- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prim-ministrul moldovean: Din punct de vedere militar, Rusia nu poate să ajungă în Moldova
Prim-ministrul moldovean, Dorin Recean, a calmat vocile care susţin că Rusia ar putea ataca Republica Moldova, susţinând că, datorită sistemelor de apărare din regiune, atât ucrainene, cât şi ale statelor NATO, Rusia „nu poate să ajungă” în teritoriul moldovean, scrie radiochisinău.md.
Mai mult decât atât, Recean a transmis că Moldova şi-a aliniat obiectivele de pace şi securitate cu cei din stânga Nistrului şi a semnat şi un contract de energie electrică pe o perioadă de 13 luni, cu centrala aflată la stânga de Nistru, în contextul în care anul trecut şi în urmă cu doi ani s-a confruntat cu probleme cu energia electrică.
„Primul lucru este că, din punct de vedere militar, Rusia nu poate să ajungă aici, deja acest lucru este clar. Chiar şi Ucraina, dar şi state aliate ale NATO şi-au consolidat suficient capacităţile de apărare antiaeriană în zonă, pentru a nu admite că în R. Moldova se escaladează militar”, a spus Recean, potrivit radiochisinau.md.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
-
Dinamo-Rapid, un derby clasic al fotbalului românesc, duminică, în etapa a 21-a Superligii / Anii 60 au oferit confruntări memorabile între cele două echipe
-
Avion de vânătoare american, doborât într-un „caz aparent de foc aliat” deasupra Mării Roşii
„În acelaşi timp, R. Moldova a reuşit să se alinieze perfect la obiectivul de pace şi securitate cu cei din stânga Nistrului – un exemplu ar fi contractul pe energia electrică semnat pe o perspectivă de 13 luni, iar acest lucru este o demonstraţie a faptului că cei din stânga Nistrului înţeleg care sunt perspectivele pe termen lung. Mai există un lucru pe care îl observăm şi acesta este o accentuare a ritmului de creştere a exporturilor companiilor din stânga Nistrului în UE şi, astfel, tactica Guvernului este să integrăm gradual oamenii şi companiile din stânga Nistrului în spaţiul economic şi fiscal al R. Moldova şi acest lucru deja este vizibil. De asemenea, avem tot mai mulţi cetăţeni ai R. Moldova care locuiesc în stânga Nistrului, dar ei fac naveta şi lucrează în dreapta Nistrului şi sunt beneficiarii serviciilor sociale oferite de Chişinău. Noi vedem această reintegrare graduală şi, corespunzător, acest lucru dă încredere că integrarea la un moment dat se va întâmpla natural”, a mai declarat Dorin Recean.
Kremlinul vrea Republica Moldova în sfera sa de influenţă, însă, în ultimii ani, moldovenii s-au îndepărtat treptat de Rusia şi au început să se apropie de Occident, mai ales că aspiră la statutul de stat al UE.
Rusia a încercat, în nenumărate rânduri, să destabilizeze Chişinăul prin operaţiuni de dezinformare şi organizarea de proteste la adresa guvernului, cu persoane plătite de Kremlin. Chiar în martie 2023 poliţiştii moldoveni au reuşit să evite o lovitură de stat. Atunci, Statele Unite au acuzat Rusia că a finanţat cu 20 milioane de dolari mai multor grupări pro-ruse care trebuiau să organizeze acţiuni violente împotriva guvernului pro-european de la Chişinău.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO