Prezenţa NATO în România şi aderarea la Schengen, teme abordate de Aurescu şi Colonna

Ridicarea la nivel de brigadă a Grupului de Luptă NATO din România, aderarea României la Schengen şi măsurile de sprijin pentru Republica Moldova au fost principalele teme de discuţie la întâlnirea avută sâmbătă de Bogdan Aurescu cu Catherine Colonna, ministrul francez de Externe.

Urmărește
2768 afișări
Imaginea articolului Prezenţa NATO în România şi aderarea la Schengen, teme abordate de Aurescu şi Colonna

Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania

Întâlnirea avut loc sâmbătă la Salonul Oficial al Aeroportului Henri Coandă, cu prilejul escalei tehnice la Bucureşti a preşedintelui Emmanuel Macron, la întoarcerea din vizita efectuată de acesta în China.

Cu ocazia discuţiilor, ministrul francez al afacerilor externe Catherine Colonna i-a prezentat omologului român rezultatele discuţiilor franco-chineze, cu accent pe poziţionarea Chinei faţă de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. În acest cadru, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanţa apelurilor comunităţii internaţionale ca Beijingul să aibă o conduită responsabilă, în conformitate cu calitatea sa de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, precum şi ca Republica Populară Chineză să nu livreze armament şi muniţie Rusiei.

Miniştrii Aurescu şi Colonna au discutat despre situaţia de securitate generată de agresiunea rusă şi, în acest context, despre pregătirea Summitului aliat de la Vilnius din iulie 2023.

„Astfel, ministrul Aurescu a subliniat – iar omologul francez a împărtăşit această evaluare – importanţa concretă pentru consolidarea Flancului Estic a ridicării la nivel de brigadă a Grupului de Luptă NATO din România, condus de către Franţa, respectiv a prepoziţionării de echipamente militare, în conformitate cu deciziile Summitului de la Madrid din 2022 referitoare la întărirea posturii de descurajare şi apărare pe Flanc. Ministrul român de externe a reiterat aprecierea deosebită a României pentru rolul jucat de Franţa, ca partener strategic puternic al ţării noastre, la conducerea Grupului de Luptă din România şi pentru securitatea României.

Ministrul Aurescu a prezentat totodată, în acest cadru, obiectivele Conferinţei pentru Securitate la Marea Neagră din cadrul Platformei Internaţionale Crimeea, pe care o va găzdui la Bucureşti pe 13 aprilie, împreună cu omologul ucrainean Dmytro Kuleba şi miniştrii apărării din cele două ţări”, se arată într-un comunicat al MAE.

Un loc important în cadrul discuţiilor l-a avut şi aderarea României la spaţiul Schengen. Astfel, Bogdan Aurescu a prezentat detaliat stadiul demersurilor României în acest scop, evaluarea perspectivelor de evoluţie ale dosarului şi a mulţumit pentru sprijinul activ al Franţei. La rândul său, ministrul Colonna a reiterat susţinerea fermă a Franţei pentru acest obiectiv şi a asigurat de continuarea foarte activă a demersurilor părţii franceze la nivel european, mai ales pe lângă Austria.

De asemenea, cei doi miniştri au discutat despre măsurile comune ale celor două ţări pentru susţinerea Republicii Moldova, statul cel mai afectat, după Ucraina, de efectele agresiunii ruse împotriva Ucrainei, cu accent pe consolidarea rezilienţei, capacităţii de apărare şi a sprijinirii parcursului său european.

Cei doi miniştri au discutat detaliat despre pregătirea Summitului Comunităţii Politice Europene pe care Chişinăul îl va găzdui pe 1 iunie, precum şi a celei de-a patra reuniuni ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, care va avea loc la Chişinău în toamna acestui an.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici