Preşedintele CJ Constanţa spune că este de acord sută la sută cu proiectul privind descentralizarea

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, este de acord "sută la sută" cu proiectul de descentralizare, susţinând că niciun alt Guvern nu a pus în aplicare un asemenea demers, deşi fiecare Executiv îşi propusese acest lucru.

Urmărește
136 afișări
Imaginea articolului Preşedintele CJ Constanţa spune că este de acord sută la sută cu proiectul privind descentralizarea

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

"Eu sunt sută la sută de acord cu ce a spus domnul viceprim-ministru Dragnea şi a propus pentru că acest proiect de descentralizare îl discutăm şi îl analizaţi în presă de 23 de ani, însă din păcate niciun alt guvern nu a avut până acum voinţa politică de a-l pune în aplicare.Totdeauna toţi au spus da, descentralizăm, dar când au ajuns să ia decizii au spus mai bine rămâne comanda la Bucureşti. Ca atare, nu pot să spun decât că sunt sută la mie de acord cu ceea ce spune şi propun vicepremierul Dragnea şi Guvernul României pentru că acest program de descentralizare este asumat de către Guvernul Ponta - USL în faţa electoratului. De aceea mă şi mir când aud X şi Y, membri ai cabinetului USL, că îşi dau cu părerea pro sau contra din moment ce ne-am asumat cu toţii un drum, descentralizarea, apropierea către cetăţeni, nu pot să vin în timpul jocului şi să schimb regula jocului", a declarat Nicușor Constantinescu, joi, la finalul şedinţei Consiliului Judeţean, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a precizat că nu este normal ca angajarea unui medic la Spitalul Judeţean Constanţa să fie avizată de către Ministerul Sănătăţii, şi nu de Consiliul Judeţean, care are în administrare această unitate spitalicească.

"Şi vă dau un exemplu pentru că lumea nu ştie ce înseamnă termenul acesta descentralizare. Nu e normal să avizeze angajarea unui medic Ministerul Sănătăţii. Dacă mi-ai dat Spitalul Judeţean Constanţa, lasă-mă pe mine, tu stabileşti, Ministerul Sănătăţii, condiţiile pe care să le îndeplinească un medic, un şef de secţie, un rezident, criteriile, vechimea şi eu aleg pe cine, pentru că eu răspund în faţa cetăţenilor din patru în patru ani, acelaşi lucru e valabil şi pentru primar", a explicat Nicuşor Constantinescu.

El a menţionat că acelaşi lucru funcţionează şi în cazul directorilor de unităţi de învăţământ, care trebuie desemnaţi de către consiliile locale, nu de către minister.

"Sau dacă vorbim de şcoală, e normal ca Ministerul Învăţământului să stabilească criterii pe care un profesor, un director trebuie să le îndeplinească ca să fie directorul unei şcoli la ţară. Dar în acelaşi timp dacă pui criteriile, din cei cinci candidaţi, lasă consiliul local, cu primarul să stabilească în care din ăia cinci avem noi încredere că ne va educa copiii. Aceste lucruri înseamnă descentralizare, apropierea deciziei de cetăţean", a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.

Vicepremierul Liviu Dragnea declara, marţi, că a trimis proiectul de lege privind descentralizarea către primari pentru a vedea propunerile incluse, el arătând că ulterior va avea o întrevedere cu edilii pentru a da o formă finală actului normativ şi că susţine fără rezerve prevederile acestuia.

Un proiect al descentralizării pregătit de vicepremierul Liviu Dragnea care ar urma să fie adoptat prin OUG şi care a fost obţinut de "Gândul" modifică nu mai puţin de 21 de acte normative, precizând atribuţiile care vor fi cedate de ministere şi alte instituţii către consiliile judeţene şi primării.

Conform "Gândul", de la ministerul lui Liviu Dragnea a plecat în teritoriu pe 24 septembrie o circulară privind propunerea legislativă intitulată "Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de ministere şi celelalte organe de specialiate ale administraţiei publice centrale". Dacă proiectul regionalizării nu a avansat, şefii din teritoriu au discutat insistent cu vicepremierul Dragnea în ultimele luni despre realizarea descentralizării. Termenul limită până la care cei din teritoriu trebuie să vină cu amendamente este 1 octombrie 2013, ora 12.00.

Intenţia că procesul descentralizării se doreşte a fi realizat imediat, începând cu 1 ianuarie 2014, se regăseşte chiar în preambulul proiectului de OUG, unde se vorbeşte despre necesitatea demarării procesului de elaborare a legii bugetului de stat pentru anul 2014 şi, subsecvent, a bugetelor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale, cu respectarea calendarului bugetar prevăzut de Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare şi de Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici