- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (05.12.2014, 13:06)
- Andi Manciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prima imunitate parlamentară păstrată după prezidenţiale ar putea fi supusă unui nou vot
Ridicarea imunităţii deputatului PDL Cătălin Teodorescu, solicitată de DNA şi respinsă de Camera Deputaţilor la un singur vot diferenţă, ar putea fi supusă din nou decizie în Parlament în condiţiile în care rezultatul iniţial pare unul viciat şi controversat în raport cu procedurile parlamentare.
Urmărește
1220 afișări
Prima imunitate parlamentară păstrată după prezidenţiale ar putea fi supusă unui nou vot (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
Reluarea votului este susţinută "cu două mâini" inclusiv de reprezentantul PSD, secretarul Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, cel care a făcut prezenţa la şedinţa de miercuri, stabilind astfel numărul în funcţie de care solicitarea DNA nu a putut fi aprobată.
La şedinţa de miercuri a Camerei Deputaţilor a fost supusă votului solicitarea DNA de ridicare a imunităţii deputatului PDL, Cătălin Teodorescu, respectiv de încuviinţare arestării preventive.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
În primă instanţă, informaţiile neoficiale transmise din comisia de numărare a voturilor au arătat că solicitarea DNA a fost aprobată.
În cele din urmă, s-a constatat că în ciuda faptului că au existat mai multe voturi pentru ridicarea imunităţii decât împotrivă, numărul voturilor favorabile solicitării procurorilor nu ar fi întrunit majoritatea celor prezenţi.
Astfel, în mod oficial s-a anunţat că au fost prezenţi la şedinţa de plen în momentului votului 292 de deputaţi, din care 146 au votat pentru solicitarea procurorilor, 101 votat împotrivă, iar 9 voturi au fost anulate.
Explicaţiile liderilor parlamentari pentru invalidarea solicitării DNA au fost că o serie de deputaţi şi-au declarat prezenţa dar nu şi-au exprimat votul. Acest lucru a făcut ca, în premieră pentru ultimii ani în Parlament, hotărârea Camerei Deputaţilor să nu poată fi adoptată, chiar dacă voturile exercitate – pentru, împotrivă şi nule – împreună relevă întrunirea cvorumului – prezenţa a cel puţin jumătate plus unu din numărul deputaţilor.
Votul în cazul lui Teodorescu a fost unul secret, cu bile, procedeu stabilit expres în Regulamentul Camerei Deputaţilor pentru astfel de solicitări. În acest caz, Regulamentul stabileşte o procedură de vot care să permită parlamentarilor să-şi exprime atât votul pentru, cel împotrivă, cât şi abţinerea sau votul considerat nul, astfel încât să poată lua parte la procedura de vot.
"Bila albă introdusă în urna albă şi bila neagră introdusă în urna neagră înseamnă vot «pentru», iar bila neagră introdusă în urna albă şi bila albă introdusă în urna neagră înseamnă vot «contra»; pentru «vot nul»,ambele bile se introduc în urna neagră", se arată în Regulament, la articolul 126 care explică procedura votului cu bile.
La şedinţa de miercuri, preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a omis să precizeze că în cazul votului nul ambele bile se introduc în urna neagră, menţionând doar că se introduc în aceeaşi urnă: "Vă reamintesc procedura conform 126 din Regulament, este aceeaşi. Vot pentru adoptare, bila albă la urna albă şi bila neagră la urna neagră. Bila neagră introdusă în urna albă şi bila albă introdusă în urna neagră înseamnă vot contra. Ambele bile introduse în aceeaşi urnă înseamnă vot nul".
Un alt aspect al procedurii parlamentare folosite în mod cutumiar, dar care nu este prevăzut în cazul procedurii de vot cu bile, este cel al citirii catalogului de prezenţă în ordine alfabetică şi bifarea parlamentarilor ca prezenţi.
În Regulamentul Camerei Deputaţilor există o procedură de vot prin apel nominal, cu strigarea prezenţilor, dar este vorba de un vot deschis, declarat, şi nu unul secret. Cu toate acestea, în mod cutumiar, a fost folosit apelul nominal la votul cu bile, pentru a stabili o ordine în cazul celor care votează.
Miercuri, reprezentanţii Comisiei de numărare a voturilor au raportat cele 146 de voturi pentru la cifra de prezenţă, 292, interpretând în acest mod prevederea conform căreia hotărârile Camerei Deputaţilor se iau cu votul favorabil al majorităţii deputaţilor prezenţi.
Pentru a elucida motivul pentru care a fost respinsă solicitarea DNA în cazul lui Teodorescu, agenţia MEDIAFAX a contactat reprezentanţii partidelor din comisia de numărare a voturilor stabilită miercuri în plenul Camerei, înainte de exercitarea votului cu bile.
Toţi deputaţii contactaţi fie au recunoscut în mod direct faptul că nu cunoaşteau prevederi ale Regulamentului în cazul exercitării votului cu bile, în special cele privind votul nul, fie au dat de înţeles acest lucru.
Din partea PNL, deputatul Stelian Dolha, a relatat o parte din modul de desfăşurare a lucrărilor din Comisia de numărare a voturilor.
"S-au numărat în paralel, au fost doi colegi care au numărat în paralel bilele albe din urna albă şi bilele negre din urna neagră. Cred că diferenţa asta de nouă voturi (anulate, n.r.), pentru că în momentul în care apar bile în plus, adică şi bila albă şi bila neagră sunt introduse într-o singură urnă, e clar că ăla e vot nul, e vot anulat. S-a repetat numărătoarea, vreau să vă spun că numărătoarea e corectă, nu la numărătoare e problema", a susţinut deputatul PNL.
El a precizat că au fost constatate voturi nule în sensul că: "în una din urne au fost şi bile albe şi bile negre mai multe, adică respectivul le-a băgat în aceeaşi urnă, dar nu mai ştiu dacă a fost în urna albă sau în urna neagră".
"După ce s-a numărat, după ce s-a reluat numărătoarea, că s-au numărat bilele, şi cele albe şi cele negre, am cerut să vină domnul secretar acolo (Ciolacu, n.r.) să ne spună prezenţa, ca să putem să facem calculul (...) Totul se raportează la cei prezenţi. A comunicat prezenţa, prima dată, în timp ce se număra şi a fost o prezenţă mai mare într-adevăr. I-am spus să reia numărătoarea prezenţei şi a venit într-adevăr, asta e corect, «îmi pare rău, am greşit cu...» nu ştiu, erau într-adevăr în plus câţiva şi a venit pe urmă cu cei 292 de deputaţi care au răspuns prezent în cazul domnului Teodorescu", a relatat Dolha.
Deputatul PNL spune că nu ştie dacă voturile nule au fost numărate din urna neagră, menţionând că este pentru prima oară când participă în comisia de numărare a voturilor.
Dolha a menţionat că secretarul Camerei, Marcel Ciolacu, a comunicat în mod verbal comisiei de numărare prezenţa constatată în plen. "Ne-a spus-o verbal (prezenţa, n.r.), dar sunt martori toţi membrii comisiei de numărare, adică a spus-o faţă de toţi", a mai menţionat Dolha.
El a fost întrebat dacă Ciolacu a venit cu documentele de prezenţă, respectiv lista alfabetică a deputaţilor bifaţi prezenţi, în comisia de numărare. "Nu-mi aduc aminte. Nu a venit cu hârtiile de prezenţă, sau le avea, dar acuma era sarcina lui asta, nu puteam eu să reiau sau un altul dintre colegii mei din comisia de numărare să reia efectiv calculul prezenţilor la vot, pentru că era sarcina lui", a spus deputatul PNL. "Din treaba asta ar trebui să învăţăm ceva, să nu ne mai grăbim, că mi se pare că ne-am şi grăbit în momentul în care se striga prezenţa şi parlamentarul mai venea sau nu mai venea să voteze. Adică efectiv cât durează, ăsta e mandatul nostru, stai îl aştepţi să voteze, şi următorul. Trebuie să existe corelare, l-ai strigat, vine şi votează, dacă nu, nu e prezent", a declarat Dolha.
Deputatul PDL, Iulian Vladu, membru al comisiei de numărare, a fost întrebat în ce urnă au fost regăsite cele nouă voturi nule. "Numărătoarea au făcut-o colegii, le-au găsit, alea voturi anulate duble, şi albe şi negre împreună într-o urnă. În urna albă au ieşit şi voturi negre şi aceleaşi voturi. Au fost voturi nule, unii colegi au introdus într-o urnă şi bila neagră şi bila", a replicat deputatul PDL. La insistenţa de a preciza în care urnă s-au regăsit voturile nule, Vladu a replicat: "Păi, s-au numărat şi voturile din urna albă şi din urna neagră. Au fost toate numărate, nu o dată, de două ori, renumărate acele voturi".
La rândul său, deputatul PSD Marian Dragomir a relatat din perspectiva sa desfăşurarea procedurii parlamentare de numărare a voturilor. "Eu am numărat bilele negre din urna neagră şi au ieşit exact 146, lucru confirmat şi pe procesul verbal. Colegii mei au numărat celelalte (voturi împotrivă, n.r.) care au ieşit parcă 108 (conform rezultatului oficial – 101 voturi împotrivă, n.r.). Existând această diferenţă de la 146 la 108 am considerat că s-a aprobat, pentru că s-a văzut foarte clar în ceea ce priveşte numărarea", a explicat Dragomir. El a fost întrebat în ce urnă au fost regăsite voturile anulate, după ce a menţionat că "personal" a numărat voturile din urna neagră. "Cred că în urna albă au fost cele anulate. Dacă îmi aduc foarte bine aminte, domnul de la UDMR a numărat bilele albe din urna neagră. Iar cele nule au fost în urna albă, ştiţi că nulele sunt când cineva nu vrea să voteze le bagă pe amândouă în aceeaşi urnă. Pe acelea nu le-am numărat eu", a susţinut Dragomir. El este sigur de faptul că voturile nule au fost în urna albă.
Deputatul PSD a menţionat că, ulterior, membrii comisiei de numărare "au aşteptat să vină prezenţa de la sală". "Când a venit prezenţa de la sală, a rezultat exact faptul că exact jumătate votaseră pentru şi mai trebuia un vot şi de aici a apărut acea interpretare că prima dată s-a aprobat pentru că au fost mai multe voturi pentru, iar ulterior a venit prezenţa. Pentru că domnul Ciolacu, care a făcut prezenţa a strigat, i-a bifat cu P pe cei prezenţi şi cu A pe cei absenţi şi apoi a trebuit să-i numere", a mai spus Dragomir.
El a menţionat că secretarul Camerei, Marcel Ciolacu, a comunicat prezenţa după ce a fost finalizată numărarea voturilor.
Deputatul PSD a fost întrebat cum s-a ajuns la situaţia în care să fie solicitată reverificarea listei deputaţilor prezenţi în cadrul comisiei. "Iniţial, noi am spus că sunt prezenţi la fel ca şi la cealaltă votare, numai că existând să spunem aşa o tentativă de contestare din partea domnului de la UDMR, pentru că dânsul spunea că nu e posibil, pentru că este diferenţa mult prea mare (între cei care au votat şi cei care au fost bifaţi prezenţi, n.r.) şi explicaţia a fost una care are o logică, dar nu are o normalitate. Unii deputaţi au strigat prezent şi nu au mai mers să voteze. Din acest motiv domnul Ciolacu a numărat de vreo două-trei ori din ceea ce ştiu eu din lista aceea", a mai spus Dragomir, precizând că reprezentanţii comisiei nu s-au implicat în renumărarea listei celor prezenţi pentru că nu aveau această atribuţie.
Deputatul PSD a menţionat că Ciolacu a comunicat în mod verbal cifra legată de prezenţa deputaţilor. "Ne-a comunicat-o verbal şi împreună cu cei de la secretariat (secretariatul tehnic al Camerei, n.r.) au completat-o pe procesul verbal", a menţionat Dragomir.
El a confirmat faptul că în momentul în care Ciolacu a comunicat cifra finală a celor prezenţi se cunoaştea numărul voturilor exprimate deoarece fusese finalizată numărarea acestora.
Agenţia MEDIAFAX l-a contactat şi pe deputatul PSD Marcel Ciolacu, cel care a făcut prezenţa la momentul votului cu bile în cazul lui Teodorescu. Conform înregistrării video de pe pagina de internet a Camerei Deputaţilor, Ciolacu a strigat prezenţi 337 de deputaţi, între care şi un alt deputat căruia i s-a ridicat imunitatea, Mircea Roşca, aflat în prezent în arest preventiv.
Ciolacu a admis că validarea sau invalidarea solicitării procurilor în cazul lui Teodorescu a fost stabilită în funcţie de prezenţa făcută de el, raportat la numărul de voturi "pentru".
Când deputatului i s-a spus că, potrivit înregistrării video de pe pagina de internet a Camerei Deputaţilor, a strigat prezenţi 337 de deputaţi el a replicat: "Nu, nu, nu...pe urmă s-a luat absolut tot, că erau...de exemplu a fost şi cazul lui doamna Gabriela Podașcă, au fost mult mai mulţi care au fost lipsă. 292 au fost prezenţi exact (...) De asta s-a numărat de două ori şi am luat exact cu comisia şi cu celălalt secretar şi ne-am uitat exact cu sunt. Domnul Radu Babuş era lipsă, doamna Podaşcă. Am zis prima oară prezent, pe urmă ne-am uitat şi nu erau. 292 au fost exact".
El a fost întrebat cum a stabilit cifra celor 292 de deputaţi prezenţi. "Nu am stabilit-o, am numărat voturile... Nu voturile – prezenţa", a spus Ciolacu.
Secretarul Camerei a admis că în primă instanţă a comunicat o cifră a celor prezenţi comisiei de numărare şi ulterior a rectificat-o.
Ciolacu a fost întrebat de ce această cifră a fost rectificată. "Păi nu, ca să vedem dacă cumva a fost cineva strigat prezent şi nu a fost în sală. Şi am mai verificat-o o dată", a continuat secretarul Camerei.
De asemenea, el a fost chestionat cum a făcut o nouă verificare a cifrei celor prezenţi:
"Ciolacu: Am mai verificat odată şi cu celălalt secretar «dom’le, cine a fost şi dacă s-a strigat cineva prezent în plus»
Rep: Şi de unde putea să ştie?
Ciolacu: Păi cum de unde? Ne-am uitat în sală.
Rep: În sală deja plecaseră o parte, erau fie pe hol, fie pe…
Ciolacu: Nu, a urmat cel (votul, n.r.) cu CNA-ul.
Rep: Dumneavoastră aţi comunicat câte persoane erau prezente înainte de votul pe CNA.
Ciolacu: Nu, nu, nu. După ce au terminat dânşii numărătoarea pe urmă am făcut exact prezenţa care este, 292, şi la primul (votul în cazul lui Marko Attila, n.r.) 305.
Rep: Păi cum aţi făcut-o?
Ciolacu: Păi nu au cum să fie 330, deci la votul final au fost 301, deci cu cartelă. La primul vot au fost 305, au mai venit patru colegi şi la ultimul, la al doilea vot au fost 292.
Rep: La ultimul vot cu cartelă au fost 259.
Ciolacu: Nu, 301.
Rep: La ultimul vot cu cartelă, cel pentru comisia de numărare a voturilor care s-a votat cu cartelă au fost 259 prezenţi.
Ciolacu: Eu când am cerut ultimul vot de la cartelă au fost 301, şi la el am luat şi am şi verificat.
Rep: Dumneavoastră cunoşteaţi numărul de voturi pentru numărate în comisia de validare…
Ciolacu: Nu…
Rep: …în momentul în care aţi comunicat 292?
Ciolacu: Nu, nu, nu…
Rep: Sunt colegi care vă contrazic
Ciolacu: De unde să ştiu eu câte voturi erau când eu eram în sală? Eu nu am făcut parte din comisia de numărare.
Rep: Aţi venit în comisia de numărare şi aţi comunicat cifra
Ciolacu: Nu, am venit cu dânşii prezenţa. Am luat listele la mână.
Rep: Cu cine?
Ciolacu: Cu cei din Comisie, ne-am uitaţi toţi pe liste.
Rep: Cei din comisie, inclusiv colegi ai dumneavoastră vă contrazic.
Ciolacu: Ehh, ce naiba! Era un deputat de la UDMR… care a spus: «pe mine m-ai strigat prezent şi eu eram aici». Păi zic, da, dom’le, se ştia, că faceţi parte din comisia de numărare, normal că v-am strigat prezent, că m-am uitat la lider.
(…)
Ciolacu: Vă zic cu toată responsabilitatea, nu ştiam câte voturi au fost împotrivă sau pentru ale comisiei când eu m-am dus şi le-am dat dânşilor cifra exact.
Rep: Nu ştiaţi de la colegii dumneavoastră?
Ciolacu: Nu, dar nici n-am întrebat…
Rep: …care aşteptau cu procesul verbal cât să puneţi numărul celor prezenţi.
Ciolacu: Nu, nu, nu, nu. Am văzut voturile nule şi am zis «dom’le, hai să vedem câte au fost şi cam...» Şi am luat din nou tabelul pe fiecare în parte şi am închis cu 292.
Rep: Şi câte voturi nule au fost?
Ciolacu: Parcă 9.
Rep: Cum s-au stabilit aceste voturi nule?
Ciolacu: Sunt băgate două bile, în aceeaşi urnă şi ies în plus.
Rep: În care urnă?
Ciolacu: Nu ştiu. N-am numărat eu...
Rep: Nu ştiţi în care urnă se pun voturile nule?
Ciolacu: Nu... în care urnă sunt mai multe...alea-s voturi nule. Indiferent de urna în care pui, ălea-s voturi nule. Sunt în plus nişte voturile într-o anumită urnă...şi diferenţa sunt voturi...
Rep: ...deci nu contează urna în care se introduc voturile considerate nule...
Ciolacu: Nu, sunt în plus, aşa se anulează votul, le bagă pe amândouă în aceeaşi urnă.
Rep: Sunteţi sigur?
Ciolacu: Da.
Rep: Vă citez din articolul 126 din Regulamentul Camerei: "pentru votul nul ambele bile se introduc în urna neagră".
Ciolacu: ....
Rep: Puteţi repeta ce aţi spus mai devreme?
Ciolacu: Eu v-am spus că voturile când sunt mai multe bile într-o urnă ălea-s voturi nule. Nu am numărat eu voturile.
Rep: Cu cine aţi stabilit numărul de 292?
Ciolacu: Cu Comisia şi cu prezenţa făcută.
Rep: Cu cine aţi mai numărat, dumneavoastră aţi numărat de unul singur?
Ciolacu: Cu cei din comisie.
Rep: Cei din comisie spun că domneavoastră aţi ieşit din sală, v-aţi dus în sala de plen, aţi numărat, renumărat...
Ciolacu: ...am luat din nou lista, am văzut exact şi cu celălalt secretar şi le-am bifat şi m-am dus şi le-am numărat şi am zis: sunt 292 mi-au ieşit mie la socoteală".
Întrebat dacă ar trebui să se reia votul în cazul Teodorescu, secretarul Camerei a răspuns: Cred că e o decizie care se poate lua în Biroul Permanent, eu nu am nimic împotrivă să se reia votul, cu certitudine.
"Da. Aş vota cu două mâini pentru reluarea votului, am şi votat pentru ridicarea imunităţii, fără probleme...", a spus deputatul PSD, întrebat dacă ar vota pentru reluarea votului.
Deputatul Cătălin Teodorescu a fost pus, miercuri, sub control judiciar de către procurorii DNA şi are interdicţie de a părăsi ţara, în dosarul fostului şef al DIICOT Alina Bica, privind despăgubirea acordată de ANRP pentru un teren supraevaluat din Capitală.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe