Preşedintele CSM susţine desfiinţarea unor instanţe: Nu se justifică un volum sub 2.000 de dosare pe judecător

Preşedintele CSM, Adrian Bordea, a susţinut, marţi, desfiinţarea unor instanţe judecătoreşti pentru că nu s-ar justifica cu un volum de activitate de sub 2.000 de dosare la un judecător pe an, în timp ce deputaţii jurişti au spus că acest lucru ar îngrădi accesul cetăţenilor la justiţie.

Urmărește
986 afișări
Imaginea articolului Preşedintele CSM susţine desfiinţarea unor instanţe: Nu se justifică un volum sub 2.000 de dosare pe judecător

Adrian Bordea (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

La o dezbatere organizată de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Adrian Bordea, a afirmat că proiectul privind desfiinţarea a 30 de instanţe judecătoreşti din ţară a fost elaborat pe principiul eficienţei şi că s-a ţinut cont de infrastructura feroviară şi rutieră.

"Este adevărat că nu sunt chiar atât de multe instanţe care trebuie desfiinţate, însă unele dintre ele, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod de procedură penală, implică noi resurse umane. Nu s-ar justifica un volum de activitate de sub 2.000 de dosare pe judecător. În contextul în care sunt instanţe care au un volum de activitate pe judecător de 1.800 - 2.000 de dosare, apar instanţe care au un volum de activitate de 300 - 400 de dosare pe judecător anual, ceea ce denotă un dezechilibru major în configurarea instanţelor", a spus Bordea.

Bordea a mai spus că decizia de desfiinţare a unor instanţe nu s-a luat sub presiune, ci din cauza faptului că nu sunt bani.

"Până la sfârşitul anului, în buget nu mai sunt bani pentru citaţii, comunicări, chiriile instanţelor. Acest lucru ne-a determinat să acceptăm propunerea făcută de Ministerul Justiţiei", a arătat Bordea, adăugând că sunt cazuri în care sunt trei instanţe pe o distanţă de 20 de kilometri şi nu se justifică costurile.

Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Liviu Stancu a precizat că s-au schimbat instrumentele juridice şi s-au diminuat termenele de judecată, iar procesele nu mai durează atât de mult. Totodată, "greutatea se deplasează de la judecătorii la tribunale", a mai arătat acesta.

În replică, parlamentarii jurişti au susţinut respingerea proiectului de lege privind desfiinţarea unor instanţe.

Deputatul PNL Alina Gorghiu a afirmat că sunt propuse spre desfiinţare 30 de instanţe pe criterii neclare. "Eficienţa justiţiei nu se face prin radierea unor instanţe, ci prin finanţarea corespunzătoare", a spus ea.

Deputatul PC Bogdan Ciucă a arătat că nu este normal ca cetăţenii să meargă sute de kilometri pentru a-şi găsi dreptatea în instanţă.

La rândul său, deputatul PNL Cătălin Nicolescu a afirmat că justiţia este serviciu public şi că printre instanţele propuse spre desfiinţare sunt unele care au fost dotate cu sedii noi şi cu aparatură modernă, iar, în cazul desfiinţării, "s-ar arunca banii pe fereastră".

"Dacă tot reducem instanţe, creăm discriminare şi soluţia este să nu desfiinţăm nicio instanţă", a mai spus Nicolescu.

Proiectul privind desfiinţarea unor instanţe judecătoreşti a fost iniţiat de Guvern. Camera Deputaţilor a votat marţi prelungirea termenului de dezbatere a proiectului, de la 45 la 60 de zile, fiind în categoria legilor de complexitate deosebită.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici