- Home
- Politic
- BUZĂU, (11.11.2015, 13:43)
- Departamentul Corespondenti
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedintele suspendat al CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, a demisionat din funcţie. El susţine că a făcut acest gest ca răspuns la protestele împotriva clasei politice
Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Buzău, Cristinel Bîgiu, trimis în judecată în mai multe dosare, a anunţat, miercuri, că demisionează din funcţia în care a fost ales în 2012, spunând că face acest gest după ce oamenii au cerut în stradă schimbarea clasei politice.
Urmărește
296 afișări
Preşedintele suspendat al CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, a demisionat din funcţie (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)
Cristinel Bîgiu şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău la finalul unei şedinţe extraordinare a CJ, spunând că gestul său nu este o recunoaştere a vinovăţiei sale în cazul în care este judecat la Tribunalul Călăraşi, ci o reacţie la cerinţele oamenilor care au ieşit în stradă şi au solicitat schimbarea clasei politice, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Mi-am înaintat demisia din funcţia de preşedinte, nu am făcut-o până acum pentru că nu am vrut să fie interpretată ca o vină în dosarul în care am fost reţinut, sunt nevinovat şi sper să se dovedească asta în instanţă. Am considerat moral să-şi dau demisia după ce oamenii au strigat în stradă demisia clasei politice, demisia mea, nu mă refer aici la cei trimişi de partid cu lecţiile învăţate, ci la oamenii normali care au ieşit în stradă. Eram suspendat din funcţie şi oricum nu mă mai întorceam vreodată la şefia Consiliului Judeţean. Din respect pentru oameni am decis să-mi dau demisia acum", a declarat Cristinel Bîgiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Răsturnare de situaţie! PSD se retrage din negocierile de coaliţie. Ciolacu: Vom vota un guvern minoritar de dreapta
-
ChatGPT devine accesibil prin telefon şi WhatsApp
-
Wizz Air mută trei curse din Bucureşti pe Aeroportul Băneasa din 2025
Totodată, el a afirmat că aşteaptă să vadă dacă gestul său va fi urmat şi de alţi politicieni din Buzău.
"S-a vorbit mult de moralitate, am considerat că e un gest moral să-mi dau demisia. Sunt curios dacă şi consilierii mei PNL cu care am făcut campanii în ultimii 15-16 ani au moralitate sau doar vorbesc de moralitate. E vorba de consilierii cu care am făcut campanii, care mi-au fost alături în toţi aceşti ani", a spus Bîgiu.
Pe de altă parte, Bîgiu a precizat că, în ceea ce în ce priveşte activitatea Consiliului Judeţean, bunul mers al lucrurilor nu a fost şi nu va fi afectat întrucât atribuţiile sale au fost preluate de vicepreşedintele Petre Emanoil Neagu.
De asemenea, Bîgiu a declarat că nu va mai face politică şi că se va întoarce în mediul privat.
"Am încheiat cu viaţa politică, nu mă mai întorc. O să revin în mediul privat", a declarat Cristinel Bîgiu, menţionând că regretul cel mai mare este acela că proiectele propuse la început de mandat nu au putut fi finalizate.
Cristinel Bîgiu, care a fost prefect din ianuarie 2005 până în mai 2007, apoi senator, în mandatul 2008-2012, a fost suspendat din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, în decembrie 2014, după ce a fost arestat preventiv pentru luare de mită.
În februarie 2015, Cristinel Bîgiu a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită şi conflict de interese în formă continuată şi pentru tentativă de spălare a banilor, iar finul său, Florin Colgiu, pentru complicitate la aceste infracţiuni.
În rechizitoriul procurorilor DNA se arăta că, în perioada noiembrie 2013 - decembrie 2014, Cristinel Bîgiu a cerut, iar în 20 decembrie 2013, respectiv 6 decembrie 2014 a primit sumele de 45.000 de lei, respectiv 50.000 de lei, prin intermediari, în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, respectiv aprobarea atribuirii către firma Asociaţia pentru Dezvoltare, Inovaţie, Cultură şi Antreprenoriat (ADICA) Călăraşi, prin procedură directă, a două contracte, precum şi aprobarea plăţilor aferente, după recepţionarea lucrărilor. Cele două contracte vizau elaborarea primelor două componente ale "Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău 2014-2020".
Florin Colgiu a fost deja condamnat, dosarul fiind disjuns de procurori după ce Florin Colgiu şi-a recunoscut faptele de care a fost acuzat.
Astfel, în mai, Tribunalul Călăraşi l-a condamnat pe Florin Colgiu la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare, decizia fiind atacată cu apel la Curtea de Apel Bucureşti.
În octombrie, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au desfiinţat decizia dată de Tribunalul Călăraşi şi l-au condamnat pe Colgiu la doi ani şi trei luni de închisoare cu suspendare şi la prestarea a 100 de zile de muncă în folosul comunităţii, decizia fiind definitivă.
Cristinel Bîgiu a fost trimis în judecată şi în dosarul lui Cristian David, fost ministru al Internelor şi Reformei Administrative în perioada 5 aprilie 2007 - 22 decembrie 2008.
Astfel, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Cristian David pentru luare de mită, iar pe Marian-Cristinel Bîgiu, prefect al judeţului Buzău la data comiterii faptei, pentru spălarea banilor.
Potrivit procurorilor, în 2007, Cristian David ar fi intervenit la prefectul de atunci al judeţului Buzău, Cristinel Bîgiu, în vederea stabilirii dreptului de proprietate în cazul unui teren de 15 hectare din municipiu, de către Comisia Judeţeană Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor.
În octombrie 2015, şeful suspendat al CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, a fost trimis în judecată de DNA într-un alt dosar, alături de directorul suspendat al RA-APPS, Gabriel Surdu.
Potrivit DNA, directorul suspendat al Regiei Autonome-Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), Gabriel Surdu, aflat sub control judiciar, a fost trimis în judecată pentru cumpărare de influenţă, iar preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Buzău, Cristinel Bîgiu, pentru trafic de influenţă, el fiind, la rândul său, sub control judiciar, măsură impusă după ce magistraţii l-au trimis în judecată într-un alt dosar, în care este acuzat de luare de mită în formă continuată, în urma unui flagrant organizat iarna trecută.
Procurorii susţineau că, în august 2013, Gabriel Surdu i-a oferit preşedintelui CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, suma de 3.894.301,91 lei, mai exact 878.222,47 euro, reprezentând 8% din valoarea unui contract în valoare de aproape 11 milioane de euro, având ca obiect "Proiectarea şi execuţia modernizării drumurilor de interes local şi reţea publică de canalizare şi staţie de epurare în comuna Ghergheasa, judeţul Buzău", urmând ca suma de bani să fie dată în mai multe tranşe, la momentul efectuării plăţilor către societatea executantă.
În aceeaşi lună, Surdu i-a remis, susţineau procurorii, printr-un intermediar, lui Bîgiu, drept primă tranşă, suma de 75.000 de euro, pentru a interveni pe lângă primarul unei comune din judeţul Buzău, în vederea atribuirii contractului de lucrări respectiv.
În rechizitoriu, procurorii afirmau că, în august 2013, în contextul unei întâlniri pe care au avut-o într-un restaurant din Bucureşti, inculpatul Georgian Gabriel Surdu i-a solicitat lui Marian Cristinel Bîgiu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, să-i faciliteze obţinerea unor contracte de lucrări publice în judeţul Buzău, pentru o firmă pe care primul o administra prin intermediar.
Conform sursei citate, Bîgiu a fost de acord cu cererea lui Surdu şi i-a promis că îl va sprijini să obţină un contract de lucrări pentru firma respectivă, într-o comună din Buzău.
La rândul său, Surdu i-a promis preşedintelui CJ Buzău că-i va remite 8% din valoarea contractului, în schimbul intervenţiei sale pe lângă primarul localităţii respective, în vederea câştigării licitaţiei, spuneau anchetatorii.
De asemenea, cei doi au convenit ca prima tranşă, de 75.000 de euro, să fie dată la câteva zile de la momentul discuţiei, lucru care s-a şi întâmplat, banii fiindu-i remişi lui Bîgiu printr-un intermediar.
Potrivit DNA, în 21 mai 2014, tot în baza celor stabilite de Bîgiu, între primăria comunei respective şi firma controlată de Surdu a fost încheiat un contract de lucrări având ca obiect "Modernizare drumuri de interes local şi reţea publică de canalizare şi staţie de epurare", în valoare de 48.678.773,89 lei (10.977.780,91 euro).
Procentul din valoarea contractului promis lui Bîgiu de Surdu, adică 8 la sută, se ridica la suma de 878.222,47 euro, din care acesta din urmă achitase o primă tranşă de 75.000 de euro, arătau procurorii DNA, menţionînd că s-a instituit sechestru asigurător asupra a două imobile aflate în proprietatea lui Cristinel Bîgiu, până la concurenţa sumei de 75.000 de euro.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.
Citește pe alephnews.ro: Ai putea fi amendat dacă te săruți în public. Ce inițiativă are un avocat italian
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Rețeta veche de salată de boeuf a regretatului Radu Anton Roman. Ingredientul secret care oferă un gust unic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe