- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (18.07.2017, 10:39)
- Dana Stanila
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedintele Iohannis, mesaj pentru comunitatea din Harghita: Mă îngrijorează tinerii din zonă care nu ştiu bine limba română/ Preşedinte CJ Covasna: Maghiarii sunt intimidaţi şi persecutaţi prin justiţie
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi dimineaţa, în Harghita, că îl îngrijorează situaţia tinerilor din zonă care nu cunosc bine limba română, ceea ce înseamnă o limitare a acestora când este vorba despre accesul la un loc de muncă.
Urmărește
2443 afișări
Preşedintele Iohannis, mesaj pentru comunitatea din Harghita: Mă îngrijorează tinerii din zonă care nu ştiu bine limba română. Şeful statului, primit de un cor care a cântat imnul secuiesc
”Mă îngrijorează situaţia tinerilor din zonă care nu vorbesc bine limba română. Doar aşa le putem oferi un loc de muncă. Aceştia trebuie să poată munci aici sau la Bucureşti. De aceea reprezentanţii comunităţii maghiare trebuie să găsească soluţiile cele mai bune. să nu le limităm copiilor viitorul din cauza unor concepţii care ţin prea mult de politicianism şi prea puţin de oameni”, a declarat Klaus Iohannis.
Şeful statului a mai declarat că nu este de acord cu autonomia pe criterii etnice. Iohannis se află marţi în vizită în Covasna şi Harghita, acolo unde are întâlniri cu autorităţile locale şi judeţene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
-
Iulian Anghel, editor politic ZF: Cum l-am cunoscut pe Călin Georgescu
-
Răsturnare de situaţie: Elena Lasconi îl depăşeşte pe Marcel Ciolacu. Pentru prima dată în istorie PSD ar putea să nu aibă candidat în turul 2
Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită în judeţele Harghita şi Covasna, unde participă la o dezbatere cu autorităţile locale.
Preşedintele Klaus Iohannis a fost întâmpinat cu imnul secuiesc în Harghita
Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns marţi la Consiliul Judeţean Harghita, unde a fost întâmpinat cu imnul secuiesc, intonat imediat după imnul de stat al României, şeful statului mulţumind pentru modul în care a fost primit.
Iohannis s-a întâlnit cu mai mulţi reprezentanţi ai administraţiei publice locale din judeţele Harghita şi Covasna, pentu a discuta despre problemele locale, dar şi despre elemente care ţin de dezvoltarea regională.
În deschiderea lucrărilor, a fost intonat imnul de stat al României, urmat de imnul secuiesc.
Preşedintele a luat apoi cuvântul şi a salutat în limba română, apoi în maghiară. Şeful statului a mulţumit pentru modul în care a fost întâmpinat.
"Vă mulţumesc că mi-aţi cântat când am intrat. Aveţi voci bune şi puternice", a spus Iohannis.
În timpul dezbaterilor, şeful statului a primit din partea primarului din Miercurea Ciuc Robert Raduly un drapel al Ţinutului Secuiesc, pe care a fost inscripţionată data la care Iohannis a fost ales preşedinte al României şi data de marţi, 18 iulie, care marchează vizita preşedintelui în Harghita şi Covasna. La rândul său, şeful statului i-a oferit primarului oraşului Miercurea-Ciuc drapelul României.
"Dacă este să avem un parteneriat strategic, eu ca preşedinte al României să vă las cadou în amintire tricolorul nostru, al tuturor. (...) România cu Ungaria are un parteneriat strategic, dar el nu se bazează pe relaţii etnice, sau interetnice, ci se bazează pe relaţiile între două state vecine şi care trăiesc în bună înţelegere", a conchis Iohannis.
-------------------------------------------------------------------------------------
Preşedintele Klaus Iohannis va participa la o dezbatere cu autorităţile locale, care va avea loc la Consiliul Judeţean Harghita şi care are ca scop cunoaşterea problemelor locale, identificarea realităţilor zonei, dar şi a elementelor care ţin de viitoarea dezvoltare regională.
”Va fi o dezbatere la care vor participa peste 300 de aleşi locali, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor judeţene. Această dezbatere poartă numele ”Coerenţă şi transparenţă - Exemple de bune practici la nivelul judeţelor Harghita şi Covasna”. Se va concentra pe identificarea problemelor cu care se confruntă cei din administraţia locală din judeţele Harghita şi Covasna, dar şi identificarea domeniilor cu potenţial de dezvoltare în această zonă, dar şi a modului în care sunt puse în practică măsurile de ordin administrativ în această zonă”, a declarat Dobrovolschi.
Printre temele care vor fi abordate se numără infrastructura, activităţile economice la nivel local şi turismul. Dezbaterea este organizată de Consiliul Judeţean Harghita, în colaborare cu Consiliul Judeţean Covasna.
Apoi, şeful statului va vizita complexul monahal Şumuleu Ciuc.
”Vizita la acest centru spiritual are un rol foarte clar. Preşedintele îşi doreşte să sublinieze încă o dată importanţa pe care o acordă încurajării tradiţiilor, respectării şi promovării drepturilor şi libertăţilor prevăzute de Constituţie când vorbim despre libertate religioasă, dar şi dezvoltarea parteneriatului între autorităţile locale şi culte, în domenii precum cel cultural, social şi educaţional”, a mai spus Dobrovolschi.
În cadrul vizitei, preşedintele va merge şi la fabrica de ape minerale Perla Harghitei.
Preşedinte CJ Covasna: Maghiarii sunt intimidaţi şi persecutaţi prin justiţie
Preşedintele CJ Covasna Tamas Sandor a declarat marţi, în cadrul întâlnirii cu preşedintele Klaus Iohannis, că în Transilvania maghiarii se confruntă cu o "dublă măsură" în domeniul legislativ, administrativ sau justiţie, liderii comunităţilor fiind "intimidaţi prin persecutare".
"Noi, maghiarii din Transilvania, trăim ca personajul biblic Neemia, care cu o mână construia şi cu cealaltă mână se apăra. (...)Zi de zi întâmpinăm duble măsuri în legislativ, dublă măsură în administraţie, dublă măsură în jutiţie şi de dublă măsură în sfera economică. (...) Prin justiţie suntem intimidaţi prin persecutarea liderilor comunităţii noastre", a spus preşedintele Consiliului Judeţean Covasna Tamas Sandor.
Acesta a criticat faptul că Parlamentul nu a aprobat legea pentru aprobarea Zilei maghiarilor de pretutindeni pe data de 15 martie, dar şi faptul că nu este permisă arborarea steagului Ţinutului Secuiesc. Acesta a subliniat că maghiarii nu doresc autonomie "pe criterii etnice".
"Nu vrem autonomie pe criterii etnice. Noi vrem autonomie pentru bunăstarea şi pacea în regiune. O autonomie de tip Uniunea Europeană, tipul Tirolului de Sud, unde germanii convieţuiesc în pace şi bunăstare cu majoritatea din Italia", a mai spus Sandor.
Ideea a fost susţinută şi de preşedintele Cosiliului Judeţean Harghita Csaba Borboly, care a spus că maghiarii îşi doresc să nu se mai simtă ”copii vitregi”
"Am dori să nu ne mai simţim copii vitregi ai statului român. Problematica drepturilor minorităţilor naţionale nu poate să constituie baza intereselor şi luptelor politice actuale din această ţară", a spus preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.
Preşedintele Klaus Iohannis a spus că se întâmplă frecvent ca "realităţile" din judeţele locuite în majoritate de cetăţeni maghiari sunt interpretate într-o manieră care "dezbină" şi "promovează ostilitatea" şi a subliniat că doar o participare la viaţa publică a întregii societăţi poate să ducă la o "bună apărare a intereselor legitime" ale comunităţii.
"Din păcate însă, de prea multe ori, realităţile din judeţele dumneavoastră, locuite în majoritate de maghiari, sunt interpretate, de o parte sau de alta, într-o manieră care dezbină, care nu face decât să accentueze diferenţele şi să promoveze ostilitatea. Intoleranţa, respingerea celor de altă etnie, indiferent dacă sunt practicate de reprezentanţi ai minorităţilor sau ai majorităţii, sunt căi sigure pentru blocarea evoluţiei atât a comunităţilor, cât şi a ţării în ansamblu. La fel cum izolarea acestor comunităţi nu este de natură să favorizeze progresul. Dimpotrivă, tocmai participarea la viaţa publică a întregii societăţi este cea care conduce la o mai bună apărare a intereselor legitime ale acestor comunităţi", a spus preşedintele Klaus Iohannis.
Iohannis le-a transmis reprezentanţilor administraţiei locale din Harghita şi Covasna că pe lângă misiunea de a gestiona din punct de vedere administrativ, trebuie să încurajeze climatul de bună înţelegere şi respect.
"Dincolo de misiunea de a gestiona treburile administrative, vă revine şi sarcina de a încuraja un climat de bună înţelegere şi respect în cadrul comunităţilor pe care le reprezentanţi. La rândul lor, reprezentanţii politici, fie ei ai minorităţilor naţionale sau ai majorităţii, au datoria să nu uite că unele teme şi abordări ating sensibilităţi istorice pe care nu le vom depăşi niciodată dacă le tratăm cu intoleranţă şi ostilitate. Dincolo de disputele şi câştigurile politice, principala responsabilitate rămâne faţă de oameni", a conchis Iohannis.
Citeşte şi: PSD nu se sfieşte să RESCRIE programul de guvernare. Lista promisiunilor şterse sau amânate după venirea la putere
Citeşte şi: Dragnea a cerut identificarea unor locuri de fumat în Parlament, deşi acestea există deja
Citeşte şi: Preşedintele României a promulgat legea prin care IT-iştii sunt scutiţi de impozitulul pe venit
Citeşte şi: Orban, atac la Firea: Un purtător de cuvânt, nicidecum un primar general; Nicio promisiune îndeplinită
Citeşte şi: Orban: Guvernul să vină în Parlament şi să scoată din program măsurile introduse peste noapte
Citeşte şi: Lege care aduce modificări sistemului de studii doctorale a fost trimisă de Iohannis la reexaminare
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:51
-
astăzi, 10:43
Ruşii au atacat infrastructura energetică din regiunea Nikolaev din Ucraina