- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (19.12.2012, 15:56)
- , Marius Fratila
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedintele Băsescu şi premierul Ponta promit să evite disputele pe angajamentele externe ale ţării
Preşedintele Băsescu şi premierul Ponta s-au angajat, în Acordul de cooperare instituţională, să se abţină de la lansare de dispute politice pe angajamentele României faţă de instituţiile internaţionale şi să menţină coeziunea mesajului extern, inclusiv cu privire la absorbţia fondurilor europene.
Urmărește
185 afișări
Preşedintele Băsescu şi premierul Ponta promit să evite disputele pe angajamentele externe ale ţării (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"Părţile se angajează să se abţină de la atacuri la adresa instituţiilor statului de drept şi a celor cuprinse în angajamente externe, de natură financiară şi politică, optând să coopereze în poziţiile comune faţă de FMI, BM, CoE, NATO, MCV, Schengen etc", se arată la punctul doi al Acordului încheiat în urmă cu o săptămână şi publicat miercuri.
De asemenea, cele două părţi se angajează să menţină coeziunea mesajului extern, îşi asumă coeziunea mesajului intern pe temele convenite, dar şi să stabilească spaţiile de competiţie politică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
"Părţile vor stabili spaţiile de competiţie politică în mod concret, elementele asupra cărora nu se convine în negociere directă şi asupra cărora opiniile divergente vor fi oferite ca opţiuni în spaţiul public", se menţionează în Acord.
Cei doi se angajează nu numai să evite "confruntările publice inutile", ci şi să încerce "soluţionarea diferenţelor pe temele asupra cărora nu s-a convenit în consultări", precum şi "să respecte preeminenţa uneia dintre părţi convenite în tipologia de problematică abordată şi să propună public opţiunile alternative acolo unde diferenţele de abordare apar, iar subiectele expuse public nu sunt în măsură să aducă prejudicii la nivel naţional, ci doar dezbatere pentru perfecţionarea opţiunilor şi creşterea consultării publice pe aceste teme".
Preşedintele şi primul-ministru s-au angajat şi asupra consultării ex-ante cu privire la mandatele privind participarea la Consiliul EU şi Consiliul European.
La punctual doi mai este subliniat că "obiectivul de interes naţional al României în această perioadă este absorbţia fondurilor europene prin utilizarea la maximum a fondurilor puse la dispoziţie de UE pentru asistenţă tehnică (POAT)".
Textul acordului preşedinte-premier a fost dat publicităţii, miercuri, atât de către premierul Victor Ponta, cât şi de către Administraţia prezidenţială, care precizează că documentul "a fost semnat miercuri, 12 decembrie a.c., la ora 22.50" de către Traian Băsescu şi Victor Ponta şi a fost înmânat mai multor lideri europeni.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe