„Am avut o întrevedere cu omologul meu israelian Avigdor Lieberman. Am semnat cu această ocazie acordul în domeniul securităţii sociale. E un document care oferă posibilitatea recunoaşterii şi totalizării perioadelor de asigurare realizate pe teritoriul celor două state la calcul pensiei. Şi foarte mulţi cetăţeni români care au lucrat în trecutul recent în Israel sunt beneficiari ai acestui acord. Am convenit şi o primă de sesiune de consultări interguvernamentale în cursul acestui an, probabil în Israel. Pe agenda acestei viitoare sesiuni comune a celor două Executive vor figura şi proiecte comune din domenii în care Israelul deţine o lungă experienţă. Este vorba despre energie curată, agricultură, turism, IT, managementul resurselor de apă”, a declarat Baconschi.
El a spus că data acestei sesiuni comune va fi stabilită pe canale diplomatice, deocamdată fiind „oarecum stabilite domeniile de interes şi implicit miniştrii care ar trebui să participe la această sesiune comună”.
Baconschi a apreciat că această formă de cooperare dovedeşte soliditatea relaţiilor celor două state în condiţiile în care România mai are astfel de consult interguvernamentale doar cu Ungaria, cu Italia şi cu Republica Moldova.
„O altă întâlnire am avut-o cu premierul bernjamin Netanyahu, care a acceptat cu multă deschidere invitaţia omologului său român, premierul Emil Boc, de a vizita Romnian anul acesta şi s-a arătat totodată deschis faţă de ideea unei sesiuni comune a celor două Guverne”, a mai spus Baconschi.
În ceea ce priveşte întâlnirea cu preşedintele Shimon Peres, Baconschi a spus că acesta a evocat rezultatele pozitive ale vizitei sale recente la Bucureşti.
Baconschi mai are programate întâlniri cu reprezentanţi ai Knesset-ului, cu lidera opoziţiei israeliene, Tzipi Livni, cu cetăţeni israelieni de origine română precum şi cu oameni de afaceri care au investit în România.