- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (29.04.2017, 13:45)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedintele Iohannis, despre negocierile pentru Brexit: Toţi pe unul şi unul pentru toţi/„ Abordarea de la început a rămas: prima dată oamenii, după aceea banii“
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, după reuniunea Consiliului European în care au discutat liniile directoare privind negocierile pentru Brexit, că abordarea de la început a rămas - prima dată oamenii, după aceea banii, dar şi că nu se va negocia separat cu Marea Britanie.
Urmărește
1400 afișări
Preşedintele Iohannis, despre negocierile pentru Brexit: Toţi pe unul şi unul pentru toţi (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)
”Abordarea de la început a rămas: prima dată oamenii, după aceea banii. Sunt foarte bucuros - liniile directoare care au fost azi aprobate în unanimitate. Primul lucru care va fi negociat este soarta oamenilor. În cazul nostru, soarta românilor care muncesc şi trăiesc în Marea Britanie. Pentru noi este foarte important ca negocierea să se facă la modul cel mai serios, să se facă repede şi să fie o negociere exhaustivă, adică să se discute şi să se clarifice toate aspectele. Nu numai reşedinţă, loc de muncă, ci inclusiv lucruri precum este pensia pentru că sunt în Europa milioane de oameni care s-au bazat că-şi pot stabili reşedinţa oriunde în Uniune”, a declarat Klaus Iohannis.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
El a mai spus că a doua chestiune este partea financiară, precizând că toată lumea se aşteaptă ca Marea Britanie să-şi respecte angajamentele financiare.
”De când s-a discutat despre Brexit, s-a pus un pic greşit problema. Foarte mulţi au vorbit despre nota de plată pentru Marea Britanie. Nu este vorba de nicio notă de plată, de nicio amendă pe care trebuie să o plătească, însă este vorba de angajamente financiare luate înaintea declanşării Brexitului şi toată lumea se aşteaptă ca Marea Britanie să respecte aceste angajamente. Vorbim despre banii negociaţi, prinşi în buget şi care pentru România se reflectă în fonduri de coeziune, pe politica agrară ş.a.m.d. Ceea ce am propus noi şi alţii a fost acea secvenţiere, adică la început se negociază partea de ieşire a Marii Britanii din Uniune şi numai după ce se face un progres semnificativ în aceste negocieri, se trece la partea a doua care poate stabili, în mare, cum ne imaginăm o viitoare colaborare între UE şi Marea Britanie după Brexit-ul care se va produce efectiv la începutul lui 2019”, a punctat şeful statului.
El a precizat şi că toţi liderii europeni au subliniat că se va trece la a doua fază de negociere doar după ce prima fază de ieşire aduce suficiente progrese şi suficiente concluzii ferme.
”Nu avem de gând nimeni dintre cele 27 de state să poarte negocieri separate. Uniunea este importantă şi vom negocia doar împreună, nu separat, şi nu vom negocia sectorial. Vom negocia totul la pachet de către echipa stabilită de noi. Această uniune este deosebit de importantă şi va da greutate negocierilor din partea noastră. Nu suntem dispuşi să începem simultan discuţiile pe ieşire şi pe relaţia ulterioară. Nu suntem dispuşi la niciun compromis aici. Este clar, noi am decis să negociem aşa. Noi vrem să rămânem parteneri buni cu Marea Britanie (...), însă aceată situaţie de Brexit nu s-a ivit pentru că aşa ne-am înţeles, este o decizie unilaterală a Marii Britanii. În decembrie 2016, am luat o decizie de acelaşi tip, că negocierile se vor purta doar în format UE-27 şi nu pe bucăţi. Este foarte important fiindcă la momentul iniţial s-a pus problema cum se negociază Brexit-ul, dacă piaţa internă este negociabilă pe bucăţi şi s-a ajuns la concluzia că nu se va negocia sectorial pentru că piaţa unică este indisolubil legată de cele patru libertăţi de mişcare şi nu poate fi negociată pe bucăţi, cum nu poate fi negociată relaţia bilateral. Nu se poate să avem o relaţie negociată în parte cu fiecare”, a conchis
Preşedintele Iohannis, despre negocierile pentru Brexit: Toţi pe unul şi unul pentru toţi
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, la Bruxelles, înainte de reuniunea Consiliului European, că, în contextul negocierilor pentru Brexit, trebuie excluse negocierile separate sau bilaterale şi că UE27 trebuie să fie unit, care să negocieze pe o singură voce.
”Pentru mine, cel mai important este să discutăm desptre oameni. Oamenii sunt cel mai important lucru. Asta înseamnă pentru noi, foarte concret, românii care trăiesc în Marea Britanie şi, evident, putem să-i includem şi pe britanicii care trăiesc în România, dar sunt relativ mai puţini. Dacă extrapolăm la nivelul Uniunii, atunci vorbim despre cetăţenii europeni care trăiesc, muncesc în Marea Britanie. Aceste lucruri trebuie clarificate primele. Aceşti oameni trebuie să ştie ce îi aşteaptă. Sunt milioane de europeni care s-au ghidat după libera cuirculaţie, şi-au stabilit reşedinţa, şi-au căuta şi au găsit locuri de mubncă şi trebuie să ţinem cont de aceste chestiuni, inclusiv trebuie să mergem de la dreptul de a munci şi la dreptul de reşedinţă, inclusiv trebuie să mergem până la pensii şi trebuie să negociem aceste lucruri”, a declarat Klaus Iohannis.
El a făcut aceste declaraţii înaintea reuniunii Consiliului European, pe care a caracterizat-o ca fiind una ”foarte importantă şi proporţional destul de complicată”, în contextul în care liderii europeni discută despre liniile directoare în care se vor desfăşura negocierile pentru Brexit.
”După ce lămurim problema oamenilor, care pentru mine este cea mai importaantă, trebuie să ajungem automat la a doua chestiune, care sunt banii. Oamenii, după aceea banii. Trebuie să stabilim foarte clar obligaţiile financiare care rezultă din Brexit, cum se pot calcula, cum se pot stinge, fiindcă toată lumea are programe europene în derulare şi pentru România sunt extrem de importante. Sunt banii şi pentru coeziune, pentru agricultură şi aşa mai departe. Deci trebuie să ştim foarte bine pe ce bani putem să contăm şi la ce bani avem dreptul”, a adăugat preşedintele.
El a mai spus că un al treilea aspect important asupra căruia va insista se reperă la etapizarea negocierilor pentru BREXIT.
”Nu se poate să avem simultan, de la început, negocieri pentru ieşire şi pentru situaţia de după. Deci relaţia între Uniune şi Marea Britanie de după ieşire nu poate fi negociată simultan cu ieşirea sau cu ieşirea ordonată. Trebuie să începem cu ieşirea, iar atunci când suntem lămuriţi că s-a negociat destul de clar şi lucrurile sunt bine lămurite, unii evaluează că ar fi posibil, într-un scenariu optimist, să se întâmple acest lucru până la sfârşitul anului, atunci să evaluăm şi dacă am făcut progres suficient putem de principiu să începem să negociem pentru ce va fi după”, a apreciat şeful statului.
În opinia sa, trebuie excluse negocierile separate şi negocierile sectoriale.
”Nu sunt de acord să se negocieze sectorial, nu sunt de acord nici să se negocieze bilateral. UE 27 trebuie să fie unit, trebuie să negocieze o singură voce şi rezultatul nu poate să fie unul pe bucăţele. Toţi pe unul şi unul pentru toţi şi nici nu se agreează până nu se agreează totul”, a punctat Iohannis.
Citeşte şi: Traian Băsescu: Domnule Sorin Grindeanu, Domnule Augustin Lazăr, mor copii şi bolnavi. S-a dezincriminat abuzul?
Citeşte şi: Dacian Cioloş şi Dragoş Tudorache: Declaraţia Anei Birchall, neelegantă. Ascunde propriile întârzieri
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe