crizei economice. Respingerea ca neconstituţionale a unor astfel de măsuri, precum reducerea pensiilor, de către CC a atras criticile repetate ale şefului statului la adresa Curţii.
Chiar în noiembrie 2010, şeful statului critica deciziile CC privind pensiile magistraţilor şi salariile profesorilor.
Şeful statului spunea, atunci, că fuseseră probleme serioase în discuţiile cu FMI, CE, BM legate de "credibilitatea şi predictibilitatea" deciziilor instituţiilor juridice ale României, care adesea "fară justificare şi temei constituţional" au interferat "masiv" politica economică a Guvernului.
În opinia sa, faptul că fuseseră luate decizii extrem de importante nu pe criterii constituţionale, ci pe criterii de oportunitate punea România "într-o situaţie extrem de dificilă".
"Aici cred că este evident pentru oricine cât de penibilă poate fi o instituţie a statului român care spune, da, facem pensiile după contribuţie, dar la o sigură categorie nu, cea în care sunt şi eu. Sau, da, ar fi bună Legea educaţiei, dar să afectezi profesorii... păi şi noi câţiva suntem profesori", a mai spus el.
Potrivit preşedintelui, s-a pus la nivel politic şi de experţi problema cine stabileşte în fapt politicile economice.
"A fost un lucru exprimat şi la nivel politic şi la nivelul experţilor care numai ce au părăsit România: «Cu cine trebuie să vorbim, cu cine stabilim politicile economice?! Le stabilim cu Guvernul sau mergem să negociem cu Curtea Constituţională?!»", spunea Băsescu.
"Instituţiile abilitate să ia măsuri pe timp de criză sunt Guvernul şi Parlamentul şi nu alte instituţii. Sper ca anul 2011 să fie un an în care cei care au responsabilitate pentru politica economică a ţării să fie şi cei care să poată lua decizile - Guvern şi Parlament", sublinia şeful statului.
Preşedintele Băsescu a mai fost prezent la Curtea Constituţională în luna mai 2011, când a participat la deschiderea lucrărilor Conferinţei Congresului Curţilor Constituţionale Europene. El a susţinut atunci că deciziile instanţelor constituţionale trebuie să identifice acel just echilibru între realizarea drepturilor individuale şi interesul general al societăţii.
"Confruntaţi cu crize economice, guvernanţii sunt nevoiţi să ia uneori măsuri ce pot afecta drepturile fundamentale ale omului. În astfel de condiţii, opinia publică îşi îndreaptă atenţia nu numai spre guvernanţi, ci şi spre deciziile Curţii Constituţionale. Deciziile instanţelor constituţionale trebuie să identifice acel just echilibru între realizarea drepturilor individuale şi interesul general al societăţii", declara Traian Băsescu.
În iunie 2011, preşedintele Traian Băsescu mulţumea Curţii Constituţionale pentru nivelul înalt de cooperare şi înţelegere a propunerilor pe care le-a făcut în legătură cu revizuirea Constituţiei, deşi unele dintre acestea, precum eliminarea caracterului licit al averii din legea fundamentală, nu fuseseră acceptate de CC.
"Ţin să mulţumesc Curţii Constituţionale pentru nivelul înalt de cooperare şi înţelegere a propunerilor pe care le-am făcut. Nu sunt constituţionalist, echipa cu care am lucrat este o echipă care m-a însoţit în tot mandatul, dar şi oameni care au lucrat la propunerile de revizuire a Constituţiei şi, în acelaşi timp, propunerile pe care le-am făcut reprezintă expresia a mai bine de şase ani de mandat în funcţia de preşedinte al României. Cred că va fi o Constituţie mai clară. Vreau să fiu foarte bine înţeles: eu consider principiile Constituţiei României ca fiind extrem de bune, sănătoase, dar Constituţia are nevoie de nişte ajustări, în mod deosebit, pentru clarificarea relaţiilor între instituţii şi, sigur, ea trebuie adaptată şi evoluţiilor României. Constituţia nu este un act pe care să nu-l mai atingi niciodată. Mai ales cu o ţară care a trecut un lung proces de tranziţie", declara Băsescu.
Traian Băsescu sublinia, însă, că nu va renunţa la propunerea de eliminare din Constituţie a prevederii prin care averea se prezumă a fi dobândită licit.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO