- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (29.10.2019, 12:45)
- Alexandru Costea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu, negocieri cu silvicultorii care protestează în faţa Parlamentului
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a mers, marţi, în faţa Palatului Parlamentului pentru a-i invita în biroul său pe reprezentanţii silvicultorilor care protestau împotriva agresiunilor şi a crimelor în care au fost implicaţi pădurari.
Urmărește
215 afișări
Preşedintele Camerei Deputaţilor, negocieri cu silvicultorii care protestează în faţa Parlamentului
"I-am invitat la birou. Am scos legile şi vom lucra aplicat ca să nu se mai întâmple aceasta situaţie", a declarat, marţi, Marcel Ciolacu, pentru jurnalişti.
Câteva zeci de angajaţi ai Ocoalelor Silvice din ţară şi membri ai Federaţiei Silva protestează, marţi, în faţa Parlamentului, cerând schimbarea legislaţiei pentru întărirea autorităţii pădurarilor şi armament de serviciu.
Preşedintele Federaţiei Silva, Silviu Geană, a declarat în faţa protestatarilor că a discutat cu procurorul general Bogdan Licu şi a înregistrat o petiţie prin care solicită intervenţia în cazurile în care au fost ucişi pădurari.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
"Am avut o întrevedere cu procurorul general Bogdan Licu. Am înregistrat şi o petiţie în numele silvicultorilor participanţi la acţiunea de protest. Am solicitat procurorului general sprijin şi intervenţie, astfel încât infractorii care l-au ucis pe colegul nostru Liviu Pop de la Maramureş, agresorii colegilor noştri de la Direcţia Silvică Neamţ. (...) Cazuri de genul acesta se întîmplă tot mai des. Avem şase pădurari care şi-au pierdut viaţa la datorie în timp ce apărau pădurea. Avem peste 650 de silvicultori, pădurari, tehnicieni, ingineri silvici care au agresaţi, ameninţaţi cu moartea. Unii dintre ei au fost împuşcaţi de hoţii de lemn sau de braconieri. (...) Am solicitat procurorului general să ne dea o mână de ajutor în elucidarea cazului de pădurar ucis la Direcţia Silvică Iaşi, la Paşcani şi am pus în această petiţie toate cazurile recente întâmplate. Avem asigurări din partea domniei sale că săptămâna viitoare, marţi, miercuri sau cel târziu joi vom face o delegaţie cu domnul procuror general şi vom analiza toate aceste cazuri de agresiune deosebită în încercarea noastră de a găsi o formulă, astfel încât evenimente tragice de acets fel să nu se mai producă", a spus acesta.
În cadrul protestului s-a adus un omagiu celor şase silvicultori care în ultimii ani au murit apărând pădurea şi se vor solicita modificări ale legislaţiei din domeniul silvic.
Sindicaliştii afirmă că în anul 2018 au avut loc 30 de agresiuni asupra personalului silvic din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva. În anul 2017 au avut loc 40 de astfel de agresiuni.
Angajaţii Ocoalelor Silvice susţin urgentarea modificării şi completării Statutului personalului silvic, respingerea proiectului de lege PL-x nr. 9/2019 privind modificarea şi completarea Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, sindicaliştii afirmând că prin legiferarea PL-x nr. 9/2019 Statul Român va pierde o suprafaţă de peste 650.000 ha de păduri, cu care urmează să fie împroprietărite formele asociative ale comunităţilor din fostele regiuni grănicereşti şi unităţile de cult, iar ca efect social vor dispărea peste 3.000 locuri de muncă.
De asemenea, se solicită respingerea proiectului de lege PL-x nr. 361/2019 pentru completarea art. 11 din Legea nr. 46/2008 privind Codul Silvic şi pentru modificarea anexei nr. 1 din Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, deoarece, spun sindicaliştii, prin legiferarea acestei iniţiative, proprietatea publică a Statului Român se va diminua cu o suprafaţă de peste 1.200.000 ha păduri, fiind în pericol peste 5.000 de locuri de muncă.
Alte solicitări sunt de a fi respins proiectul de lege L409/2019 recent adoptat de Senat şi transmis spre dezbatere Camerei Deputaţilor, prin care se urmăreşte interzicerea exportului de buştean, lemn rotund, cherestea şi lemn de foc pe o perioadă de 10 ani, începând cu 1 ianuarie 2020 şi de elaborare a legislaţiei necesare pentru asigurarea stabilităţii funcţionării administratorului fondului forestier proprietate publică – Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva, garantul gestionării durabile a pădurilor statului şi de elaborare a legislaţiei necesare pentru asigurarea stabilităţii funcţionării ocoalelor silvice de regim, care administrează fondul forestier proprietate publică şi privată.
La protestul care are loc marţi au fost invitaţi să participe alături de silvicultori din întreaga ţară, preşedintele Klaus Werner Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, Alexandru Stănescu, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, precum şi Ion Popescu, preşedintele Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian şi reprezentanţi ai unor organizaţii sindicale şi profesionale reprezentative pentru sectorul silvic din România.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: VIDEO | Scandal în comisiile pentru buget. Florin Cîţu, singurul ministru propus de PNL care a primit AVIZ NEGATIV / Culise şi schimburi de replici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe