Preşedintele Curţii Constituţionale: Valeriu Zgonea poate fi revocat de PSD din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgnea, poate fi revocat de către PSD, consideră preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean.

Urmărește
1428 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Curţii Constituţionale: Valeriu Zgonea poate fi revocat de PSD din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor

Preşedintele Curţii Constituţionale: Valeriu Zgonea poate fi revocat de PSD din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor (Imagine: Dragos Savu/ Arhiva Mediafax Foto)

Întrebat la Digi 24 despre condiţiile în care Zgonea poate fi revocat, Zegrean a subliniat că acest lucru este posibil pentru că ''regulamentul spune că grupul care l-a propus''.

El a explicat că nu există nicio condiţionare legată de apartenenţa şefului Camerei la partidul care îl susţine pentru funcţie. ''Putea un grup să propună un preşedinte care nu e din grupul lor. Nu e interdicţie'', a arătat Zegrean.

''Or să spună că m-am antepronunţat'', a mai glumit el.

Şedinţa Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor în care s-a discutat solicitarea PSD de revocare din funcţie a preşedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, a fost suspendată, deoarece acesta a susţinut că poate fi revocat doar la cererea liderului grupului din care face parte, iar el este neafiliat. Pe de altă parte, grupul PSD a argumentat că afilierea sau neafilierea se anunţă în plenul Camerei Deputaţilor. Grupul liderilor va solicita un punct de vedere Comisiei juridice, iar o decizie se va lua în următoarea şedinţă a Biroului Permanent.

Potrivit articolului 26 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, preşedintele Camerei Deputaţilor poate fi revocat înainte de expirarea mandatului, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu asigurarea cvorumului legal. Votul este secret şi se exprimă prin bile. Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar căruia îi aparţine preşedintele.

Propunerea de revocare a preşedintelui Camerei Deputaţilor se depune la Biroul permanent, care verifică îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 26, şi introduce în proiectul ordinii de zi a următoarei şedinţe a Camerei Deputaţilor propunerea de revocare. În cadrul dezbaterii asupra propunerii de revocare vor lua cuvântul liderul de grup care a cerut revocarea şi, la cerere, câte un reprezentant al celorlalte grupuri parlamentare şi preşedintele Camerei Deputaţilor.

Preşedintele Camerei Deputaţilor căruia i s-a cerut revocarea nu poate conduce şedinţa Biroului permanent sau cea a plenului în care se discută revocarea sa. El va fi înlocuit prin votul Biroului permanent al Camerei Deputaţilor de unul dintre vicepreşedinţi.

Dacă propunerea de revocare este aprobată de plenul Camerei Deputaţilor, se organizează alegerea unui nou preşedinte.

Preşedintele Camerei Deputaţilor este ales pe durata mandatului Camerei, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordine alfabetică, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de grupurile parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere.

Este declarat ales preşedinte al Camerei Deputaţilor candidatul care a întrunit votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu condiţia respectării cvorumului legal.

Dacă niciun candidat nu a întrunit votul majorităţii deputaţilor prezenţi, se organizează un nou tur de scrutin, la care participă cei doi candidaţi care au obţinut numărul cel mai mare de voturi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici