- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prima zi a Reuniunii miniştrilor de Externe ai statelor membre NATO de la Bucureşti
Marţi, 29 noiembrie, a fost prima zi a lucrărilor Reuniunii miniştrilor de externe ai statelor membre NATO, găzduită la Bucureşti de ministrul român al afacerilor Externe Bogdan Aurescu.
Prima zi a Reuniunii miniştrilor de Externe ai statelor membre NATO de la Bucureşti
Reuniunea Aliată a fost deschisă de Preşedintele României.
Conform MAE, principalul subiect abordat în deschiderea reuniunii şefilor diplomaţiilor NATO de la Bucureşti s-a referit la provocările la adresa securităţii transatlantice, generate de războiul declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei. În acest context, tema transversală a întregii reuniuni a fost securitatea în regiunea strategică a Mării Negre, aceasta fiind una din măsurile de implementare a prevederilor Conceptului Strategic adoptat la Summitul NATO de la Madrid, care recunoaşte Marea Neagră ca zonă de importanţă strategică pentru Alianţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
-
UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
Agenda primei zile a evenimentului a inclus, pe lângă reuniunea oficială a Consiliului Nord-Atlantic (NAC) la nivel de miniştri ai afacerilor externe aliaţi şi din statele invitate Finlanda şi Suedia, o sesiune în format extins cu participarea ministrului de externe al Ucrainei Dmytro Kuleba şi a reprezentantului UE.
În cadrul discuţiilor, miniştrii afacerilor externe au evaluat progresul implementării deciziilor Summitului NATO de la Madrid din luna iunie a acestui an, cu accent asupra măsurilor de întărire a Flancului Estic al NATO, în conformitate cu postura consolidată de apărare înaintată a Alianţei. De asemenea, au examinat modalităţile de îmbunătăţire a asistenţei pentru Ucraina prin intermediul Pachetului de Asistenţă Cuprinzătoare (CAP) şi au reconfirmat sprijinul ferm al NATO pentru Ucraina.
În contextul prezenţei la reuniune a UE, a fost accentuat rolul esenţial al cooperării NATO-UE în continuarea sprijinului pentru Ucraina şi în dezvoltarea rezilienţei strategice regionale.
În intervenţiile sale, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a subliniat importanţa menţinerii unei poziţii solidare şi ferme a NATO în faţa ameninţărilor generate de agresiunea Rusiei, atât în ceea ce priveşte consolidarea capabilităţilor Alianţei şi posturii de apărare pe Flancul Estic, cât şi a susţinerii puternice pentru Ucraina şi a sprijinirii adecvate a celorlalţi parteneri din regiunea Mării Negre – Republica Moldova şi Georgia.
Ministrul român de externe a evidenţiat, totodată, semnificaţia strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea întregului spaţiu euroatlantic, semnificaţie reflectată şi în noul Concept Strategic al NATO. De asemenea, a reliefat rolul crescut al României şi al celorlalte state de pe Flancul Estic al NATO, inclusiv în contextul aniversării simbolice a 20 de ani de la invitarea majorităţii acestora să adere la Alianţă.
În context, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat angajamentul ferm şi dovedit al României de a continua să fie un furnizor de securitate şi stabilitate în întreaga regiune.
La sfârşitul primei reuniuni a Consiliului Nord-Atlantic reunit la nivel de miniştri ai afacerilor externe, a fost adoptată o Declaraţie a miniştrilor afacerilor externe din statele NATO.
În cadrul discuţiilor din cea de-a doua sesiune de lucru, la care invitat special a fost Dmytro Kuleba, ministrul afacerilor externe ucrainean, au fost prezentate evaluările Ucrainei cu privire la situaţia de pe front şi la necesităţile urgente pe care Ucraina le are şi pe care le solicită de la Aliaţi. În acest context, a fost reiterat sprijinul ferm pentru consolidarea capacităţilor şi rezilienţei Ucrainei.
Ministrul Bogdan Aurescu a reamintit sprijinul multidimensional oferit de România Ucrainei, încă de la începutul conflictului, inclusiv celor peste 2.9 milioane de refugiaţi ucraineni care au trecut graniţele ţării noastre şi prin facilitarea tranzitului a peste 8.4 milioane tone de cereale şi produse agricole. De asemenea, a subliniat susţinerea României pentru aderarea la NATO a Ucrainei, în conformitate cu deciziile Summitului de la Bucureşti din 2008.
În marja primei zile a reuniunii de la Bucureşti ministrul Aurescu a organizat şi a participat la un scurt moment de diplomaţie publică pentru a marca aniversarea a 20 de ani de la Summitul NATO de la Praga, la care România, alături de Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia şi Slovenia, a primit invitaţia de aderare la Alianţa Nord-Atlantică.
Tot în marja primei zile a ministerialei, ministrul Aurescu a luat parte la reuniunea G7+, prima reuniune G7 găzduită de România şi prima la care a participat România prin ministrul român de externe.
În marja reuniunii ministeriale, ministrul Bogdan Aurescu a avut întrevederi bilaterale cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Mariano Grossi, cu ministrul afacerilor externe al Canadei, Mélanie Joly şi cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.
La reuniunea ministerială NATO participă reprezentanţi din 36 de state, incluzând cele 30 de ţări membre NATO, alături de Finlanda şi Suedia, state invitate să adere la Alianţă, şi de Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina, ţări partenere ale Alianţei. Împreună cu şefii diplomaţiilor din aceste state se află la Bucureşti Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, şi ceilalţi înalţi oficiali din conducerea politică şi militară a Alianţei, precum şi un reprezentant al UE.
Reuniunea miniştrilor de externe ai statelor NATO desfăşurată la Bucureşti în perioada 29 – 30 noiembrie 2022 este prima reuniune a miniştrilor de externe aliaţi pe care o găzduieşte România de când a intrat în NATO, în 2004 şi al doilea cel mai important eveniment Aliat formal din ţara noastră după Summitul NATO din 2008. Este prima reuniune pe care o găzduieşte un stat aliat de pe Flancul Estic al Alianţei Nord-Atlantice după declanşarea de către Federaţia Rusă a războiului împotriva Ucrainei şi prima reuniune după Summitul istoric de la Madrid de la sfârşitul lunii iunie, când au fost luate decizii importante pentru Alianţă şi consolidarea Flancului Estic al NATO, precum şi recunoaşterea, în Noul Concept Strategic, a Mării Negre ca zonă de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică. Desfăşurarea acestui eveniment la Bucureşti are o importanţă deosebită inclusiv din prisma faptului că are loc la 20 de ani de la momentul la care România a fost invitată, la Summitul de la Praga, să adere la NATO.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.