- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prezenţa slovacă în Irak îi pune în încurcătură pe miniştrii de Externe român şi slovac
Prezenţa militară slovacă în Irak i-a pus în încurcătură pe şefii diplomaţiilor de la Bucureşti şi Bratislava, ministrul Diaconescu spunând că a fost o temă discuţiilor bilaterale, nefiind contrazis iniţial de omologul său, care ulterior a spus însă că Slovacia s-a retras din Irak în 2007.
Ministrul român de Externe Cristian Diaconescu şi Ministrul slovac de Externe Miroslav Lajcak
Ministrul slovac de Externe, Miroslav Lajcak, efectuează, vineri, o vizită oficială în România, la invitaţia omologului său, Cristian Diaconescu.
Potrivit MAE, "vizita se înscrie pe linia dialogului constant dintre diplomaţia română şi cea slovacă", creând în acest context "premise favorabile pentru relansarea dialogului bilateral româno-slovac din perspectiva apartenenţei comune a Românei şi Slovaciei la UE şi NATO".
Tot MAE a anunţat şi declaraţii de presă ale celor doi, începute de ministrul român, care a spus că aceasta este prima vizită oficială în România a unui ministru de Externe slovac, în ultimii opt ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
-
Avertismentul unor lideri europeni: NATO nu poate apăra Europa fără SUA în faţa Rusiei
"Din dialogul susţinut până în acest moment, ca de altfel din întregul pachet al relaţiilor bilaterale putem concluziona că relaţiile dintre România şi Slovacia sunt foarte bune. Avem multe interese comune ca membri ai NATO şi UE. România nu a uitat că Slovacia a fost prima ţară care a ratificat tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană şi nici că Slovacia s-a numărat printre primele ţări care a adoptat principiul liberei circulaţii a forţei de muncă faţă de cetăţenii români", a spus Diaconescu.
Ministrul de Externe a spus că printre subiectele discutate s-au numărat efectele crizei financiare şi economice, precum şi experienţa Slovaciei după adoptarea euro la 1 ianuarie 2009.
"Cooperarea dunăreană, problematicile regionale privind Balcanii de Vest au reprezentat de asemenea teme de discuţie", a spus Diaconescu.
El a precizat de asemenea că experienţa Slovaciei privind aderarea la Spaţiul Schengen este foarte importantă pentru România.
Ministrul a menţionat totodată că pe agenda discuţiilor s-a aflat situaţia din Irak şi Afganistan.
"Am avut un schimb de vederi util privind situaţia din Irak, Afganistan... După cum ştiţi, România şi Slovacia contribuie cu militari în aceste zone de conflict", a spus Diaconescu, în timpul declaraţiilor de presă desfăşurate la amiază la sediul MAE.
Ministrul slovac de Externe nu l-a contrazis. Mai mult, Miroslav Lajcak a confirmat discutarea temelor menţionate de ministrul român, adăugând că a constatat că nu există subiecte de divergenţă în relaţia celor două state.
Potrivit datelor cuprinse în fişa de ţară publicată pe site-ul Departamentului de Stat al SUA, Slovacia, care a devenit membră NATO la 29 martie 2004, a avut o brigadă de ingineri militari desfăşurată în Irak din 2003 până în februarie 2007. Slovacia a avut o brigadă din circa 103 persoane, desfăşurată la al-Hillal, în sectorul aflat sub coordonare poloneză. Misiunea slovacilor a fost cu precădere angajarea în operaţiuni de deminare.
Pe de altă parte, din cei circa 14.000 de militari din cadrul armatei slovace, 480 sunt desfăşuraţi în cadrul unor misiuni NATO din Afganistan şi Kosovo, dar şi în misiuni ONU.
Ulterior, ministrul slovac a participat la o masă rotundă pe tema Balcanilor de Vest organizată de Fundaţia Titulescu. La final, el a răspuns întrebărilor presei, în acest context precizând că Slovacia nu are prezenţă militară în Irak.
"Ne-am retras forţele militare din Irak acum doi ani şi ne-am concentrat pe Afganistan. Avem ambasadă acolo (în Irak, n.red.). Avem personal diplomatic acolo, dar nu mai avem prezenţă militară", a spus Lajcak.
Întrebat dacă există totuşi personal militar slovac pentru antrenament în Irak sau orice alt fel de personal în afară de staff-ul diplomatic, ministrul a negat.
"Antrenăm poliţişti irakieni în Slovacia, dar nu avem alte activităţi pe teren în Irak", a conchis ministrul slovac.
Contactat de MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al MAE, Alin Şerbănescu, a oferit lămuriri.
"În acest moment, din datele noastre, Slovacia are 11 ofiţeri care au rămas în cadrul misiunii NATO după retragerea trupelor slovace din Irak. Acesta este sensul referirilor pe care ministrul Cristian Diaconescu le-a făcut", a explicat el.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.