Preşedintele Germaniei, Joachim Gauck: Diplomaţia germană, văzută cu ochi critici în Est pentru că încearcă să menţină dialogul cu Rusia/ Klaus Iohannis: Nu ne simţim lăsaţi singuri

Preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, a declarat, luni, la Palatul Cotroceni, că diplomaţia germană este uneori văzută cu ochi critici pentru că ea încearcă să deschidă şi să menţină deschise uşile pentru dialogul cu Rusia, dar că germanii nu vor să fugă de responsabilitate.

Urmărește
1377 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Germaniei, Joachim Gauck: Diplomaţia germană, văzută cu ochi critici în Est pentru că încearcă să menţină dialogul cu Rusia/ Klaus Iohannis: Nu ne simţim lăsaţi singuri

Preşedintele Germaniei, Joachim Gauck: Diplomaţia germană, văzută cu ochi critici în Est uneori. Klaus Iohannis: Nu ne simţim singuri (Imagine: Catalina Mihai/ Arhiva Mediafax Foto)

''Câteodată diplomaţia germană, atunci când este vorba de Europa de Est, este văzută cu ochi critici, pentru că ea încearcă să deschidă şi să menţină deschise uşile pentru dialogul cu Rusia. Nu este vorba de defetism sau de escapism (…), adică nu vrem să fugim de responsabilitatea noastră. Noi toţi ştim de unde provin provocările. Iată de ce sunt ferm convins că, alături de partenerii noştri şi de vecinii noştri din Europa de Est, Centrală şi Sud-Est vom găsi o soluţie comună la finalul summitului de la Varşovia'', a afirmat preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, aflat în vizită oficială la Bucureşti.

''Nimeni nu trebuie să creadă că politica germană este una care neagă evidenţa. Nu vreau să mă eschivez, dar Guvernul german îşi asumă responsabilităţile declarate şi asta fără niciun fel de rezerve'', a mai spus Joachim Gauck.

El a adăugat că ''atunci când politicieni de vârf fac declaraţii şi se gândesc cum se poate crea un climat al discuţiilor mai favorabil, şi se referă la relaţia cu Rusia, asta nu înseamnă că, concomitent, s-ar îndepărta de tratatele pe care le-au semnat''.

El a subliniat că Germania nu va pune la îndoială NATO.

''În ultimele săptămâni, în ultimele luni, am demonstrat că securitatea partenerilor din Estul Europei este foarte importantă pentru noi. Germania va juca în viitorul apropiat un rol foarte important militar în Lituania şi, sigur, în cadrul propriei funcţiuni este parte a strategiei pentru partenerii noştri estici. Vă rog să vedeţi lucru acesta în contextul celor exprimate de colegii mei politicieni. Nimeni, nici în sud, nici în est, nu ar trebui să aibă îndoieli legate de capacitatea şi funcţionabilitatea alianţei NATO. S-ar putea ca, din când în când, să existe enunţuri diferite dintr-o parte sau alta, dar cu toţii ştim de ce avem NATO, de ce suntem şi trebuie să fim prompţi atunci când este nevoie să ne apărăm. Trebuie să aveţi încredere, noi, germanii, nu vom pune sub semnul întrebării acest lucru'', a mai spus şeful statului german.

La rândul său, Klaus Iohannis a reacţionat şi el, întrebat de un jurnalist, la declaraţiile ministrului german de Externe.

''Nu ne simţim lăsaţi singuri. Dimpotrivă, ne simţim foarte bine sprijiniţi de aliaţii din NATO. Nu voi comenta spuse dlui ministru federal de Externe Steinmeier. Domnia sa va clarifica această poziţie şi, cu siguranţă, diplomaţii germani vor duce mesajul clarificator mai departe. Însă este evident că la summitul de la Varşovia NATO va trebui să ia nişte decizii care, pe de o parte, sunt foarte clare, pe de altă parte e nevoie de decizii care definesc NATO pentru viitor. Cu siguranţă, este important şi am subliniat acest lucru de fiecare dată - că noi, din flancul estic, aşteptăm de la aliaţii noştri să fim consideraţi aliaţi egali, să fie considerat întregul flanc estic important pentru NATO şi să existe o abordare şi o consilidare echilibrată a flancului estic. Evident că nu dorim acest lucru în detrimental flancului sudic'', a subliniat Iohannis.

El a cerut aplicarea celor două principii ale NATO: ''28 pentru 28'' şi ''360 de grade''.

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier a criticat dur exerciţiile militare ale NATO în Europa de Est, acuzând organizaţia că "instigă la război" şi inflamează tensiunile cu Rusia prin aceste manevre, informează BBC News online.

Steinmeier a declarat că amplele manevre militare al NATO, lansate luna aceasta, au fost contraproductive pentru securitatea regională şi ar putea exacerba tensiunile cu Rusia.

Oficialul german a cerut Alianţei Nord-Atlantice să înlocuiească exerciţiile militare cu mai mult dialog şi cooperare cu Rusia.

"Ceea ce nu ar trebui să facem acum este să inflamăm şi mai mult situaţia prin zăngănit de săbii şi instigări la război", a declarat Steinmeier într-un interviu care va fi publicat în ziarul german Bild am Sontag.

"Oricine crede că o paradă simbolică de tancuri la graniţa de est a alianţei va aduce securitate, se înşală. Suntem bine sfătuiţi să nu încercăm să găsim pretexte pentru a reînvia o confruntare veche", a mai spus ministrul.

Pe data de 7 iunie, NATO a demarat un amplu exerciţiu militar, în cadrul căruia se simulează un atac rusesc asupra Poloniei.

La manevrele care se întind pe o perioadă de două săptămâni participă aproximativ 31.000 de militari, inclusiv 14.000 din SUA, 12.000 din Polonia şi 1.000 din Marea Britanie, dar şi zeci de avioane de luptă, nave militare şi 3.000 de vehicule.

Exerciţiile au scopul de a testa capacitatea de reacţie a NATO şi vor avea loc o dată la doi ani.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici