Preşedinţia de la Chişinău critică Ambasada României, urmare a unui scandal de presă

Serviciul de presă al Preşedinţiei moldovene a transmis, marţi, într-o declaraţie de presă, că Ambasada României de la Chişinău ar trebui să deţină informaţii mai exacte despre ţara în care este acreditată, ca urmare a unui comunicat al ambasadei apărut în ziarul moldovean "Timpul".

Urmărește
5 afișări
Imaginea articolului Preşedinţia de la Chişinău critică Ambasada României, urmare a unui scandal de presă

Preşedinţia de la Chişinău critică Ambasada României, urmare a unui scandal de presă

Declaraţia de presă a Serviciului de presă al preşedintelui Republicii Moldova se referă la un comunicat al ambasadei publicat, luni, de cotidianul "Timpul", cu titlul "Televiziunea prezidenţială NIT organizează provocări". Serviciul de presă al Preşedinţiei de la Chişinău a precizat, marţi, că în Republica Moldova nu există niciun fel de "televiziune prezidenţială", refuzând să facă aprecieri cu privire la conţinutul comunicatului de presă al Ambasadei României.

"Considerăm că Ambasada României ar trebui să deţină informaţii mai exacte despre ţara în care este acreditată. În caz contrar, apar situaţii cînd comunicatele de genul celui difuzat de Ambasada României, în ultima instanţă, se dovedesc a fi o adevărată provocaţie", susţine Serviciul de presă al Preşedinţiei moldovene.

Corespondentul MEDIAFAX la Chişinău a explicat că neînţelegerile au apărut săptămâna trecută, când postul de televiziune NIT TV din Republica Moldova nu a participat la o conferinţă de presă susţinută de ambasadorul român Filip Teodorescu. Jurnaliştii de la NIT TV au venit în schimb cu camerele deschise la sediul ambasadei şi i-au înmânat portarului o listă cu întrebări adresate lui Filip Teodorescu, întrebări care s-ar fi referit la spioni români din R. Moldova şi la finanţarea de către români a unor partide moldoveneşti. Potrivit corespondentului MEDIAFAX, ambasada a apreciat că era vorba despre întrebări provocatoare care denigrau imaginea României şi şi-a rezervat dreptul de a întrerupe legătura cu televiziunea NIT TV.

De altfel , Ambasada României şi-a exprimat poziţia faţă de situaţia creată prin intermediul unui comunicat publicat, luni, de cotidianul "Timpul".

Sintagma "televiziune prezidenţială", care a nemulţumit conducerea de la Chişinău, nu se regăseşte în conţinutul comunicatului ambasadei, ci în titlul articolului.

Cotidianul "Timpul" a titrat, luni, "Televiziunea prezidenţială NIT organizează provocări", prezentând apoi textul comunicatului de presă al ambasadei.

Vă prezentăm comunicatul Ambasadei României la Chişinău, aşa cum a fost publicat de cotidianul "Timpul":

"Ambasada României în Republica Moldova a luat act cu preocupare şi consternare de solicitarea postului de televiziune NIT TV prin care Misiunii României la Chişinău i se adresează o serie de întrebări speculative, ostentative şi provocatoare, potrivit unor interese şi raţiuni care nu au nimic în comun cu dorinţa părţii române de a dezvolta în cel mai înalt grad relaţiile cu Republica Moldova. În ceea ce priveşte problema informării opiniei publice, în contextul campaniei de presă negative la adresa României pe care o susţine NIT TV, postul respectiv de televiziune are posibilitatea să exercite această funcţiune în conformitate cu legislaţia internă a Republicii Moldova, care prevede subiecţii ce pot fi «interpelaţi», dar nu implică nicio obligaţie din partea Ambasadei României.

Subliniem surprinderea în legătură cu formulările şi limbajul agresive folosite în solicitarea NIT TV, care sunt caracteristice unor rechizitorii, şi mai puţin unei adresări oficiale şi protocolare în atenţia unei ambasade a unui stat membru al Uniunii Europene.

Solicitarea NIT TV contravine în mod flagrant normelor, regulilor şi codului de maniere care guvernează relaţiile dintre o instituţie de presă şi o misiune diplomatică. În acest sens, Ambasada României la Chişinău îşi exprimă preocuparea asupra gestului înregistrării audio şi video a momentului depunerii cererii de interviu, situaţie care depăşeşte şi încalcă în mod evident cadrul Convenţiei de la Viena privind statutul misiunilor diplomatice şi consulare, potrivit căreia acestea trebuie să-şi desfăşoare activitatea în statul de reşedinţă în afara oricăror presiuni.

Ne rezervăm dreptul de a ignora orice alte solicitări din partea NIT TV sau ale oricăror altor instituţii media autohtone care sunt angajate în atacarea şi denigrarea constantă a României, autorităţilor române şi Ambasadei României la Chişinău. Ambasada României în Republica Moldova".

De altfel, potrivit presei moldovene, în timpul conferinţei de presă de săptămâna trecută la care ziariştii de la NIT TV nu au participat, Filip Teodorescu a făcut o serie de declaraţii în urma cărora a fost convocat, luni, la Ministerul moldovean de Externe.

Contactată de MEDIAFAX, Ambasada României la Chişinău a precizat că pentru detalii este necesară formularea unei solicitări scrise.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici