- Home
- Politic
- STRASBOURG, (01.10.2018, 21:02)
- Gabriel Pecheanu
Prim-vicepreşedintele CE a criticat modificarea legilor Justiţiei şi a vorbit despre demiterea şefei DNA/ Timmermans: Nu vom ezita să aducem în faţa instanţei guvernul român | VIDEO
Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, a exprimat preocupare, luni seară, în legătură cu reformarea legilor justiţiei în România şi a formulat semne de întrebare privind procedura care a condus la demiterea procurorului-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi.
Urmărește
5396 afișări
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene se declară preocupat de situaţia statului de drept în România
Timmermans a criticat, luni, modificarea legilor Justiţiei, afirmând că CE nu va ezita să aducă „în faţa instanţei guvernul român dacă regulile sunt încălcate”.
„Suntem cu toţii conştienţi că iniţiativele decise de autorităţile române începând din 2017 în privinţa reformării legilor justiţiei, a codurilor penale şi procedurile referitoare la sistemul judiciar au condus la preocupări (...) atât în România, cât şi la nivel internaţional”, a declarat Frans Timmermans, comisar UE pentru Reglementări, Relaţii Interinstituţionale, Stat de Drept şi Carta Drepturilor Fundamentale, la dezbaterea organizată pe tema situaţiei din România în Comisia Parlamentului European pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE).
„Mulţi români sunt îngrijoraţi că modificările propuse pentru aceste legi ar putea submina eforturile îndelungate în combaterea corupţiei şi în asigurarea independenţei justiţiei, iar Comisia Europeană împărtăşeşte foarte mult aceste preocupări”, a adăugat Timmermans, observând că amendamentele propuse la legile justiţiei au fost contestate de multe ori, atrăgând critici atât de la instituţii din România, cât şi din străinătate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
-
Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
-
Prima amendă prin sistemul e-SIGUR: Permis suspendat pentru vitezoman
„Din nefericire, realitatea este că Parlamentul României nu a dat până acum semne că ar vrea să răspundă la avizele şi recomandările care au fost emise” de organisme precum GRECO (Grupul de State împotriva Corupţiei) şi Comisia de la Veneţia.
Citeşte şi: Prim-vicepreşedintele CE, despre protestatarii din 10 august: Nu poţi să-i defineşti ca huligani
Legile justiţiei „sunt cruciale pentru capacitatea procurorilor de a investiga şi pentru ca judecătorii să poată lua decizii în dosarele de corupţie la nivel înalt”, a subliniat prim-vicepreşedintele CE.
„În acelaşi timp, au apărut reclamaţii privind abuzuri comise de Birourile procurorilor şi de serviciile de informaţii. Acestea necesită investigaţii imparţiale efectuate de autorităţile competente, dar, în primul rând, autorităţile naţionale, Parlamentul României şi instanţele trebuie să supravegheze activităţile serviciilor de informaţii”, a continuat Timmermans.
„Pentru a putea evalua în totalitate impactul reformelor din domeniul justiţiei, cerem clarificari suplimentare despre modul în care elementele specifice ale acestor legi ar trebui interpretate”, a subliniat Timmermans.
În concluzie, independenţa justiţiei şi capacitatea acesteia de a combate corupţia sunt elemente esenţiale în evaluarea României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).
Citeşte şi: Frans Timmermans: Cred în valorile familiei, dar nu trebuie să le transformăm în argumente prin care să justificăm homofobia
„Am observat progrese în trecut, uneori progrese spectaculoase, dar acum există riscul real ca lucrurile să se îndrepte înapoi într-un mod care ar avea efecte negative nu doar nu doar asupra democraţiei din România, ci şi pentru locul pe care România şi l-a construit ca stat membru în ultimii ani. Comisia Europeană le-a cerut în mod repetat autorităţilor române să regândească modul de acţiune şi să construiască un consens larg asupra direcţiei înainte. Astăzi, vreau să repet acest apel (...)”, a insistat Timmermans.
„Aş reitera că reprezentanţii Comisiei Europene sunt pregătiţi de fiecare dată să coopereze şi să ofere susţinere României în acest proces (...). Sper că acest dialog va continua. Dar nu pot ascunde faptul că ultimele evenimente reprezintă o sursă de procupări din ce în ce mai mari”, a subliniat oficialul UE.
„Situaţia din România s-a deteriorat. Trebuie să fiţi siguri că toate evenuimentele vor fi evaluate în totalitate şi vor fi reflectate în raportul MCV. După cum am subliniat în mod repetat, un pas înapoi ar fi o dezamăgire majoră pentru numeroşii prieteni ai României, dar, cel mai mult, pentru cetăţenii României. Au fost înregistrate progrese, dar încă nu sunt ireversibile. Dimpotrivă, cele mai recente evenimente pun sub semnul întrebării aceste progrese, cu riscul subminării obiectivului nostru comun de a avea în România o situaţie constant pozitivă. (...) Ar fi o tragedie ca în ultimul kilometru al maratonului aţi începe să mergeţi înapoi. Asta este ceea ce mă îngrijorează”, a spus Timmermans, exprimând speranţa că dialogul cu autorităţile de la Bucureşti va produce rezultate pozitive.
Timmermans a lăudat activitatea DNA sub conducerea Codruţei Kovesi şi a vorbit despre procedura de evaluare a procurorului general
„În ceea ce priveşte demiterea şefei DNA şi în ceea ce priveşte numirea procurorului general, decizia finală în cazul demiterii şefei DNA aparţine preşedintelui. CCR l-a obligat în acest caz pe preşedinte, care iniţial s-a opus, să fie de acord cu această demitere. Drept urmare şefa DNA a fost demisă”, a declarat Frans Timmermans.
El a lăudat activitatea DNA din perioada condusă de Laura Codruţa Kovesi.
„Aş vrea să amintesc că activitatea DNA a fost unul dintre motivele principale pentru care raportul din ianuarie 2017 din MCV a fost unul mai degrabă pozitiv. Procedurile robuste pentrui numirea şi demiterea procurorilor au făcut întotdeauna parte din recomandările noastre. Întotdeauna am solicitat autorităţilor române să facă apel la recomandările Comisiei de la Veneţia pe acest subiect. Este unul dintre elementele din MCV care nu au fost implementate. Procedura de evaluare lansată de curând în ceea ce priveşte procurorul general ridică întrebări similare şi îngrijorătoare”, a mai spus Timmermans.
VIDEO - Dezbaterea din Comisia LIBE a Parlamentului European privind situaţia statului de drept din România şi protestele din 10 august:
Citește pe alephnews.ro: Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Un lider din Opoziţie anunţă că merge să voteze la referendum: Boicotul este soluţia celor slabi
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prințul Harry soluționează procesul împotriva tabloidelor lui Rupert Murdoch. News Group Newspapers și-a cerut scuze public
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe