- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prima reuniune trilaterală a miniştrilor afacerilor externe din România, Ucraina şi Moldova a avut loc la Odesa
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat joi la prima reuniune în format trilateral a miniştrilor afacerilor externe din România, Ucraina şi Republica Moldova, desfăşurată la Odesa, în Ucraina, alături de omologul de la Chişinău, Nicu Popescu, şi omologul ucrainean Dmytro Kuleba.
La reuniunea trilaterală au participat şi miniştrii energiei - din partea României, ministrul Energiei Virgil Popescu - şi reprezentanţi ai companiilor din domeniul energiei din cele trei state - din partea României, conducerea Transelectrica.
Lansarea acestui format trilateral are ca obiectiv consolidarea cooperării dintre cele trei state vecine, atât în contextul actual marcat de agresiunea ilegală, neprovocată şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei şi de crizele multidimensionale care afectează Ucraina şi Republica Moldova, cât şi în perspectiva stabilirii unui mecanism de dialog şi coordonare pe termen lung, vizând inclusiv sprijinirea activă de către România a autorităţilor de la Chişinău şi Kiev în vederea implementării reformelor necesare în procesul de integrare europeană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Cu acest prilej, şeful diplomaţiei române a reiterat solidaritatea puternică a României cu poporul ucrainean greu încercat şi aprecierea deosebită pentru curajul şi eroismul de care cetăţenii ucraineni au dat dovadă, evidenţiind inclusiv loialitatea membrilor comunităţii române faţă de lupta justă contra agresiunii ruse. În context, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat numeroasele măsuri adoptate în plan naţional pentru a veni în sprijinul Ucrainei şi al refugiaţilor ucraineni, pe palierele politic, diplomatic, umanitar, economic, financiar, în sfera dreptului internaţional, precum şi în plan sectorial. A evocat, în acest sens, ajutorul umanitar oferit celor peste 2,3 milioane de refugiaţi ucraineni care au intrat în ţara noastră, precum şi eforturile cuprinzătoare şi continue ale României de a facilita exporturile ucrainene de cereale, menţionând că, de la declanşarea agresiunii ruse şi până în acest moment, circa 4 milioane tone de cereale din Ucraina au fost exportate prin România.
În ceea ce priveşte cooperarea în domeniul energiei, accentul a fost pus, în cadrul reuniunii, asupra măsurilor imediate de sprijin care sunt necesare pentru ca Ucraina şi Republica Moldova să facă faţă sezonului rece, dar şi asupra măsurilor pe termen lung pentru consolidarea securităţii energetice a acestora, cu accent pe interconectarea regională, având în vedere şi necesitatea combaterii utilizării energiei în scopuri geopolitice. Astfel, a fost convenită încheierea unui Acord interguvernamental trilateral pentru stimularea interconectărilor şi cooperării în domeniul energiei a României, Ucrainei şi Republicii Moldova.
De asemenea, ministrul român de externe a subliniat că Republica Moldova rămâne statul vecin cel mai puternic afectat de agresiunea militară rusă în Ucraina, reliefând faptul că România a susţinut şi va continua să susţină, constant şi cuprinzător, Republica Moldova în depăşirea acestor provocări fără precedent. Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat, în context, rolul Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, lansată la Berlin, la 5 aprilie 2022, de către acesta împreună cu miniştrii de externe din Germania şi Franţa, instrument care oferă pârghiile necesare pentru accelerarea asistenţei financiare şi tehnice pentru Chişinău, pentru realizarea reformelor necesare integrării europene.
Reamintind decizia istorică a Consiliului European din iunie 2022 de acordare a statutului de ţări candidate la Uniunea Europeană Ucrainei şi Republicii Moldova, obiectiv strategic pentru care Preşedintele României şi diplomaţia română au lucrat cu determinare şi hotărâre, şeful diplomaţiei române a reiterat angajamentul puternic de sprijin pentru cele două state în procesul integrării europene, atât în cadru bilateral, prin sprijin direct pentru eforturile de reformă, cât şi în interiorul Uniunii Europene.
Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, alături de omologul de la Chişinău, şi cu această ocazie solicitarea către Ucraina de a recunoaşte în mod oficial inexistenţa aşa-zisei „limbi moldoveneşti”, pornind de la recunoaşterea identităţii între limba română şi aşa-zisa “limbă moldovenească” confirmată de partea ucraineană în luna aprilie 2021, subliniind totodată importanţa respectării drepturilor identitare ale românilor din Ucraina, prin asigurarea aceloraşi standarde de care se bucură şi etnicii ucraineni din România, în conformitate de altfel şi cu declaraţiile din luna aprilie 2022 ale Preşedintelui Zelenski.
Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a adresat celor doi omologi invitaţia de a se reuni în acelaşi format trilateral în România, până la finalul anului.
La finalul reuniunii, a fost adoptat un comunicat comun al miniştrilor afacerilor externe şi ai energiei din România, Ucraina şi Republica Moldova.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO