- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (13.01.2013, 15:20)
- Andi Manciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prima şedinţă a PNL după învestirea Guvernului USL: Validarea secretarilor de stat şi excluderi
Prima şedinţă a conducerii PNL din acest an, dar şi prima după învestirea Guvernului USL în decembrie, are pe ordinea de zi validarea secretarilor de stat ce revin liberalilor, precum şi o discuţie în ceea ce priveşte posibilele excluderi din partid, Cătălin Cherecheş fiind primul vizat.
Urmărește
3579 afișări
Prima şedinţă a PNL după învestirea Guvernului USL: Validarea secretarilor de stat şi excluderi (Imagine: Tiberiu Crisan/Mediafax Foto)
În mod formal, tema şedinţei de luni a Biroului Politic Central şi cea a Consiliului Naţional privesc validarea propunerilor de secretari de stat şi subsecretari de stat la nivelul Guvernului.
Astfel, conducerea PNL urmează să analizeze propunerile făcute de către fiecare ministru liberal. Conform negocierilor de la nivelul USL, principiul convenit este acela ca în cazul ministerelor cu doi secretari de stat aceştia să provină din aceeaşi formaţiune cu ministrul titilar, în timp ce în cazul ministerelor cu trei secretari de stat, unul dintre aceştia să fie desemnat de cealaltă formaţiune politică. Astfel, conducerea PNL ar urma să valideze circa 25 de persoane pentru a ocupa astfel de poziţii în actualul Guvern.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moldova își crește bugetul pentru apărare. Parlamentul a aprobat o nouă strategie pe 10 ani
-
Surpriză: Oreshnik, racheta minune a lui Vladimir Putin cu care face ravagii în Ucraina, are componente de producţie occidentală
-
Criza politică din Coreea de Sud se adânceşte: Parlamentul a votat şi pentru destituirea preşedintelui interimar
-
Putin afirmă că premierul slovac Robert Fico s-a oferit să intermedieze negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina
Un alt subiect al reuniunii vizează eventualele propuneri de excludere din partid a unor primari. Chiar dacă în timpul campaniei electorale preşedintele PNL s-a arătat deranjat de anumite atitudini ale unor lideri din partid, promiţând inclusiv sancţiuni la prima reuniune la liberalilor după anunţarea rezultatului alegerilor, Antonescu s-a repliat vineri precizând că ar fi de acord deocamdată doar cu excluderea primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş. Liderul PNL a argumentat prin faptul că primarul de Baia Mare a dus o campanie împotriva candidaţilor PNL desemnaţi în municipiu.
Citeşte şi:
Antonescu: Susţin excluderea lui Cherecheş. Dacă se cere şi pentru Chiliman, să se amâne. Vreau congres
În pofida criticilor aduse primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, liderul PNL optează pentru o amânare a unei eventuale propuneri de excludere din partid până la momentul congresului extraordinar.
În ceea ce-l priveşte pe fostul premier şi preşedinte al PNL, Călin Popescu Tăriceanu, Antonescu a respins ideea unei posibile excluderi din partid, chiar dacă s-a arătat deranjat de anumite critici ce i-au fost aduse în timpul campaniei electorale.
În mijlocul campaniei pentru parlamentare, Tăriceanu îi reproşa lui Antonescu faptul că nu a făcut public un program politic liberal în ceea ce priveşte măsurile economice ale USL. În cele din urmă, Tăriceanu, devenit senator, nu a mai beneficiat de niciun fel de susţinere din partea PNL pentru a ocupa vreo poziţie la nivelul Senatului.
Aceeaşi reţinere faţă de măsura excluderii a fost manifestată şi în cazul lui Ludovic Orban, care a protestat în momentul în care preşedintele filialei PNL sector 1, Vlad Moisescu, a fost demis din fruntea organizaţiei la propunerea lui Antonescu.
Citeşte şi:
Ludovic Orban: Demiterea conducerii PNL Sector 1, un mare deserviciu adus PNL înaintea campaniei
Declaraţiile preşedintelui PNL faţă de posibile excluderi şi eventuali excluşi din partid au venit în urma acuzaţiilor referitoare la conducerea autoritară a partidului, cele mai vehemente fiind din partea lui Chiliman. Acesta a ieşit în mai multe interviuri săptămâna trecută spunând că partidul trebuie "recuperat" şi readus "pe valorile lui vechi liberale şi pe linia pro-occidentală", demers în care mizează pe sprijinul lui Călin Popescu Tăriceanu. În plus, primarul liberal al sectorului 1 i-a reproşat preşedintelui PNL că nu respectă Statutul partidului, acesta fiind pentru Antonescu doar "o foaie de hârtie".
Citeşte şi:
Chiliman: Cred că PNL poate fi recuperat; contez pe sprijinul lui Călin Popescu Tăriceanu
Criticile lui Chiliman au vizat şi cooptarea lui George Becali în PNL, la propunerea lui Crin Antonescu.
"Marele liberal Becali. Este unul dintre accidentele istoriei PNL, accident indus de Crin Antonescu", a susţinut edilul. El a adus în discuţie inclusiv afaceri puse sub semnul întrebării pe care Becali ar fi vrut să le facă cu ajutorul Primăriei Sectorului 1.
Atât Călin Popescu Tăriceanu, cât Ludovic Orban încă nu şi-au făcut publice poziţiile faţă de situaţia din PNL.
Statutar, propunerea de excludere pentru un primar de sector, precum este Andrei Chiliman, sau a unui primar de municipiu reşedinţă de judeţ, precum Cătălin Cherecheş, nu poate fi decisă decât de Delegaţia Permanentă a PNL. La nivelul Biroului Politic Central poate fi adoptată doar propunerea de excludere ce urmează a fi înaintată Delegaţiei Permanente. Ca atare, de la momentul oficializării unei propuneri de excludere până la momentul deciziei efective Chiliman poate obţine sprijin considerabil din partea parlamentarilor sau primarilor liberali.
De altfel, preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi-a motivat decizia de a cere amânarea unei eventuale propuneri de excludere a lui Chiliman prin faptul că doreşte ca forţele dintre cei doi să se măsoare în congresul partidului.
În plus, data congresului PNL, probabil la finalul lunii februarie, ar urma să fie discutată în şedinţa de luni.
Un alt subiect aşteptat vizează propunerea lui Crin Antonescu de modificare a Statutului PNL pentru restrângerea structurii executive de conducere a partidului.
Citește pe alephnews.ro: Platforma de socializare X a lui Elon Musk devine un experiment social
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe