Preşedintele Confederaţiei Elveţiene face o vizită oficială la Bucureşti, la 30 iunie

Preşedintele Confederaţiei Elveţiene, Micheline Calmy Rey, va face o vizită la Bucureşti, la 30 iunie, a anunţat, marţi, Helene Budliger Artieda, secretar de stat în Departamentul Federal Elveţian al Afacerilor Externe.

Urmărește
26 afișări

"Vreau să subliniez importanţa pe care ţara mea o acordă consolidării cooperării politice dintre Elveţia şi România. Relaţiile dintre cele două state sunt pe o platformă favorabilă unei astfel de cooperări. (...) Cooperarea dintre România şi Elveţia se traduce şi prin contactele regulate dintre instituţiile noastre. În ultimii 5 ani, am avut 18 vizite la nivel de miniştri. (...) Anul acesta vor avea loc de asemenea întâlniri importante. Preşedintele Confederaţiei, doamna Micheline Calmy-Rey, va face o vizită oficială în România la 30 iunie 2011, iar, la sfârşitul anului, consilierul federal responsabil pentru Justiţie şi Poliţie, doamna Simonetta Sommaruga, se va întâlni cu omologul român la Bucureşti", a spus Helene Budliger Artieda, prezentă la ceremonia dedicată marcării a 100 de ani de relaţii diplomatice între cele două ţări.

Totodată, oficialul elveţian a exprimat sprijinul pe care ţara sa îl acordă aderării României la Spaţiul Schengen. "În ceea ce priveşte migraţia, Elveţia, o ţară în care 20% din populaţie este din străinătate, are interesul de a coopera cu autorităţile române. Ţara mea susţine aderarea cât de reprede posibil a României în Spaţiul Schengen. În acest sens, noi am sprijinit eforturile României pentru atingerea acestui scop, pentru a îndeplini criteriile de aderare", a spus ea.

Budliger Artieda a mai subliniat, în discursul rostit, intensificarea relaţiilor româno-elveţiene în ultimii 20 de ani, menţionând creşterea de zece ori am volumului schimburilor economice.

"În ultimii 21 de ani, România şi Elveţia şi-au intensificat considerabil relaţiile bilaterale, caracterizate prin numeroase contacte politice şi schimburi economice în constantă creştere şi o colaborare fructoasă în domeniile culturii şi ştiinţei. De exemplu, volumul schimburilor comerciale a crescut de la 100 de milioane, în 1990, la peste un miliard de franci elveţieni în anul 2010, ceea ce înseamnă o creştere de zece ori".

La rândul său, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat că "dialogul politic este cât se poate de consistent şi coerent" între România şi Elveţia, şeful diplomaţiei de la Bucureşti menţionând vizita preşedintele Băsescu la Berna în 2007, dar şi vizita oficială a lui Micheline Calmy Rey, preşedintele Confederaţiei elveţiene, aşteptată la Bucureşti în iunie.

"Relaţiile economice sunt, de asemenea, remarcabil de dinamice. Elveţia este al optulea investitor străin în România. Aşteptăm noi investiţii elveţiene în ţara noastră. Între timp, suntem datori să exprimăm gratitudinea faţă de guvernul elveţian, care în programul său de asistenţă pentru noile state membre a alocat un grant de 181 de milioane de franci elveţieni", a spus ministrul.

El a menţionat câteva exemple din domeniul culturii legate de cooperarea bună dintre cele două state. "Un ultim exemplu anecdotic, pentru a-mi încheia discursul. În anii '20, Julien Peter, un expatriat elveţian a ajuns primar al Bucureştiului. E doar o sugestie", a încheiat ministrul Baconschi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici