- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (18.08.2015, 18:36)
- Alice Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prima şedinţă de Guvern, miercuri, după trei săptămâni de vacanţă
Prima şedinţă de Guvern după trei săptămâni de vacanţă va avea loc miercuri, la o zi de la decizia de majorare cu 25 la sută a salariilor personalului din sistemul sanitar, care va fi prevăzută într-o ordonanţă ce va fi adoptată însă peste o săptămână.
Urmărește
585 afișări
Prima şedinţă de Guvern, miercuri, după trei săptămâni de vacanţă (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
Miniştrii Cabinetului Ponta se vor reuni în şedinţă, miercuri, după aproximativ trei săptămâni de vacanţă. În această perioadă, unii membri ai Guvernului au ales litoralul românesc, iar alţii s-au relaxat în străinătate.
Premierul Victor Ponta a stat în concediu 12 zile - din 29 iulie până în 9 august. Imediat după plecarea în vacanţă, Ponta a fost surprins pe aeroportul din Miami, la o cafenea, alături de fiul său, potrivit unei imagini postate pe Facebook. Şeful Guvernului şi-ar fi petrecut apoi vacanţa, împreună cu familia, pe una dintre cele mai mari ambarcaţiuni de croazieră din lume, în Caraibe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Citeşte şi: Premierul Victor Ponta s-ar afla în croazieră în Caraibe, pe vasul Oasis of the Seas. Cum arată una din cele mai mari nave de croazieră din lume - VIDEO, FOTO
El spunea, la revenirea în ţară, că acolo unde a fost el în vacanţă "este un pic mai ieftin decât la Mamaia" şi a susţinut că de câte ori pleacă în străinătate apar fotografii şi că nu îl surprinde apariţia lor şi de această dată. Premierul nu a dorit însă să dezvăluie unde şi-a petrecut concediul.
Ministrul Economiei, Mihai Tudose, şi ministrul Comunicaţiilor, Sorin Grindeanu, au fost plecaţi în Grecia, iar vicepremierul Gabriel Oprea şi ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, şi-au petrecut vacanţa pe litoralul românesc, la Mamaia. Tot în ţară şi-a petrecut concediul şi ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, care a fost câteva zile la munte şi câteva zile la Marea Neagră împreună cu famila sa. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, şi-a serbat ziua de naştere tot pe litoralul românesc, în timp ce ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a vizitat mănăstirile din nordul Moldovei.
Abia întorşi din concediu, premierul şi membrii Guvernului s-au confruntat cu o criză în sistemul sanitar, care s-a încheiat marţi cu promisiunea Cabinetului Ponta de majorare a salariilor din sistemul sanitar cu 25 la sută, începând cu 1 octombrie. Ordonanţa de Guvern care prevede prima etapă de majorări salariale, cu 25 de procente, va fi adoptată în şedinţa Executivului din 26 august, când va fi adoptat şi un act normartiv privind responsabilitatea medicilor.
În şedinţa de miercuri a Guvernului, prima după o vacanţă de trei săptămâni, ar putea fi luate în discuţie teme precum seceta prelungită, fiind aşteptate măsuri pentru fermierii afectaţi, care spun că în lipsa unor ajutoare financiare nu vor avea resursele să reconstituie culturile, în toamnă.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara, luni, că autorităţile vor acorda diferenţiat despăgubirile specifice fermierilor mici şi fermierilor mari, pentru cei din urmă fiind nevoie de aprobarea Comisiei Europene. Constantin spunea că, probabil, fiecare fermier înregistrează pierderi din cauza secetei la culturile de primăvară.
Citeşte şi: Constantin: Fermierii vor primi despăgubiri diferenţiat. Nu avem o evaluare finală a efectelor secetei
"Vom încerca să identificăm, în funcţie de pierderile pe care le vor avea fermierii, să identificăm suprafeţele respective, fermierii respectivi şi pierderea pe fiecare fermier în parte, astfel încât să intervenim cu despăgubiri, în limita permisă de bugetul de stat şi în funcţie de pierderile pe care le-a suferit fiecare fermier. Pentru fermierii mici, care au avut pierderi mai mari de 30% din suprafaţa cultivată, vom interveni cu un ajutor de la bugetul de stat sub forma unei scheme de minimis, iar schema de minimis va fi legiferată prin Hotărâre de Guvern în cursul lunii septembrie, urmând ca la prima rectificare bugetară, în funcţie de resursele financiare pe care le va primi Ministerul Agriculturii, să fie şi acordate aceste despăgubiri", declara ministrul Agriculturii.
O altă temă importantă aflată pe masa Guvernului în perioada următoare se referă la acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), în condiţiile în care înţelegerea dintre România şi instituţia financiară internaţională expiră în septembrie.
Întrebat dacă se doreşte un nou acord cu FMI, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici declara, în urmă cu câteva luni, că primul pas este închiderea celui actual în bune condiţii pentru că, altfel, orice discuţie pe un nou acord nu poate să înceapă.
“Dacă acest lucru se întâmplă în toamnă, atunci putem să vedem exact dacă România are nevoie de un nou acord, dar nu în aceleaşi condiţii, ci, poate, eventual pe modelul polonez, care este mult mai flexibil şi cu alt impact", spunea Teodorovici.
O altă problemă pe care Executivul o va avea de rezolvat este Legea salarizării bugetarilor, în condiţiile în care preşedintele Klaus Johannis a retrimis Codul Fiscal în Parlament, pentru reexaminare, cu motivaţia că acesta "ar genera implicaţii majore la nivelul construcţiei bugetare pentru anii următori din perspectiva obiectivului de menţinere a consolidării fiscale".
Premierul declara recent că, dacă noul Cod Fiscal nu va fi adoptat, nu va putea intra în vigoare nici noua lege a salărizării, deoarece calculele pe acest proiect al Guvernului depind de Codul Fiscal.
Întrebat, la o emisiune televizată, dacă va mai intra în vigoare noua lege a salarizării în situaţia în care nu se aprobă Codul Fiscal, Ponta a spus: "Nu. Vă răspund de pe acum: nu. Normal că sunt în strânsă legătură, că sunt legate de bugetul pe care-l vom avea la dispoziţie, în baza prevederilor (noului Cod Fiscal - n.r.). Întâi strângi bani prin Codul Fiscal şi procedură fiscală şi după aceea îi cheltui, nu invers".
În 24 august, Parlamentul se reuneşte în sesiune extraordinară pentru a relua dezbaterile la Codul Fiscal, iar joi reprezentanţii partidelor politice parlamentare se vor întâlni pentru discuţii tehnice referitoare la reexaminare.
Printre altele, Codul Fiscal prevede reducerea TVA din 2016 de la 24 la 19%, reducerea accizelor pentru carburanţi, bere şi alte băuturi alcoolice, reducerea impozitului pe dividende şi eliminarea taxei pe stâlp. Orice majorare sau micşorare a veniturilor la bugetul statului reduce sau creşte spaţiul fiscal pe care Guvernul îl are la dispoziţie pentru cheltuieli.
Premierul Victor Ponta declara că nu va participa la discuţiile politice pe tema Codului Fiscal, afirmând că nu mai deţine funcţii politice şi este un prim-ministru "tehnocrat".
"Din punctul meu de vedere, dacă îi ajută cu ceva la negocierea politică, eu nu mă bag la negocieri politice că nu sunt şef de partid. Dar, dacă îi ajută cu ceva, să revenim la 20% TVA, adică mai scădem 1,8 miliarde de lei (un punct TVA - n.r.) ... În rest, taxa pe construcţii, ok, eu în continuare cred că nu e un lucru rău, de principiu, dar poate că ajută firmele să îşi... Iar impozitul pe dividende e o măsură foarte liberală, adică, să ştiţi, votanţii social-democraţi nu au dividende, dar dacă vor ei să o dea jos şi pe aceasta, PNL-ul... Pentru mine, linia roşie, ca să aibă sens tot ce am muncit până acum, este 20% TVA. (...) Aşa cred eu că e bine", spunea Ponta.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:01
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Prima unitate a Legiunii Ucrainene instruită în Polonia a fost desemnată în Ucraina / Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
ieri, 22:50
Italia va prelungi livrările de război către Ucraina până la sfârşitul lui 2025