Preşedintele Mexicului ocoleşte anchetarea predecesorului său în legătură cu dispariţia a 43 de studenţi

  • Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a ocolit luni apelurile de a-l investiga pe predecesorul său în legătură cu dispariţia în 2014 a 43 de studenţi profesori.
  • Autorităţile au arestat un înalt oficial din administraţia anterioară pentru această crimă, potrivit Reuters.
Urmărește
391 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Mexicului ocoleşte anchetarea predecesorului său în legătură cu dispariţia a 43 de studenţi

Vineri, oficialii mexicani l-au arestat pe Jesus Murillo, fostul procuror general al fostului preşedinte Enrique Pena Nieto, sub acuzaţia de dispariţie forţată, tortură şi obstrucţionarea justiţiei, în legătură cu ancheta privind ce s-a întâmplat cu studenţii dispăruţi în urmă cu 8 ani.

Răpirea şi dispariţia celor 43 la 26 septembrie 2014 a afectat situaţia lui Pena Nieto, iar versiunea administraţiei sale cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu tinerii în acea noapte a fost puternic criticată de un grup de experţi internaţionali care a analizat-o.

După arestarea lui Murillo, Lopez Obrador a fost întrebat dacă şi Pena Nieto ar trebui să fie tras la răspundere. El a precizat că Murillo şi echipa sa au fost responsabili de anchetă şi a indicat un nou raport guvernamental publicat despre acest caz.

„Raportul nu solicită deschiderea unei anchete sau solicitarea unui mandat de arestare împotriva lui Pena Nieto, ci împotriva altora”, a declarat Lopez Obrador într-o conferinţă de presă, adăugând că deciziile viitoare sunt în mâinile judecătorilor care se ocupă de caz.

Lopez Obrador a preluat mandatul la sfârşitul anului 2018 promiţând să clarifice crima după ce experţii internaţionali au declarat că versiunea oficială iniţială a celor întâmplate era plină de erori şi abuzuri, inclusiv torturarea martorilor.

Studenţii, care urmau cursurile unei şcoli de profesori din oraşul Ayotzinapa, au fost răpiţi în oraşul Iguala din sud-vestul ţării. Rămăşiţele unui număr mic dintre ei au fost identificate. Ancheta desfăşurată sub conducerea lui Murillo a ajuns la concluzia că o bandă locală de traficanţi de droguri care lucra cu poliţia coruptă i-a confundat pe studenţi cu membrii unui grup rival, i-a ucis, le-a incinerat cadavrele într-o groapă de gunoi şi a aruncat rămăşiţele într-un râu.

Cel mai înalt oficial mexican pentru drepturile omului a calificat dispariţiile drept o „crimă de stat” în care au fost implicaţi oficiali locali, statali şi federali.

Guvernul lui Lopez Obrador a încercat, de asemenea, să-l aresteze pe Tomas Zeron, care a condus agenţia care a condus investigaţia lui Murillo în cazul crimei, inclusiv cerând anul trecut Israelului să-l extrădeze.

Biroul actualului procuror general mexican a anunţat peste 80 de ordine de arestare pentru soldaţi, poliţişti, oficiali de stat şi membri ai bandelor în legătură cu acest caz.

„Dacă judecătorii sau procurorii stabilesc că au fost implicate şi alte persoane, ei vor lua decizii cu libertate absolută”, a declarat Lopez Obrador.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici