PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea / PNDL-3 nu are legătură cu dezvoltarea, ci cu corupţia. E un proiect care nu schimbă faţa României, ci consacră şpaga

Pentru a cîştiga şefia liberalilor, Cîţu foloseşte PNDL 3 pentru a mitui, cu promisiuni, aleşii din teritoriu care vin ca delegaţi la congres Se pare că ”#echipacîştigătore” a lui Florin Cîţu mizează totul pe o carte, după reţeta adusă aproape la perfecţiune de Liviu Dragnea, care a dus la succesul fulminant al PSD-ului la alegerile locale din iunie 2016 şi apoi la parlamentarele din 11 decembrie (cînd a obţinut neverosimilul scor de 45%). Dar e greu de crezut că aşa ceva se va mai repeta. Foarte probabil, în jocul la cacealma, cu care, ca ”bancher” se obişnuise, Cîţu va juca soarta şi în cele din urmă va pierde însuşi PNL-ul, pe care vrea să-l conducă. ”Anghel Saligny” îşi va goli buzunarele repede, căci va trebui să dea bani şi la PSD, pentru susţinerea în Parlament a guvernului.

Urmărește
3935 afișări
Imaginea articolului PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea / PNDL-3 nu are legătură cu dezvoltarea, ci cu corupţia. E un proiect care nu schimbă faţa României, ci consacră şpaga

PREZENTUL FĂRĂ PERDEA / PNDL-3 nu are legătură cu dezvoltarea, ci cu corupţia. E un proiect care nu schimbă faţa României, ci consacră şpaga

USR-PLUS, ajuns inamicul liberalilor, vor merge ”la rupere” şi în teritoriu

PNDL-ul este doar o mită electorală, pentru aleşii partidului în teritoriu. Voturile nu se mai obţin cu găleata de plastic şi punga de zahăr. Electoratul din 2024 e departe de cel de la începutul anilor 2000 şi nu mai păstrează, din fericire, mai nimic din masa manipulată a anilor ’90, cînd strămoşii pesediştilor de azi, feseniştii de atunci, ”minţeau poporul cu televizorul”. Sîntem la ani-lumină de manifestaţiile de stradă, pentru ”televiziume liberă” (deschiderea primului canal particular, uitata televiziune ”SOTI”, de care puţini îşi mai şi aduc aminte). Acum, voturile se obţin cu promisiuni împlinite. Şi puţine din acestea se vor realiza, din păcate, din banii pe care-i împarte ”Aghel Saligny”.

Pe termen lung, liderii liberali asociaţi ai lui Cîţu ştiu că, pentru cîştigul politic, au nevoie şi de voturile alegătorilor din mediul rural, unde au avut un scor bun şi au încă filiale puternice, care le concurează, de pe picior de egalitate aproape, pe cele ale PSD-ului. Din aceste motive, Florin Cîţu a fost gata să sacrifice coaliţia. Cunoştea preţul, dar ştia probabil, atunci cînd a stîrnit criza, că se poate ajunge aici. Şi a riscat, întocmai ca un speculant al ”pieţei bursiere”. Poate cîştiga, pe termen scurt, şefia partidului. Dar a dus la pierzanie, pe termen lung, însuşi partidul.

Dacă guvernul Cîţu va supravieţui, proptit puternic de Klaus Iohannis, liberalii vor fi nevoiţi să guverneze cu sprijinul PSD-ului – orice aritmetică parlamentară duce către asta. Iar reflexia acestei guvernări în teritoriu este una dezastruoasă – distruge coaliţii locale majoritare, structurate deja şi funcţionale. Căci USR-PLUS, devenit inamicul principal al liberalilor, vor merge ”la rupere”. Şi în comune, oraşe mici sau mari, liberalii vor avea mari dificultăţi – vor vedea cum fondurile promise şi primite vor ajunge, prin noile majorităţi formate ad-hoc, prin dezertarea aliaţilor de pînă mai ieri, deveniţi inamici, către PSD.

USR-PLUS nu a avut un rezultat bun la locale. La primării, au obţinut 6,57 % şi au obţinut  41 de primari, mai ales în mediul urban, chiar în municipii mari, precum Timişoara, Braşov sau Alba Iulia. Mai au 1.207 consilieri locali şi 65 consilieri judeţeni. Nu au obţinut nicin preşedinte de consiliu judeţean. De aceea, pentru ei ”Anghel Saligny” nu a fost o miză, dar au intuit susţinerea care poate fi astfel creată pentru rivalii liberali. Cei mai mulţi aleşi locali ai USR-PLUS vor deveni, în noul context politic de la ”centru”, duşmani înfocaţi şi vocali ai liberalilor în teritoriu.

Aleşii locali liberali vor fi puşi în dificultate, prin ruperea coaliţiei. Acolo unde USR-PLUS nu va sprijini o altă majoritate, va avea oricum un rol distructiv – şi ţinta lor vor fi, cu prioritate, liberalii.

”Anghel Saligny” are o sabie cu două tăişuri

Liberalii au, în urma alegerilor locale,  structuri teritoriale puternice ale partidului. Au cîştigat 1.232 de primari, 14.182 de consilieri locali, 474 de consilieri judeţeni şi 15 preşedinţi de consilii judeţene. PSD-ul are, faţă de ei, un uşor avans: 1362 primării şi 16 preşedinţi de consilii judeţene. Nu stau la fel de bine la nivelul consilierilor locali, faţă de liberali (13.820) şi au mai puţini (362) consilieri judeţeni. Dar acum, acestora li se pot afăuga, lejer, la vot – prin negocieri – cei de la USR-PLUS. Vor avea loc, fără îndoială, schimbări de majorităţi şi, în afară de asta, în schimbul votului în Parlament, i se va oferi PSD-ului o marjă mult mai mare de manevră şi avantaje, în viitoarea bătălie electorală: se vor putea abona şi ei la banii din PNDL-3. Astfel, ”punga” lui Saligny se va goli rapid, fiind mult mai multe ”guri de hrănit”. 

PNDL-ul, devine astfel o sabie cu două tăişuri. După ce lupta pentru şefia PNL-ului se va fi încheiat, partidul se va găsi într-o situaţie imposibilă, cu doi duşmani redutabili, şi la stînga (PSD-ul), dar şi la dreapta (USR-PLUS). Ambele în opoziţie, dar primul fiind ”abonat” şi hrănit de la bugetul de stat, prin PNDL-3, ca un şarpe la sîn.

Nu ştiu dacă s-o fi gîndit Cîţu că proiectul său demolator, pornit de el pentru a cîştiga puterea în partid se va răsfrînge, în scurtă vreme, cu un efect demolator, chiar asupra partidului pe care îl va conduce. La faptul că, din păcate pentru ei, cea mai mare, sau, în orice caz, o parte substanţială din fondurile PNDL 3 va ajunge, prin noi ”majorităţi locale”, de fapt, la PSD. Că USR-PLUS va duce o campanie permanentă împotriva rivalilor liberali, cu tot armamentul din dotare. Şi, din păcate pentru aleşii locali liberali, useriştii se pricep de minune la aşa ceva.

Rolul atât de important al PNDL 3 pentru PNL  este, de fapt, exagerat şi va avea un efect de bumerang, pentru că mulţi, foarte mulţi bani, vor alimenta de fapt PSD-ul, în schimbul susţinerii parlamentare a guvernului.

Primarii la care trebuie să ajungă fondurile din redenumitul Program Naţional pentru Dezvoltare Locală, moşit odinioară de Liviu Dragnea, fostul preşedinte al PSD, nu vor fi întodeauna din PNL, iar aceştia, cînd banii vor ajunge la ei, vor fi stînjeniţi în iniţiativele lor, sau în impunerea paternităţii asupra folosirii fondurilor pentru modernizarea localităţilor şi de obţinere, astfel, a voturilor cetăţenilor la viitoarele alegeri, de către consilierii PSD şi aliaţii lor neaşteptaţi, cei din USR-PLUS, deveniţi duşmanii de moarte ai liberalilor. Care le vor fura, pur şi simplu, penedeleul de sub nas.

Beţia puterii a dus la resuscitarea lui ”Anghel Saligny”

Susţinerea primarilor pe care Cîţu îi răsplăteşte cu banii din PNDL 3 şi care îi poate asigura acestuia alegerea la şefia PNL, poate distruge însă lesne tocmai această bază electorală. Coaliţia s-a rupt sus, în parlament, dar durerea rupturii se va simţi poate cel puţin la fel de violent la firul ierbii, în teritoriu. E un cost prea mare, pentru ca un om mic să conducă un partid istoric. Care astfel e condamat să intre şi el, cum s-a întîmplat cu ţărăniştii, în istorie.

Programul ”Anghel Saligny” nu va schimba prea mult la faţă România. Aceleaşi cefe groase pesediste vor înflori în teritoriu, iar ”dezvoltarea” va umfla buzunarele aleşilor – liberali, dar şi pesedişti, mult mai rodaţi în ”sifonări” din banii publici de la buget.

”Expert Forum”, un think tank din Bucureşti, specializat în politici publice şi reforma administraţiei, cu activtate şi expertiză nu numai în România, dar şi în ţările din regiune, avertiza că experienţa românească din ultimelel trei decenii a arătat că proiectele de modernizare viabile şi reuşite au fost cele din fonduri europene şi nu cu bani de la buget, care au fost în mare măsură ”sifonaţi”. 

De fapt, PNDL nu are legătură cu dezvoltarea, ci cu corupţia. E un proiect care nu schimbă soarta României, ci consacră şpaga.  Aplicarea programului ”Anghel Saligny”, în opinia celor de la Expert Forum, ”fără a rezolva probleme instituţionale şi fără a analiza riscurile apărute în programele trecute este hazardată. Deşi implementarea unor programe de dezvoltare locală este esenţială, acest fapt nu justifică graba şi problemele” pe care le ridică proiectul, în legătură cu care experţii recomandau să nu fie adoptat, decît după o serioasă revizuire.

Dar Cîţu l-a promovat, rupînd coaliţia şi trecînd peste cadavrul ei, ceea ce e o imensă greşeală politică. Îl interesează numai puterea. Va suporta şi consecinţele. Din păcate, nu le va plăti doar el, ci şi partidul pe care vrea să-l conducă. Aşa cum a fugit de răspundere în adolescenţa sa, o va face şi acum, la maturitate. Nimic nu mă face să cred că s-a lăsat de băut, numai că acum trăieşte o altă beţie, mult mai periculoasă pentru cei din jurul său – cea a puterii.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici