PRIMA CONFRUNTARE Iohannis-Ponta. Ponta: Domnule Iohannis, fiţi cuminte, ca la mine în birou/Iohannis: Unde vă credeţi, la dumneavoastră în birou? Biroul e ţara! - DECLARAŢIILE CANDIDAŢILOR

Candidatul ACL la Preşedinţie, Klaus Iohannis, şi premierul Victor Ponta, candidat din partea PSD-UNPR-PC, au participat, marţi seară, de la ora 20.00, la dezbaterea televizată organizată de Realitatea TV înainte de turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Confruntarea Iohannis-Ponta a durat aproape două ore, timp în care Victor Ponta şi Klaus Iohannis au răspuns întrebărilor realizatorilor.

Urmărește
35500 afișări
Imaginea articolului PRIMA CONFRUNTARE Iohannis-Ponta. Ponta: Domnule Iohannis, fiţi cuminte, ca la mine în birou/Iohannis: Unde vă credeţi, la dumneavoastră în birou? Biroul e ţara! - DECLARAŢIILE CANDIDAŢILOR

PRIMA CONFRUNTARE Iohannis-Ponta (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

RAREŞ BOGDAN: Se vor suplimenta secţiile?

VICTOR PONTA: Da, cei din diaspora vor vota. Înainte de toate, este vorba despre cum vedem, eu şi domnul Iohannis, viitorul României în următorii 5 ani. Vreau să ascultăm şi să arătăm respect pentru toată lumea. Eu cred că România după 10 ani de dezbinare, de scandal, are nevoie de pace, de dialog. Prin măsurile luate de BEC am alocat sumele necesare din buget ca MAE să poată asigura toate condiţiile pentru alegerile în străinătate. Declaraţiile pe propria răspundere nu vor mai fi completate în secţiile de vot. Toţi cei din ţară şi din afara ţării vor putea să voteze.

Am un document legat de votul din Germania. Ştiţi cumva câte secţii au fost în Germania, domnule Iohannis? Au fost 5 secţii. Câte secţii credeţi că ar trebui să fie ca să fie în regulă? 10, 15, 50, 100? Ideea este următoarea, că oamenii care nu au putut să voteze au o cerere legitimă ca ei să poată vota. Regret, domnule Iohannis, că nu vreţi să îmi spuneţi câte secţii aţi vrea în Germania pentru că v-aş fi citit ce spune Ambasada Germaniei. Vă pot pune la dispoziţie documentele.

KLAUS IOHANNIS: Domnule Rareş Bogdan, haideţi să începem cu începutul. Mulţumesc pentru invitaţie, am venit la această dezbatere din respect pentru cei care au dorit o dezbatere. Bănuiesc că dumneavoastră v-aţi făcut un plan, fiindcă aţi spus de un număr de minute. Am acceptat să vin la această dezbatere pentru că dumneavoastră, domnule Ponta, nu aţi acceptat o dezbatere pe un teren neutru.

O să încerc să dau o lămurire corespunzătoare despre votul din diaspora. Duminică, în jurul orei 12:00, m-a sunat un prieten care voia să voteze la Munchen. Mi-a spus că erau 1.000 de persoane. A întrebat ce să facă, i-am spus să aibă răbdare. După-masă mi-a spus că sunt 1.500 de persoane, i-am spus că acum e o problemă. Seara la ora 21:00 mi-a spus că s-au închis porţile şi au rămas oameni pe afară.

Domnule Ponta, noi trăim într-o ţară democratică, oamenii au dreptul la vot. Dumneavoastră aţi suprimat dreptul la vot al acestor cetăţeni din diaspora. Am scrisori de la cetăţeni care sunt absolut revoltaţi că nu au putut să voteze. Dumneavoastră aţi ignorat toate informările. Domnule Ponta, aţi organizat alegerile în diaspora într-un mod execrabil.

VICTOR PONTA: Spuneţi-ne dumneavoastră cum trebuia să le organizăm.

KLAUS IOHANNIS: Am teancuri de scrisori de la persoane nemulţumite că nu au putut să voteze. Aţi ignorat cu rea-credinţă atenţionările, seara au fost bruscaţi cetăţenii români de către poliţiile altor state. Domnule Ponta, dumneavoastră trebuia să demisionaţi, nu domnul Corlăţean.

VICTOR PONTA: Am zâmbit pentru că îl am, parcă, în faţă pe Traian Băsescu.

KLAUS IOHANNIS: Eu n-am semnat niciun pact.

VICTOR PONTA: În 2009 au votat 160.000 de cetăţeni, domnul Iohannis nu ştie despre ce vorbeşte. Când aţi fost la Cernăuţi?

KLAUS IOHANNIS: Nu am fost. Dumneavoastră aţi fost acela care le-a spus să potrivească portofelul.

VICTOR PONTA: E un limbaj...

KLAUS IOHANNIS: V-am citat pe dumneavoastră.

VICTOR PONTA: În Italia aţi fost, în Germania aţi fost?

KLAUS IOHANNIS: Domnule Ponta, sunt într-un fel impresionat că aţi reuşit pe lângă lucrurile pe care trebuia să le faceţi pentru români, aţi găsit timp să vă duceţi prin toată Europa. Pe banii cui vă duceţi în Europa?

Înţeleg că aţi fost pe banii partidului şi în Italia şi în Spania, v-aţi dus degeaba pentru că tot prost aţi organizat scrutinul din diaspora. Pe omul care a plecat de răul din această ţară şi s-a dus să muncească acolo nu l-aţi convins. Mi-a scris că a plecat la ora 04:00 pentru a vota, nu au fost lăsaţi să voteze. Degeaba le-aţi explicat cu Băsescu. Era obligaţia dumneavoastră să le organizaţi, nu le-aţi organizat bine. Dumneavoastră cu vorbele şi ei cu faptele.

VICTOR PONTA: Unde sunt cei mai mulţi români în Italia? Sunt sigur că o să ne spuneţi imediat.

KLAUS IOHANNIS: Domnule Ponta, ne spuneţi foarte multe cuvinte, dar rămân vorbe, fapte să ne spuneţi. Am trimis voluntari la toate secţiile de votare din diasporă. Dvs. de aia sunteţi prim-ministru, să rezolvaţi problemele, nu să le povestiţi. Eu în continuare şi astăzi şi mâine când ne vedem cu domnul prim-ministru o să-l rog să facă în aşa fel încât să poată şi acei oameni să voteze.

VICTOR PONTA: Ce s-a schimbat a fost procedura anti-fraudă. Ceea ce a trimis BEC către MAE şi a greşit a fost că a cerut ca declaraţiile pe propria răspundere să fie completate în sedii. Domnul Meleşcanu a discutat cu cei de la BEC toate procedeele prin care toţi românii să poată să voteze pe 16 noiembrie, şi asta se va întâmpla. Ceea ce este important este că în peste 18.000 de secţii românii au votat fără probleme şi că în diaspora vor vota toţi cei care vor dori să voteze.

RAREŞ BOGDAN: Am o întrebare din partea celor din diaspora: dacă se pot suplimenta secţiile?

VICTOR PONTA: Există alte procedee prin care pot vota.

VICTOR PONTA: Echipa domnului Iohannis foloseşte lozinci, pe care le-am mai auzit şi la domnul Băsescu.

EMMA ZEICESCU: Puteaţi să daţi o OUG pentru ca românii din diaspora să poată vota?

VICTOR PONTA: Conform recomandărilor Comisiei de la Veneţia, orice modificare legislativă este considerată motiv de anulare a alegerilor. Am auzit această idee de la domnul Băsescu. Se anulează alegerile şi rămâne domnul Băsescu preşedinte, lucru pe care nici domnul Iohannis cred că nu îl vrea.

KLAUS IOHANNIS: Oameni care şi-au sacrificat ziua liberă nu au reuşit să voteze. Faptele contra vorbelor, dumneavoastră cu vorbele, ei cu faptele.

VICTOR PONTA: Ce fapte aţi făcut dumneavoastră pentru ei?

KLAUS IOHANNIS: Este greu să faci din opoziţie.

RAREŞ BOGDAN: Domnule Ponta, de ce nu l-aţi demis pe domnul Stanoevici şi de ce nu l-aţi demis pe domnul Corlăţean luni?

VICTOR PONTA: Domnul Tăriceanu va decide în privinţa portofoliului domnului Stanoevici.

RAREŞ BOGDAN: Cine va fi vinovat dacă nu vor vota cei din diaspora?

VICTOR PONTA: Eu voi fi vinovat, ca să fie mulţumit domnul Iohannis.

VICTOR PONTA: Sunt un susţinător al votului prin corespondenţă şi al votului online din 2016. Până în 2016 se poate face.

RAREŞ BOGDAN: Domnilor Ponta, Iohannis, următorul punct nu a fost comunicat niciunui candidat: este flagelul numit corupţie. Domnule Iohannis, aş vrea să îmi răspundeţi legat de instituţiile cele mai importante ale justiţiei. Vreau să aflu părerea dumneavoastră despre imunităţi.

KLAUS IOHANNIS: Vreau să vă spun că problema privind votul online şi votul prin corespondenţă a fost respinsă de PSD.

VICTOR PONTA: Cine v-a spus asta?

KLAUS IOHANNIS: Vă rog frumos să nu mă mai întrerupeţi.

VICTOR PONTA: Nu suntem slugile dumneavoastră. Când aţi fost la mine în birou eraţi foarte umil.

KLAUS IOHANNIS: Unde vă credeţi, la biroul dumneavoastră? Biroul este ţara!

VICTOR PONTA: Aş vrea să ne trataţi cu mai mult respect, pe toţi românii. La mine în birou eraţi foarte umil.

KLAUS IOHANNIS: PSD-ul a fost împotriva votului prin corespondenţă şi votului online. În calitate de preşedinte, voi garanta statul de drept şi independenţa justiţiei. În privinţa statului de drept şi a independenţei justiţiei lucrurile au mers destul de prost. În calitate de preşedinte voi lua toate măsurile necesare pentru asigurarea acestor 2 lucruri. În privinţa ANI, aceasta trebuie consolidată. În tema imunităţii, preşedintele beneficiază de imunitate, cred că este articolul 92. În această privinţă, cred că trebuie renunţat la acest articol. Preşedintele nu trebuie protejat mai mult decât orice alt cetăţean. În privinţa Parlamentului, nu pot să accept ca un parlamentar să nu fie anchetat pentru corupţie. În Parlament se votează împotriva urmăririi penale.

VICTOR PONTA: Spre deosebire de vorbele goale, eu pot să garantez cu fapte. Actualul procuror-general, doamna Kovesi, a fost propusă de mine. Trebuie să ne ferim de discursul dublu, adică de demagogie. Spunea domnul Iohannis de respingerea urmăririi penale de către Parlament. Vreau să îi reamintesc domnului Iohannis că îl aveţi pe domnul Varujan Vosganian, este în această situaţie. Acelaşi caz este cu domnul Victor-Paul Dobre, cu domnul Chiuariu şi alţi domni. Eu renunţ la imunitate. Am o întrebare pentru domnul Iohannis: în 2012 a fost lovitură de stat, domnule Iohannis?

KLAUS IOHANNIS: La domnul Vosganian, Chiţoiu, Chiuariu, PSD-ul a votat împotriva urmăririi penale. Toate acestea ce ne arată? Că trebuie să schimbăm legislaţia în materie, trebuie să schimbăm Constituţia, aveţi perfectă dreptate, este nevoie de o îmbunătăţire a legislaţiei.

RAREŞ BOGDAN: Domnule Iohannis, am revenit. Urmează să răspundeţi despre evenimentele din 2012.

KLAUS IOHANNIS: În ce priveşte 2012, pot să vă răspund într-un singur sens: problema a fost analizată de Curtea Constituţională, care a constatat că procedurile au fost legale.

VICTOR PONTA: Eu dacă voi fi preşedinte, şi voi fi preşedinte, nu voi mai fi preşedinte de partid, ca domnul Băsescu. În 2009, partidele parlamentare l-au propus prim-ministru pe domnul Iohannis şi nu s-a ruşinat deloc. Preşedintele are imunitate în toate ţările europene, şi în Bulgaria, şi în Germania, peste tot. În privinţa preşedinţilor de CJ, domnul Căncescu, domnul Uioreanu sunt parlamentarii dumneavoastră, bănuiesc că vă mândriţi cu ei.

KLAUS IOHANNIS: Partidele noastre sunt de acord să se ridice imunitatea celor anchetaţi sau să se încuviinţeze anchetarea sau urmărirea penală. Cred că este foarte important ce facem în viitor. În ce priveşte parcursul pe viitor, este un bun câştigat independenţa justiţiei. În ceea ce mă priveşte pe mine, voi garanta că politicul nu se va interpune în justiţie. Dacă dumneavoastră, dragi români, veţi alege preşedintele corect independenţa justiţiei va fi garantată, dacă nu, veţi da justiţia în mâinile corupţilor.

VICTOR PONTA: Spunea cineva, un jurnalist, în glumă, că dacă iese domnul Iohannis preşedinte are nevoie de mine ca să îi pun în aplicare propunerile. Spuneaţi de coabitare, ştiţi despre ce e vorba?

KLAUS IOHANNIS: Dumneavoastră aţi semnat, dumneavoastră trebuie să ştiţi.

VICTOR PONTA: Puteţi să îl rugaţi pe domnul Chiuariu să demisioneze din Parlament, puteţi să îl rugaţi pe domnul Blaga, care e în dosarul EADS, să demisioneze.

KLAUS IOHANNIS: Ideea dumneavoastră este bună, domnule Ponta, rămâneţi dumneavoastră premier şi eu voi fi preşedinte.

RAREŞ BOGDAN: Veţi colabora cu domnul Ponta ca premier?

KLAUS IOHANNIS: Voi colabora instituţional corect cu orice prim-ministru, pentru că aşa e normal. Prim-ministrul şi preşedintele României nu sunt puşi acolo, aşa cum se întâmplă de doi ani şi jumătate, să se certe la televizor

RAREŞ BOGDAN: Veţi tăia pensiile, domnule Iohannis?

KLAUS IOHANNIS: Domnule Ponta, de ce aţi minţit pensionarii că voi tăia pensiile?

VICTOR PONTA: Am să vă rog să fiţi respectuos. Dumneavoastră sunteţi susţinut de cei care au tăiat pensiile. Aţi folosit foarte des termenul de "pomeni electorale".

KLAUS IOHANNIS: Domnule Ponta, am o singură întrebare: de ce i-aţi minţit pe pensionari că voi tăia pensiile?

VICTOR PONTA: Asta veţi face, dumneavoastră şi domnul Predoiu. Domnule Iohannis, PDL-ul a tăiat pensiile.

KLAUS IOHANNIS: Pensiile nu au fost tăiate, Curtea Constituţională a respins acea propunere. Eu garantez că nu vor fi tăiate pensiile cât timp voi fi preşedinte. A fost o campanie mizerabilă a PSD-ului pentru că s-a folosit de o instituţie publică pentru a vă aduce, dragi pensionari, o "minciunică" a domnului Ponta.

VICTOR PONTA: Aveţi idee ce pensie are soacra dumneavoastră? Ştiţi câţi pensionari sunt în România, domnule Iohannis?

KLAUS IOHANNIS: Sunt sigur că o să ne spuneţi dumneavoastră, aveţi o grămadă de fiţuici la dumneavoastră.

VICTOR PONTA: Da, m-am pregătit să fiu preşedintele României. Sunt 5.300.000 de pensionari, sunt convins că domnul Iohannis nu ştie câţi pensionari sunt.

KLAUS IOHANNIS: Cred că sunt 5.400.000, nu aţi numărat bine sau nu aţi copiat bine. Domnule Ponta, aţi făcut o fixaţie cu familia mea. Nu cred că pe soacră-mea o interesează cât e pensia medie, că tot 350 de lei primeşte, restul primeşte de la mine.

VICTOR PONTA: Domnule Iohannis, vreau să lămurim un lucru, ne vom întâlni şi mâine la B1. Nu am vorbit despre familia dumneavoastră, am auzit că aţi spus că soacra dumneavoastră are o pensie de 3.500.000. Vreau să vă arăt ceva: "Ponta şi Daciana au făcut falsuri". Scrie ACL aici. Îi puteţi cere scuze soţiei mele pentru ce scrie aici.

KLAUS IOHANNIS: Imediat după ce dumneavoastră vă cereţi scuze în numele echipei dumneavoastră că m-aţi făcut vânzător de copii. Echipa dvs. m-a făcut vânzător de copii şi traficant de organe. Imediat ce vă cereţi scuze pentru că aţi spus că nu sunt un bun român, că sunt neamţ, că nu sunt ortodox. Aţi făcut cea mai mizerabilă campanie. Dacă în această campanie am lezat pe cineva prin afirmaţii pe care le-am făcut eu, îmi cer scuze pentru aceste afirmaţii.

VICTOR PONTA: Vă mulţumesc.

EMMA ZEICESCU: Există în planul pentru 2015 măriri de taxe şi impozite?

KLAUS IOHANNIS: Guvernul domnului Ponta a mărit taxele şi impozitele, a introdus creşterea accizei la combustibil, care i-a determinat pe transportatori să alimenteze în străinătate. Eu şi echipa mea vom veni cu reduceri de taxe şi impozite, vom reduce TVA-ul şi vom relansa economia!

VICTOR PONTA: Eu răspund cu fapte, nu cu lozinci.

KLAUS IOHANNIS: Apropo, aţi făcut bugetul pe 2015?

VICTOR PONTA: Da, vă spun imediat.

KLAUS IOHANNIS: Domnule Ponta, 70-75% din evaziunea fiscală este din evaziunea privind TVA-ul.

VICTOR PONTA: Bugetul consolidat a încasat 176,4 miliarde lei şi a cheltuit 175,8, deci avem 600 de milioane excedent bugetar.

KLAUS IOHANNIS: Tot în recesiune suntem.

VICTOR PONTA: Dacă vineri, când vin cifrele, nu mai suntem, vă retrageţi?

KLAUS IOHANNIS: De ce să mă retrag? Guvernul a distrus locurile de muncă, nu a fost în stare acest Guvern, domnule Ponta, nici să cheltuiască aceşti bani pe investiţii şi rămâneţi cu ei, domnule Ponta, este cel mai prost lucru care se putea întâmpla, credeţi-mă pe cuvânt.

DENISE RIFAI: Domnule Ponta, vorbeaţi de excedent bugetar, eu sunt jurnalist economic, trebuie să amintim că excedentul bugetar nu este ceva de lăudat. Vorbeaţi de datele de INS, dacă vom fi pe creştere economică trebuie să avem creştere şi pe trimestrul 4.

VICTOR PONTA: Sunteţi mult mai bine pregătită decât domnul Iohannis. De-abia aştept să vă ascult să vedeţi unde greşiţi.

DENISE RIFAI: Cât de reale sunt aceste îngrijorări ale FMI?

VICTOR PONTA: Şomajul de la 7,1 a scăzut de la 6,7. România cu mine preşedinte va continua să aibă şomaj scăzut, inflaţie scăzută.

KLAUS IOHANNIS: Semnalul de alarmă din partea FMI mă îngrijorează. Nu este prima dată când suntem atenţionaţi. Am atras atenţia că Guvernul nu a venit cu bugetul, aşa cum prevede Legea, mai sunt câteva zile şi poate vom vedea cât de catastrofală este situaţia în care ne aflăm.

KLAUS IOHANNIS: Nu trebuie să reinventăm nimic în zona politicii externe. Este vorba de parteneriatul nostru strategic, cel cu Statele Unite, este vorba de Uniunea Europeană. Nu este nevoie de nicio nouă axă Bucureşti-China, de această dată este simplu, trebuie să dovedim că suntem o ţară serioasă, de aceea avem nevoie de un preşedinte serios.

VICTOR PONTA: Parteneriatul strategic a fost semnat de domnul preşedinte Constantinescu, a fost continuat de toţi preşedinţii şi va fi continuat şi de mine. Trebuie să avem grijă de parteneriatele cu vecinii, cu Republica Moldova, cu Georgia. Dacă vorbim de relaţiile economice, categorim trebuie să încercăm să găsim soluţii. Doamna Merkel merge în fiecare an în China. Păstrând parteneriatul cu SUA, trebuie să deschidem alte pieţe pentru produsele româneşti. Dacă vorbim de Asia, vorbim în special de produsele agro-alimentare.

KLAUS IOHANNIS: Observ că domnul Ponta a evitat un răspuns pe Roşia-Montană. În ceea ce mă priveşte, proiectul este eşuat. În această formă, proiectul trebuie să fie abandonat, nu este garantat că mediul este protejat. Domnul Ponta are două păreri contrare privind acel act normativ. În privinţa mesajului pe care vreau să îl transmit: Mai puţine vorbe, mai multe fapte, mai puţină gălăgie.

VICTOR PONTA: Vreau să vă spun că am candidat pentru a duce la bun-sfârşit un proiect, cel al Uniunii Social-Liberale, nu aş fi candidat niciodată împotriva lui Crin Antonescu, cum aţi făcut dumneavoastră. Am văzut în această seară foarte multă poleială şi nimic înăuntru. Eu sunt cel cu bune şi cu rele. Întrebarea mea este următoarea: dacă aveţi vreun moment de remuşcare că un proiect s-a rupt pentru că nu aţi primit dvs. o funcţie?

KLAUS IOHANNIS: Domnule Ponta, USL-ul s-a rupt pentru că aţi vrut toată puterea, e atât de simplu. Am vrut să fiu vicepremier pentru că dumneavoastră aţi făcut lucrurile prost. Domnule Ponta, aţi spus că i-aţi votat pe Raţiu şi pe candidatul liberal, pot vota pe votul dumneavoastră?

VICTOR PONTA: Sunteţi doar o poleială a domnului Raţiu şi a domnului Antonescu, în interior sunteţi Traian Băsescu. Nu l-am votat niciodată pe Traian Băsescu.

KLAUS IOHANNIS: Consider că această dezbatere nu trebuie să continue fără mine.

RAREŞ BOGDAN: L-am rugat pe domnul Ponta să rămână, ceea ce vom discuta după aceea nu are nicio legătură cu această confruntare.

KLAUS IOHANNIS: Dacă dumneavoastră consideraţi că este corect, eu sunt de acord.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici