Preşedintele Klaus Iohannis: România, unul dintre cei mai de încredere aliaţi NATO din Europa

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis miercuri, în cadrul dezbaterii organizată de Heritage Foundation la Washington, că România îşi face treaba ca partener de încredere al SUA, subliniind faptul că în bugetul pentru anul 2017 a fost prevăzută alocarea a 2% din PIB pentru domeniul apărării.

Urmărește
278 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Klaus Iohannis: România, unul dintre cei mai de încredere aliaţi NATO din Europa

Preşedintele Klaus Iohannis: România, unul dintre cei mai de încredere aliaţi NATO din Europa

Şeful statului a amintit de alocarea, începând cu 2017, a 2%din PIB pentru domeniul apărării, precizând că scopul României este de a menţine această măsură pentru cel puţin zece ani.

”Mă bucur să spun că aceasta a fost una dintre priorităţile de pe agendă, de când am preluat funcţia. Şi a fost adoptată cu sprijin politic unanim. Scopul nostru este de a menţine nivelul minim de 2% pentru cel puţin un deceniu. Aceasta va permite României să continue programe majore de achiziţie”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Iohannis a afirmat că în cei 20 de ani, România s-a remarcat prin progrese şi a devenit ”unul dintre cei mai de încredere aliaţi ai NATO din Europa”, care asigură stabilitate în zonă.

,,Am obţinut, pe parcursul acestor 20 de ani, rezultate tangibile şi progrese concrete prin care am dat substanţă Parteneriatului nostru Strategic. România este acum unul dintre cei mai de încredere aliaţi NATO din Europa, un partener activ şi angajat în eforturile de a asigura stabilitate, securitate şi prosperitate în regiune şi dincolo de aceasta’’, a afirmat Preşedintele României.

Iohannis a vorbit prezenţa militarilor în Afganistan, dar şi despre rolul Scutului Antirachetă de la Deveselu, în contextul luptei pentru combaterea terorismului.

”Continuăm colaborarea în Afganistan, unde România este pe locul patru între aliaţii NATO, ca şi prezenţă, cu peste 700 de militari. De asemenea, ţara mea este mândră să găzduiască Scutul Antirachetă pe teritoriul ei. (...) Scutul de la Deveselu, găzduind circa 200 militari, a intrat în funcţiune anul trecut şi a fost integrat cu sistemul NATO de apărare antirachetă. Este extrem de important să continuăm şi să finalizăm abordarea europeană progresivă şi adaptabilă şi, pe baza acesteia, sistemul NATO de apărare antirachetă, deoarece Iranul îşi continuă programul de rachete balistice”, a mai spus Iohannis.

Klaus Iohannis a subliniat şi importanţa unui dialog cu Rusia, dar ”bazat pe descurajare”, în contextul anexării Crimeii şi agresiunile din Ucraina. De asemenea. şeful statului a transmis că NATO trebuie să sprijine Ucraina, Georgia şi Republica Moldova, pentru a asigura stabilitatea în Vecinătatea Estică.

”În est, Rusia încearcă să îşi creeze propria sferă de influenţă prin forţă, prin invadarea Georgiei, anexarea ilegală a Crimeii şi militarizarea sa puternică, agresiunea în Ucraina de est, manevre militare la graniţele NATO şi influenţă malignă din Balcani până în Europa de Vest. În acest context, avem nevoie de dialog cu Rusia, dar bazat pe o puternică descurajare. (...) NATO trebuie să continue să-şi sprijine partenerii, precum Ucraina, Georgia şi Moldova. Acest lucru este esenţial pentru asigurarea securităţii şi stabilităţii în Vecinătatea Estică”, a afirmat Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici