- Home
- Politic
- WASHINGTON, (20.08.2019, 07:26)
- Diana Grigore
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedinţii Klaus Iohannis şi Donald Trump au adoptat o declaraţie comună privind întărirea relaţiilor/ Întâlnire la Casa Albă: Preşedintele SUA pledează pentru consolidarea parteneriatului cu România şi susţinerea eforturilor de eliminare a vizelor pentru români / FOTO
Preşedintele Donald Trump a fost întrebat de jurnalişti, la începutul întâlnirii cu Klaus Iohannis, despre vizele pentru români, însă acesta nu a făcut nicio precizare, spunând doar că relaţiile SUA-România sunt foarte bune, iar comunitatea de români din America este respectată. Într-un comunicat de presă postat pe site-ul Administraţiei prezidenţiale americane, cu privire la vizita şefului de stat român, se face referire şi la vize. Administraţia americană menţionează că Donald Trump a afirmat, cu ocazia întrevederii cu omologul său român, intenţia consolidării parteneriatului cu România, precum şi prin susţinerea eforturilor de eliminare a vizelor pentru conaţionali.
Urmărește
8728 afișări
Întâlnire Klaus Iohannis - Donald Trump, la Casa Albă: Preşedintele SUA pledează pentru consolidarea parteneriatului cu România şi susţinerea eforturilor de eliminare a vizelor pentru români / FOTO
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că premierul Viorica Dăncilă trebuie să mai studieze arhitectura statului, având în vedere că aceasta a fost nemulţumită de lipsa unei consultări în ceea ce priveşte vizita făcută de şeful statului în SUA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Întrebat dacă va transmite un raport Parlamentului sau Guvernului privind vizita sa în SUA având în vedere nemulţumirile exprimate de premierul Viorica Dăncilă, preşedintele Klaus Iohannis a declarat: "Simpatică doamna premier, trebuie să mai studieze un pic arhitectura statului".
Premierul Viorica Dăncilă a declarat, duminică, în contextul vizitei preşedintelui Klaus Iohannis la Casa Albă, că ar fi fost benefic ca şeful statului să discute în prealabil cu Executivul.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că omologul său american Donald Trump este de părere că alocarea a 2% din PIB-ul ţării pentru înzestrarea unei armate naţionale din NATO "este puţin". Despre această cotă, Iohannis a transmis că discuţiile vor trebui purtate în cadrul Alianţei.
"Această chestiune am discutat-o deja anul trecut la sesiunea NATO de la Bruxelles. Preşedintele Trump este de părere că 2% este puţin şi va trebui să avem în NATO discuţie despre această cotă, dar ea nu este o temă specifică bilaterală, pentru că noi suntem la 2%, ne ţinem ce am promis şi acest lucru a fost remarcat pozitiv", a afirmat şeful statului român într-o conferinţă de presă susţinută după întrevederea cu omologul său din SUA Donald Trump, la Casa Albă.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi seară, că în discuţia cu Donald Trump a fost abordată şi tema întăririi efectivelor militare americane în România, precizând că şeful de stat american a fost foarte interesat de această chestiune.
Iohannis a fost primit, marţi, la Casa Albă de Donald Trump, cu ocazia vizitei pe care o efectuează în Statele Unite ale Americii.
UPDATE: Iohannis a primit de la preşedintele american o şapcă cu mesajul: Make Romania Great Again
Preşedinţii Klaus Iohannis şi omologul american Donald Trump şi-au făcut cadouri, în cadrul vizitei efectuate de şeful statului român în America, Iohannis primind o şapcă ce are inscripţionat "Make Romania Great Again", după mesajul de campanie al lui Donald Trump.
În timpul campaniei din SUA, Donald Trump a fost surprins de multe ori purtând o şapcă roşie cu mesajul Make America Great Again - "Să facem America măreaţă din nou".
Acum, preşedintele american i-a făcut cadou lui Klaus Iohannis o şapcă albă cu mesajul "Make România Great Again".
Preşedintele român este surprins, într-o fotografie postată de Administraţia Prezidenţială, purtând şapca la masa discuţiilor cu oficialii americani, spre amuzamentul celor prezenţi.
Printre cei aflaţi la masă, de partea românească, se află şi Bogdan Aurescu şi George Maior. Acesta din urmă este ambasadorul României în SUA, fost şef al Serviciului Român de Informaţii, iar recent a fost implicat într-un scandal, după ce Teodor Meleşcanu, în calitatea sa de ministru de Externe, a cerut rechemarea sa pe motiv că raportul Comisiei SRI a arătat modul în care Maior a folosit instituţia pe perioada în care a condus-o. George Maior nu a mai fost însă rechemat.
Legat de schimbul de daruri, Klaus Iohannis a anunţat că i-a făcut cadou lui Donald Trump un stilou.
Întrebat dacă această vizită va influenţa rezultatul alegerilor în ţară, adică dacă îi aduce un capital de imagine, preşdintele a răspuns: "Nu ştiu dacă va influenţa rezultatul alegerilor, dar va impulsiona dezvoltarea parteneriatului strategic".
UPDATE: Declaraţie comună Trump-Iohannis: Subliniem opoziţia noastră faţă de Nord Stream 2
O declaraţie comună semnată de preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său american Donald Trump transmite că securitatea energetică este securitate naţională. Aceştia subliniază opoziţia faţă de proiectul Nord Stream 2 care îi face pe aliaţii SUA dependenţi energetic faţă de Rusia.
"România şi Statele Unite recunosc că securitatea energetică este securitate naţională. Subliniem opoziţia noastră faţă de Nord Stream 2 şi alte proiecte care îi fac pe aliaţii şi partenerii noştri dependenţi energetic faţă de Rusia. Resursele de gaze naturale din România au potenţialul de a creşte prosperitatea statelor noastre, precum şi de a întări securitatea energetică a Europei. România şi Statele Unite vor analiza modalităţi de îmbunătăţire a climatului investiţional în domeniul energiei în beneficiul ambelor ţări. Mai mult, încurajăm puternic colaborarea strânsă a industriilor noastre pentru a sprijini obiectivele României în domeniul energiei nucleare civile", arată o declaraţie comună semnată de preşedintele României Klaus Iohannis şi de cel al SUA, Donald Trump.
"Ca Preşedinţi ai României şi Statelor Unite ale Americii, acţionăm împreună, ca prieteni şi aliaţi, pentru a avansa Parteneriatul nostru Strategic robust şi durabil. Prin parteneriatul nostru, care se aprofundează, vom crea noi oportunităţi pentru creşterea securităţii, dezvoltării şi prosperităţii, şi pentru a răspunde mai bine provocărilor şi responsabilităţilor globale pe care le împărtăşim. Rememorăm Revoluţia din Decembrie de acum 30 de ani, când românii curajoşi au înlăturat o dictatură brutală şi au îndreptat ţara pe calea democraţiei, a statului de drept şi a economiei de piaţă. Anul acesta am marcat, de asemenea, cu mândrie, şi aniversarea a 15 ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO)", potrivit sursei citate.
Preşedinţii doresc să evite riscurile de securitate care vin odată cu investiţiile companiilor chineze în reţelele 5G.
"Împreună, statele noastre au depus eforturi durabile pentru modernizarea forţelor noastre armate şi pentru a ne îndeplini angajamentele asumate în cadrul NATO cu privire la partajarea echitabilă a responsabilităţilor. Militarii noştri acţionează umăr la umăr pentru apărarea libertăţii şi în vederea consolidării posturii de apărare şi descurajare pe Flancul Estic al NATO, inclusiv în Marea Neagră, care este de importanţă strategică pentru securitatea transatlantică. De asemenea, căutăm să evităm riscurile de securitate care însoţesc investiţiile chineze în reţelele de telecomunicaţii 5G".
Aceştia au transmis şi angajamentul faţă de statul de drept şi justiţia independentă.
"Excelentul nostru parteneriat în domeniul aplicării legii şi al luptei împotriva corupţiei se bazează, în mod ferm, pe un angajament reciproc faţă de statul de drept şi o justiţie independentă, care sunt puternic susţinute de poporul român. Mai mult, subliniem că buna guvernare constituie baza securităţii şi prosperităţii noastre comune", conform declaraţiei comune.
"România şi Statele Unite evidenţiază cu mândrie creşterea substanţială a schimburilor comerciale dintre cele două ţări, precum şi interesul nostru comun pentru crearea unui climat investiţional care să ofere transparenţă, predictibilitate şi stabilitate. Prin urmare, ne angajăm să ne consolidăm, pe mai departe, relaţia comercială şi să încurajăm creşterea investiţiilor în ambele ţări", mai arată mesajul.
De asemenea, Statele Unite îşi reiterează sprijinul pentru eforturile României de a deveni eligibilă pentru intrarea în Programul Visa Waiver în conformitate cu cerinţele legislaţiei SUA.
UPDATE: Iohannis anunţă că Trump este foarte interesat de întărirea efectivelor americane în România
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi seară, că în discuţia cu Donald Trump a fost abordată şi tema întăririi efectivelor militare americane în România, precizând că şeful de stat american a fost foarte interesat de această chestiune.
"Da, am discutat această chestiune (întărirea efectivelor americane în România -n.r.), am adus-o în discuţie şi am arătat disponibiltatea României de a găzdui contingente mai mari americane şi preşedintele Trump a fost foarte deschis, iar cu secretarul Apărării am rămas noi doi că vom continua discuţia foarte aplicată şi mult mai tehnică pentru a vedea foarte concret unde se poate realiza aşa ceva fiindcă nu avem nevoie doar aşa generic de o mărire a numărului, ci vrem să avem mai mulţi militari de exemplu în Brigada multinaţională, în comandamentul regional pe care dorim să-l facem, în poliţia aeriană şi multe alte lucruri foarte concrete care, cu siguranţă, le voi discuta cu proxima ocazie", a declarat Klaus Iohannis.
Chestionat şi dacă a primit un răspuns din partea şefului de stat american, Iohannis a răspuns pozitiv. "(Preşedintele Trump -n.r.) este foarte interesat şi tema va fi urmărită în continuare de secretarul Apărării şi aprofundată", a completat preşedintele.
Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, marţi, la Casa Albă de omologul său american, Donald Trump, cu ocazia vizitei pe care o efectuează în Statele Unite ale Americii.
UPDATE: Iohannis l-a invitat pe Trump în România: Sperăm ca după alegerile din SUA să se şi întâmple
Preşedintele Klaus Iohannis i-a adresat o invitaţie omologului său american Donald Trump, care i-a răspuns că îi va face plăcere să facă acest lucru. Iohannis a transmis că cel mai probabil vizita va avea loc după alegerile din SUA.
"Da. I-ar plăcea să vină (în România-n.red.). Sperăm ca în viitorul apropiat să se şi întâmple, viitorul apropiat însemnând, ca să fim foarte realişti, după alegerile din SUA", a declarat preşedintele Klaus Iohannis la conferinţa de presă susţinută în Washigton D.C., după întrevederea cu Donald Trump.
Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit pentru a doua oară la Casa Albă, după vizita efectuată în iunie 2017.
UPDATE: Iohannis şi Trump au discutat despre legea offshore şi OUG 114. Iohannis: Există o preocupare
Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, în cadrul întâlnirii sale cu şeful Statelor Unite, Donald Trump, despre securitatea energetică din România şi investiţiile americane în acest domeniu, Iohannis spunând că există o preocupare cu privire la legislaţia în domeniu.
"Există preocuparea şi ea a fost adusă în discuţie într-o notă optimistă. Preşedintele Trump şi ceilalţi au exprimat aşteptarea ca legislaţia să fie ameliorată pentru a creşte atractivitatea pentru investitorii americani şi acest lucru se poate face", a spus preşedintele.
Întrebat dacă posibila retragere ExxonMobile, companie americană, poate fi cauzată de prevederile legislative, preşedintele a completat: "Nu vreau să fac specualţii dar aceste lucruri au fost aduse în discuţie şi cred că vor fi aduse clarificări în perioada următoare".
"Aceste chestiuni le va clarifica Guvernul. Noi, între preşedinţi, nu analizăm articole de lege, ci principii şi suntem de părere că România are potenţial bun şi că trebuie o legislaţie care să ofere predictibilitate",a completat preşedintele.
Măsurile din OUG 19/2019, care a modificat prevederile OUG 114/2018, vor avea un impact negativ asupra rezultatului din exploatare al OMV Petrom, de 40 de milioane de euro, arată raportul semestrial al companiei, publicat la sfârşitul lunii iulie.
OMV Petrom anunţa în toamna anului trecut, după apariţia legii offshore, că a amânat luarea unei decizii privind investiţia în proiectul de explorare din Marea Neagră pentru 2019, din cauza Guvernului român, care a avut nevoie de prea mult timp pentru legea offshore.
Explorarea blocului Neptun din Marea Neagră este un joint venture între OMV Petrom şi compania americană ExxonMobil.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi seară, după întâlnirea cu Donald Trump, că a fost semnat un memorandum între reprezentanţii celor două guverne privind tehnologia 5G.
"Cu ocazia vizitei, a fost semnat un memorandum de înţelegere între cele două guverne privind tehnologia 5G, având în vedere importanţa securităţii reţelelor de comunicaţii wireless de generaţia a cincea pentru asigurarea prosperităţii, dar şi a securităţii naţionale", a declarat Klaus Iohannis.
Preşedintele român Klaus Iohannis a abut o întrevedere oficială, marţi, la Casa Albă, cu preşedintele american Donald Trump.
UPDATE: Iohannis, după întâlnirea cu Trump: Am discutat despre admiterea României în programul Visa Waiver
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi seară, că a discutat cu şeful de stat american Donald Trump despre admiterea României în programul Visa Waiver, evitând însă să spună dacă s-au făcut paşi concreţi pentru eliminarea acestor vize.
"Am discutat şi despre admierea României în programul Visa Waiver, foarte importantă pentru cetăţenii români", a declarat Klaus Iohannis.
Întrebat dacă s-au făcut paşi concreţi în privinţa eliminării vizelor, şeful de stat român a replicat: "Preşedintele Trump este foarte interesat de această tematică şi sunt convins că specialiştii din administraţia americană, împreună cu specialiştii noştri, vor găsi cele mai bune căi pentru a continua o îmbunătăţire a acestor aspecte".
Preşedinţii Klaus Iohannis şi Donald Trump au adoptat, la Casa Albă, o declaraţie comună privind întărirea relaţiilor România-SUA, şeful statului spunând că întâlnirea cu omologul american a fost una foarte bună.
"Am avut o întâlnire excelentă, o întâlnire bilaterală, am discutat cu preşedintele Trump, în mod pragmatic despre extinderea parteneriatului strategic, având un potenţial deosebit pe care împreună putem să îl valorificăm. Am spus că personal voi fi implicat în dezvoltarea parteneriatului. (...) Sunt convins că Parteneriatul va continua să genereze rezultate pozitive şi comunitatea transatlantică. Am adoptat împreună o declaraţie comună. E prima dată când am făcut acest pas şi în acest sens declaraţia e un document important pentru progresul parteneriatului strategic. Este esenţială dezvoltarea Parteneriatului în toate domeniile", a declarat Klaus Iohannis, după întâlnirea cu preşedintele american.
UPDATE: Iohannis, întâlnire cu Trump: Suntem uniţi ca prieteni pentru avansarea parteneriatului strategic
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, pe Twitter, un mesaj prin care îşi exprimă mulţumirea de a se întâlni din nou cu preşedintele american Donald Trump. Preşedintele României transmite că "suntem uniţi ca prieteni şi aliaţi" pentru avansarea parteneriatului strategic dintre SUA şi România.
"Este o mare plăcere să mă reîntâlnesc cu preşedintele Donald Trump la Casa Albă. Suntem uniţi ca prieteni şi aliaţi pentru avansarea parteneriatului nostru strategic robust şi durabil", arată mesajul publicat pe contul de Twitter al preşedintelui Klaus Iohannis.
Preşedintele SUA, Donald Trump, a afirmat, cu ocazia întrevederii cu omologul său român, Klaus Iohannis, intenţia consolidării parteneriatului cu România, prin intensificarea relaţiilor bilaterale militare şi comerciale, precum şi prin susţinerea eforturilor de eliminare a vizelor pentru români.
UPDATE: Donald Trump consideră că România a făcut "progrese uriaşe" în combaterea corupţiei
Preşedintele SUA, Donald Trump, a observat, cu ocazia întrevederii cu omologul său român, Klaus Iohannis, că România se numără printre ţările care au probleme privind corupţia, dar a subliniat că Bucureştiul a făcut "progrese uriaşe" în combaterea acestui fenomen.
"Au făcut eforturi foarte mari şi cred că este omul care poate rezolva problema corupţiei", a declarat Donald Trump în cursul întâlnirii cu preşedintele Klaus Iohannis.
"Există un număr de ţări cu adevărat extraordinare, precum România, dar au o problemă imensă a corupţiei şi cred că aţi înregistrat progrese uriaşe", a subliniat liderul de la Casa Albă.
UPDATE: Donald Trump pledează pentru consolidarea parteneriatului cu România
Preşedintele SUA, Donald Trump, a afirmat, cu ocazia întrevederii cu omologul său român, Klaus Iohannis, intenţia consolidării parteneriatului cu România, prin intensificarea relaţiilor bilaterale militare şi comerciale, precum şi prin susţinerea eforturilor de eliminare a vizelor pentru români.
"Preşedintele Donald Trump reiterează şi consolidează parteneriatul Statelor Unite cu România. Donald Trump îl întâmpină pe preşedintele Klaus Iohannis la Casa Albă pentru a reafirma şi a celebra puternicul parteneriat strategic dintre ţările noastre", a transmis marţi seară Preşedinţia SUA într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.
"Viitorul României şi al relaţiei României cu Statele Unite este foarte, foarte strălucitor", a afirmat Donald Trump, conform Casei Albe.
"În anul 2019, România sărbătoreşte 30 de ani de libertate şi democraţie şi continuă să înregistreze mari progrese în depăşirea moştenirii comunismului. Statele Unite şi România au relaţii din ce în ce mai intense în materie de securitate, energie, cooperare în domeniile nuclear civil şi cibernetic, în avantajul ambelor ţări. Cele două ţări vor continua să colaboreze pentru a face faţă provocărilor comune de securitate şi a intensifica parteneriatul economic şi energetic. Preşedintele Trump intenţionează să intensifice legăturile bilaterale prin susţinerea eforturilor României de a deveni eligibilă pentru a adera la Programul de eliminare a vizelor, în conformitate cu exigenţele legislaţiei americane", precizează Casa Albă.
"România este un aliat de nepreţuit în cadrul NATO şi susţine eforturile SUA şi pe cele internaţionale, în regiune şi la nivel mondial. Marcând 15 ani de la aderarea la Alianţa Nord-Atlantică, România s-a dovedit a fi un aliat puternic în cadrul NATO şi îndeplineşte angajamentul de a aloca cel puţin 2% la sută din PIB pentru apărare. România a oferit una dintre cele mai mari contribuţii cu trupe la misiunea NATO în Afganistan şi susţine misiunile din Kosovo, Bosnia şi pe cele ale Coaliţiei pentru învingerea reţelei teroriste Stat Islamic. Armatele celor două ţări colaborează pentru a consolida măsurile de disuasiune pe flancul estic al NATO. În urma întrevederii precedente cu preşedintele Trump, România îşi modernizează armata utilizând multe echipamente americane, inclusiv sisteme antiaeriene Patriot şi antibalistice. România găzduieşte efective prin rotaţie de aproximativ 1.000 de militari din SUA, precum şi o instalaţie Aegis Ashore americană care oferă susţinere Sistemului antirachetă al NATO. România a asumat angajamentul de a colabora cu Statele Unite pentru contracararea riscurilor cibernetice reprezentate de companii chineze în reţelele 5G", subliniază Preşedinţia Statelor Unite.
Consolidarea securităţii energetice şi a investiţiilor
"Statele Unite vor continua să colaboreze cu România pentru susţinerea securităţii energetice în Europa. Statele Unite vor colabora cu România pentru îmbunătăţirea climatului de investiţii şi pentru a ajuta ţara să utilizeze mai bine vastele resurse de gaze naturale. Aceste eforturi vor amplifica oportunităţile de investiţii pentru companiile americane, vor îmbunătăţi prosperitatea poporului român şi vor consolida securitatea energetică în regiune. România susţine eforturile de diversificare energetică în Europa ale Administraţiei Trump, care contribuie la reducerea dependenţei ţărilor europene de surse energetice ruse. România s-a opus proiectului Nord Stream II şi altor proiecte de oleoducte care amplifică dependenţa Europei de Rusia. Statele Unite şi România sunt susţinători puternici ai Iniţiativei celor Trei Mări, care este importantă pentru intensificarea accesului pe pieţele energetice şi pentru securitate", precizează Casa Albă.
Preşedintele american Donald Trump a declarat, la scurt timp după ce l-a primit la Casa Albă pe preşedintele Klaus Iohannis, că SUA au o relaţie bună cu România, iar în America trăieşte o comunitate mare de români, care este apreciată.
Întrebat de jurnalişti, la oportunităţile de imagini de la începutul întâlnirii, dacă va veni în România, preşedintele american a răspuns: "Mi-ar plăcea". Chestionat cu privire la moment, Donald Trump a spus doar că subiectul va fi discutat.
Preşedintele american a fost întrebat şi cu privire la vizele pentru români, dar nu a dat un răspuns. A făcut însă referire la relaţiile dintre SUA şi România.
""Mulţumesc foarte mult tuturor, sunt onorat să fiu alături de Preşedintele României, este foarte respectat, a făcut o treabă foarte bună. Este un sezon politic în desfăşurare în România, dar îmi imaginez că vă descurcaţi foarte bine, pentru că sunteţi talentat, iubiţi poporul, iar noi avem o relaţie extraordinară cu România. Statele Unite şi România au o relaţie mai bună ca niciodată. Şi vreau să vă mulţumesc pentru asta. Avem relaţii comerciale foarte intense, afaceri în desfăşurare, avem mult comerţ cu România şi cu poporul său talentat. Noi cumpărăm, ei cumpără. Şi avem mulţi români în Statele Unite, sunt oameni extraordinari, muncesc din greu şi sunt oameni de succes", a declarat Donald Trump", a spus Donald Trump.
"Este o plăcere să fiu aici şi avem ocazia să vorbim despre parteneriatul strategic. Facem tot ce se poate la nivelul NATO şi cred că sutem pe drumul cel bun în acest sens", a spus şi Klaus Iohannis.
Casa Albă a făcut un anunţ oficial prin Twitter despre vizita preşedintelui României: "În această după-amiază, preşedintele Donald Trump îl întâmpină la Casa Albă pe preşedintele Klaus Iohannis din România".
This afternoon, President @realDonaldTrump will welcome President @KlausIohannis of Romania to the White House! pic.twitter.com/ngf1cxb16W
— The White House (@WhiteHouse) August 20, 2019
Potrivit agendei prezidenţiale, Klaus Iohannis va semna în Cartea de Onoare a Casei Albe.
De asemenea, la ora 21:10 cei doi şefi de stat vor avea convorbiri oficiale.
Agenda completă a preşedintelui României vizează:
„Vizita la Washington D.C., Statele Unite ale Americii
- 21:00 - Sosirea la Casa Albă – Primirea de către Preşedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump (ora României)
- Semnarea în Cartea de Onoare (Diplomatic Reception Room)
-21:10 Convorbiri tete-à-tête cu Preşedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump (Biroul Oval) (ora României)
-Convorbiri oficiale (Cabinet Room)”, potrivit anunţului publicat pe site-ul Preşedinţiei., potrivit anunţului publicat pe site-ul Preşedinţiei.
Pe agenda discuţiilor se află securitatea în zona Mării Negre. Klaus Iohannis va exprima disponibilitatea României de a găzdui un număr mai mare de dispozitive militare ale NATO, prin brigada multinaţională sau centrul de comandă care va fi stabilit în regiune.
De asemenea, preşedintele României va transmite preşedintelui Trump că România este disponibilă să trimită mai multe trupe în Afghanistan.
Consiliul Suprem de Apărare al Ţării a aprobat, la sfârşitul lunii trecute, forţele armate care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului, în anul 2020. Astfel, 3.385 de militari, civili şi poliţişti din Armată şi MAI vor participa la misiuni.
Peşedintele Klaus Iohannis va discuta, în cadrul întâlnirii sale de la Washigton cu Donal Trump, şi despre securitatea energetică din România şi investiţiile americane în acest domeniu. SUA sunt îngrijorate în privinţa dependenţei Europei pentru gazele Rusiei.
"Energia este o zonă sensibilă şi importantă. Securitatea energetică ţine de securitatea naţională", a spus preşedintele în discuţia informală cu presa din urmă cu câteva zile.
Preşedintele Klaus Iohannis este primit pentru a doua oară la Casa Albă, după vizita efectuată în iunie 2017.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: The New York Times: Noi principii de conduită ale companiilor din SUA/ Acţionarii nu mai sunt totul: managerii firmelor asumă angajamente şi faţă de angajaţi, clienţi şi comunităţi
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe