- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (20.01.2019, 12:58)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedinţia Consiliului UE | Reuniunea COSAC începe luni, la Parlament. Participă Călin Popescu-Tăriceanu şi Corina Creţu
Reuniunea preşedinţilor Conferinţei Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene (COSAC) va începe, luni, la Parlament, cu o dezbatere despre politica de coeziune. La evenimentul organizat în cadrul Preşedinţiei Consiliului UE, vor participa Corina Creţu şi Călin Popescu Tăriceanu.
Urmărește
824 afișări
Reuniunea COSAC începe luni, la Parlament. Participă Călin Popescu-Tăriceanu şi Corina Creţu
Reuniunea este primul eveniment pe care Parlamentul, respectiv Senatul, îl organizează în cadrul Preşedinţiei rotative a Consiliului UE deţinută de România pentru un mandat de şase luni. Cu acest prilej, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, va susţine, luni, o alocuţiune în plenul Senatului, începând cu ora 9.00.
Cu toate că pe programul oficial al reuniunii apare şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, care ar fi trebuit să ţină un discurs, la deschiderea evenimentului, în locul acestuia va vorbi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, căruia liderul PSD i-a delegat atribuţiile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Obiectivele conferinţei sunt prezentarea priorităţilor Preşedinţiei rotative a Consiliului UE deţinute de România, dezbaterea Raportului bi-anual COSAC şi pregătirea sesiunii plenare a COSAC. La reuniune vor participa preşedinţi ai Comisiilor pentru afaceri europene din ţările membre cât şi cele candidate la aderarea în Uniunea Europeană, precum şi reprezentanţi ai Parlamentului European şi ai Comisiei Europene.
De asemenea, începând cu 11.30, comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, va susţine un discurs despre viitorul politicii de dezvoltare regională în deschiderea sesiunii cu tema „Creşterea coeziunii şi asigurarea convergenţei prin intermediul instrumentelor Cadrului Financiar Multianual”.
„Beneficiile politicii de coeziune nu sunt abstracte sau de natură birocratică - ele vin să răspundă unor nevoi concrete ale cetăţenilor, având un impact direct, tangibil asupra vieţii de zi cu zi. Ea creează locuri de muncă, susţine dezvoltarea competenţelor şi creşterea oportunităţilor de angajare, oferă prilej favorabil dezvoltării economice şi sociale, asigură accesul la servicii de educaţie şi sănătate mai bune, contribuie la promovarea incluziunii sociale şi la sprijinirea comunităţilor marginalizate, susţine dezvoltarea reţelelor feroviare şi rutiere şi nu numai. Politica de coeziune este, de fapt, garanţia creşterii calităţii vieţii pentru cetăţenii europeni”, a ţinut să sublinieze Corina Creţu, înaintea participării la eveniment, potrivit unui comunicat al Reprezentanţei CE în România.
Vor mai participa: Maria João Rodrigues, membru al grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Daniel Dăianu, membru al Consiliului Administraţiei al BNR şi al Academiei Române, vicepremierul pentru implementarea parteneriatelor strategice, Ana Birchall, şi preşedinţii Comisilor pentru afaceri europene ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, Gabriela Creţu şi Angel Tîlvăr.
Delegaţiile oficialilor europeni au sosit încă de duminică la Bucureşti. Pentru această zi au fost programate vizite ale acestora la Muzeul Naţional de Artă Contemporană şi Palatul Parlamentului, urmat de un dineu oficial oferit de Gabriela Creţu şi Angel Tîlvăr, la Muzeul Naţiona de Artă al României, Sala Tronului, potrivit programului oficial.
Reuniunea COSAC este precedată de o reuniune a Troicii prezidenţiale compuse din delegaţiile parlamentelor naţionale ale preşedinţiei (România), preşedinţia precedentă (Austria), următoarea preşedinţie (Finlanda) şi Parlamentul European. Scopul reuniunii troicii este de a discuta şi a conveni asupra agendei, a participanţilor, a subiectelor şi a altor aspecte importante ale reuniunii.
COSAC a fost înfiinţată la Paris, la 16-17 noiembrie 1989 de către preşedintele Adunării Naţionale Franceze şi reuneşte o dată la şase luni, începând din 1989, organele parlamentelor naţionale specializate în afaceri europene şi reprezentanţi ai Parlamentului European şi Comisiei Europene. Fiecare conferinţă este convocată de către parlamentul ţării care deţine preşedinţia Uniunii şi este pregătită în comun cu Parlamentul European şi parlamentele din cadrul troicii. Aceste dezbateri au ca interes subiecte majore legate de politica europeană. COSAC joacă un rol important în participarea activă a parlamentelor naţionale la dezbaterea privind afacerile UE.
COSAC nu este un organ decizional, ci unul cu rol consultativ şi de coordonare parlamentară care îşi adoptă poziţiile prin consens. În conformitate cu Protocolul privind rolul parlamentelor naţionale, COSAC poate prezenta orice contribuţie pe care o consideră adecvată în atenţia instituţiilor Uniunii Europene. Totuşi, contribuţiile aduse de COSAC nu obligă în niciun fel parlamentele naţionale şi nici nu le afectează poziţia.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Marius Budăi atacă Opoziţia: Pregătesc, de fapt, anumite lucruri foarte grave, în situaţia în care în 2020 se schimbă guvernarea
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe