- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (26.01.2016, 16:58)
- Ana Maria Lazăr
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea spune că Parlamentul va reexamina Acordul de împrumut pentru Republica Moldova cu prioritate
Toate grupurile politice, în special PSD şi PNL, sunt canalizate să livreze acordul privitor la împrumutul de 150 de milioane de euro acordat de România Republicii Moldova "în haina constituţională cerută de preşedinte", a delcarat marţi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
Urmărește
305 afișări
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea spune că Parlamentul va reexamina Acordul de împrumut pentru Republica Moldova cu prioritate (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)
"Din perspectiva Parlamentului României, noi avem acest document cadru, angajament între cele două guverne, o sumă de 150 de milioane de euro. El a fost retrimis de către preşedinte. (...) Noi suntem, toate grupurile politice parlamentare, în special PSD şi PNL, suntem în acest moment canalizaţi să putem să-l livrăm înapoi în haina constituţională cerută de preşedinte pentru a fi promulgat", a declarat Zgonea, în timpul întrevederii cu premierul moldovean, Pavel Filip.
Zgonea l-a asigurat pe Filip că guvernul său are sprijinul Parlamentului de la Bucureşti cât timp proiectul de reformă "propus Parlamentului Republicii Moldova" se înscrie în angajamentele Chişinăului faţă de România şi Uniunea Europeană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
"Există o dorinţă a societăţii Republicii Moldova de a se îndrepta către Uniunea Europeană, aparţineţi de această familie, dar trebuie să începeţi să faceţi modificări structurale în cadrul societăţii care să genereze încredere electoratului în Guvern, că drumul pe care dumneavoastră aţi decis este un drum care, la fiecare staţie, există mai multă prosperitate pentru cei care sunt Republica Moldova", a mai spus Zgonea.
De asemenea, preşedintele Camerei Deputaţilor a declarat că se bucură foarte mult că prima vizită a noului premier este în România şi că perioada de instabilitate din Republica Moldova s-a încheiat.
"Mă bucur că această perioadă de instabilitate s-a încheiat, am mare încredere în guvernul dumneavoastră şi într-o stabilitate la nivelul Parlamentului Republicii Moldova care să poată să vă acorde instrumentele necesare trecerii peste această perioadă delicată şi eliminării infractorilor care sunt încă în societatea dumneavoastră", a mai spus Zgonea.
Citeşte şi: Tăriceanu: Ajutorul de 150 milioane de euro acordat Republicii Moldova, analizat cu prioritate de Parlament
Citeşte şi: Premierul Republicii Moldova, în vizită la Bucureşti. Pavel Filip: Poate e guvernul ultimei şanse pentru această clasă politică. Cioloş: Înainte de a livra R.Moldova prima tranşă din acordul de împrumut, dorim măsuri concrete de reformă
La rândul său, Pavel Filip a amintit de tensiunile din Parlamentul de la Chişinău când a fost votat Guvernul şi a precizat că este important că noii miniştri şi-au preluat repede atribuţiile.
"Aţi văzut cu toţii că a fost foarte tensionat în Parlament, dar asta e politica, cu opoziţia formaţiunii socialiste a fost foarte tensionat în Parlament. Asta e politica, cu opoziţia formaţiunii socialiste care a blocat tribuna Parlamentului cu fluerături. Am fi dorit altfel, dar până la urmă a fost important că este Guvernul inaugurat. Am insistat foate mult, chiar dacă am avut de suportat şi critici ca să depunem imediat şi jurământul la preşedintele ţării, astfel încât miniştrii să-şi ia cât mai repede atribuţiile. Dacă aţi văzut, în zilele următoare, chiar şi protestele au fost mult mai paşnice şi structurile de forţă au reuşit să menţină ordinea publică. Aplecăm urechea şi suntem într-un dialog permanent cu protestatarii", a spus Filip.
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare, la începutul lunii noiembrie 2015, Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi R.Moldova, considerând că promulgarea nu este oportună câtă vreme nu există certitudinea continuării procesului de reforme.
Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova, semnat la Chişinău, la 7 octombrie 2015, vizează ratificarea unui acord de asistenţă financiară rambursabilă în sumă de până la 150 de milioane de euro din disponibilităţile rezultate din procesul de privatizare, înregistrate în soldul contului curent în valută deschis la Banca Naţională a României. Asistenţa financiară rambursabilă este acordată Republicii Moldova pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei de stat. Împrumutul se acordă în maximum trei tranşe, iar scadenţa fiecăreia dintre acestea este de maximum 5 ani.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe