„PDL şi conducătorii şi liderii lui, în frunte cu preşedintele Băsescu, au pledat de o lungă perioadă de vreme împotriva corupţiei, un lucru onorabil. Din ceea ce se întâmplă în România în momentul de faţă, constatăm că din momentul în care PDL a ajuns să conducă Guvernul împreună cu preşedintele ţării, cu Băsescu, corupţia a atins o amploare pe care probabil numai în anii 2003 şi 2004 am mai văzut-o în România. (…) Astăzi, prin modalitatea de acţiune în Parlament (democrat-liberalii – n.r.) nu fac decât să adauge cea mai gravă formă de corupţie posibilă la cea existentă, şi anume corupţia politică, corupţia parlamentarilor, încurajarea dezertării, a trădării, trecerea în alte partide în aşa fel încât, în pofida votului popular, în Parlament să se desfăşoare alte jocuri politice, alte coaliţii, alte combinaţii politice decât cele pe care cetăţenii le-au decis”, a susţinut Tăriceanu.
El a subliniat că acest lucru i se pare extrem de grav şi trebuie sancţionat, explicând că, din acest motiv, deputaţii PNL au decis să sesizeze Comisia juridică pentru a o sancţiona pe Roberta Anastase.
„Din acest motiv, am hotărât la nivelul grupului parlamentar, să sesizăm Comisia juridică pentru sancţionarea cu suspendarea din calitatea de preşedinte al Camerei Deputaţilor a doamnei Roberta Anastase, pentru încălcarea în mod reptetat a Regulamentului de funcţionare al Camerei. (…) Astăzi, vom cere suspendare, pe un termen de două săptămâni”, a adăugat Tăriceanu.
Tăriceanu a ţinut să explice gestul liberalilor de a ieşi, marţi dimineaţă, din sala de plen a Camerei, precizând că această iniţiativă nu a avut nimic de-a face cu problema cooptării unui nou membru în Comisia de Regulement din rândul independenţilor, ci cu „dorinţa PDL şi a Robertei Anastase” de a modifica Regulamentul şi prevederile care impun respectarea algoritmului politic în structurile de conducere şi funcţionare ale Parlamentului.
„Problema cu care ne confruntăm e una foarte gravă, dorinţa PDL şi a Robertei Anastase de a modifica Regulamentul de funcţionare a Camerei Deputaţilor care statuează un lucru foarte clar, că se respectă rezultatul votului cetăţenilor în alcătuirea structurilor de conducere şi de funcţionare ale Camerei în funcţie de ponderea fiecărui partid aşa cum a rezultat în urma alegerilor şi trecerea la o formulă care să permită acestei majorităţi create cu desconsiderarea voinţei electoratului pentru a putea impune toate voinţele politice. Regulamentul actual prevede foarte clar şi explicit că se respectă ponderea politică a partidelor în Parlament aşa cum a rezultat ea în alegeri”, a explicat liberalul.