- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (12.02.2016, 19:51)
- Cătălina Mănoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedintele Comisiei de buget: Reprezentanţii BNR sunt invitaţi la dezbaterea privind darea în plată
Preşedintele Comisiei de Buget a Senatului, Viorel Arcaş (PSD), a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că reprezentanţii BNR sunt invitaţi marţi la dezbaterea privind reexaminarea legii dării în plată, susţinând că nu a văzut deocamdată nicio scrisoare cu recomandări din partea Băncii.
Urmărește
940 afișări
Preşedintele Comisiei de buget: Reprezentanţii BNR sunt invitaţi la dezbaterea privind darea în plată (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"Marţi vom avea o şedinţă de comisie, la ora 13:30. (Legea dării în plată-n.r.) este pe ordinea de zi. Am amânat-o în urmă cu două săptămâni pentru că au fost tot felul de grupruri de lucru pentru a întocmi amendamente. Vom lua în discuţie amendamentele parlamentarilor, deja avem o serie de amendamente primite inclusiv de la iniţiatorul legii (deputatul PNL Daniel Zamfir-n.r.). Vom discuta amendamentele dacă se referă la articolele trimise spre reexaminare indicate în cererea de reexaminare (formulată de preşedintele Klaus Iohannis-.n.r.). Dacă se referă la aspecte care nu sunt înscrise în cererea de reexaminare nici nu putem sta de vorbă”, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Comisiei de Buget, senatorul PSD Viorel Arcaş.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
În ceea ce priveşte informaţiile potrivit cărora BNR a transmis comisiei o scriosare cu recomandări referitoare la legea dării în plată, Viorel Arcaş a susţinut că încă nu primit-o şi că, în condiţile în care reprezentanţii BNR sunt invitaţi la dezbatere, nu înţelege demersul BNR.
“Până la această oră nu am văzut nicio scrisoare, dacă a venit după încheierea programului Parlamentului, via e-mail, voi afla mai târziu. Nu ştiu de ce au trimis această scrisoare pentru că reprezentanţii BNR vor fi prezenţi la şedinţa comisiei, sunt invitaţi la dezbaterile aceste cereri de reexaminare a legii în plată”, a precizat Viorel Arcaş.
"Dacă se vor transforma unele idei de acolo în amendamente, vor trebui să fie asumate de membrii ai comisiei sau de iniţiatorul legii, care este deputat şi va fi prezent la şedinţă", a precizat Arcaş, explicând că în caz contrar, propunerile venite din partea BNR rămân simple recomandări.
De asemenea, Viorel Arcaş a afirmat că amendamentele aduse legii dării în plată trebuie să ţină cont de recomandările făcute în cererea de reexaminare.
Iniţiatorul legii dării în plată, deputatul PNL Daniel Zamfir, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că, potrivit informaţiilor iniţiale pe care le deţine, recomandările BNR sunt menite să facă legea "inaplicabilă" pentru că Banca cere impunerea unui plafon de 150.000 de euro pentru valoarea caselor care intră sub incidenţa legii şi condiţia ca ratele celor care au contractat împrumuturi să depăşească 65% din venit.
"Scopul BNR prin formularea acestor amendamente este acela de a face legea inaplicabilă", a susţinut Daniel Zamfir.
Potrivit unor surse citate de HotNews, scrisoarea conţinând propunerile Băncii Naţionale privind darea în plata au ajuns la Parlament vineri după-amiază. Propunerile BNR se referă în special la introducerea unui plafon de 150.000 al valorii locuinţei, condiţia că locuinţa să fie locuită de cel care a luat împrumutul, iar ratele împrumutaţilor să depăşească 65% din venit.
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu declara, la începutul lunii ianuarie, că senatorii şi deputaţii trebuie să aibă în vedere, la reexaminarea legii dării în plată, recomandările primite, inclusiv de la Banca Central Europeană, astfel încât legea să îi protejeze pe cei care au credite pentru locuinţe şi nu alte persoane.
"Parlamentul hotărăşte legile. Aşteptăm să aibă în vedere aceste recomandări, ca şi recomandările Băncii Centrale Europene şi să iasă o lege mai bună. O lege care să pună în concordanţă scopul declarat al legii - protejarea celor care au credite pentru locuinţe, nu a altora - cu textul legii", a declarat Isărescu într-o conferinţă de presă, în ianuarie, răspunzând la o întrebare despre aşteptările pe care le are de la legislativ în urma retrimiterii legii de către preşedinte.
Legea dării în plată va fi discutată, iniţial, în Comisia de Buget a Senatului, va fi transmisă Comisiei Economică şi celei Juridice şi va fi înaintată plenului Senatului pentru dezbatere şi vot. Camera Deputaţilor este însă for decizional în ceea ce priveşte legea.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Olteanu, BNR: Darea în plată ar putea aduce "soluţii de finanţare supuse legislaţiei altor state"
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20