Preşedintele Parlamentului ungar: Ceea ce vrea CNS este legal şi corect, este porunca lui Dumnezeu

Preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, a declarat, sâmbătă seară, la Targu Mureş, că statul ungar sprijină dorinţa de autonomie, iar ceea ce vrea Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) este "legal, corect şi modern", este "viitorul naţiei şi porunca lui Dumnezeu".

Urmărește
8 afișări

"Statul ungar sprijină dorinţa de autonomie, ceea ce vreţi dumneavoastră este legal, corect şi modern, e viitorul naţiei şi porunca luui Dumnezeu", a afirmat Kover Laszlo la Palatul Culturii din Târgu Mureş, unde i-a fost acordat, de către preşedintele CNS, Izsak Balazs, premiul "Gabor Aron" pe 2010, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Preşedintele Parlamentului Ungariei a spus că dorinţa de obţinere a autonomiei este întemeiată şi din punct de vedere moral, "corespunde voinţei Creatorului şi voinţei oamenilor".

El a arătat că maghiarii trebuie să aibă încredere în "succesul politicii naţionale".

"Destinul se va îmbunătăi prin vindecare rănilor istoriei şi vom avea prieteni în ţările europene", a spus Kover, care a arătat că "prezentul echivalează cu începutul reconstrucţiei statului şi naţiunii ungare".

Politicianul ungar a mai spus că pentru el este o "onoare fără sfârşit" că primeşte premiul "Gabor Aron" după ce a promovat Legea cetăţeniei ungare şi în pragul votării noii Constituţii a Ungariei.

"Avem încredere în forţa noastră, cerem doar drepturile care ni se cuvin în mod firesc", a mai spus Kover, subliniind că premiul primit nu îl consideră o recunoaştere a meritelor sale, ci o "indicaţie pentru viitor".

"Voi face tot ce pot în anii ce vin ca să nu vă înşel speranţele", a încheiat preşedintele Parlamentului Ungariei, în aplauzele celor câteva sute de persoane care au asistat la ceremonie.

Printre participanţi s-au numărat preşedintele CNS, Izsak Balazs, preşedintele PCM, Szasz Jeno, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzesi, şi preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Lokodi Edit Emoke.

Înaintea ceremoniei de la Palatul Culturii, câteva sute de persoane au evocat, la Monumentul Secuilor Martiri, personalitatea revoluţionarilor de la 1848. După acest moment, participanţii au plecat cu făclii spre Palatul Culturii, manifestarea, organizată de CNS, fiind prilejuită de comemorarea "secuilor martiri" executaţi pentru participarea la mişcarea revoluţionară din 1848.

Premiul "Gabor Aron" pe 2010 i-a fost înmânat preşedintelui Parlamentului ungar pentru sprijinul acordat secuimii, acesta fiind şi un iniţiator al legii privind cetăţenia ungară.

Consiliul Naţional Secuiesc a organizat, în noiembrie 2010, o şedinţă în sediul Parlamentului Ungariei, ocazie cu care Kover Laszlo a declarat că "voinţa unui sfert de milion de secui (care au semnat în cadrul referendumului pentru autonomie al CNS - n.r.) poate fi deja justificarea unei autonomii".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici